Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου επρόκειτο να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Reuters.
Το αεροπλάνο επέστρεψε στη Βαρσοβία. «Ο Ντούντα δεν αντιμετωπίζει κανέναν κίνδυνο» σημειώνει κυβερνητική πηγή.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το αεροπλάνο του πολωνού προέδρου έπρεπε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας λίγο μετά την απογείωση λόγω τεχνικού προβλήματος.
Σύμφωνα με το BBC, ο πολωνός πρόεδρος θα βρισκόταν στο αεροδρόμιο Rzeszow στα νοτιοανατολικά της Πολωνίας για να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν και να τον ενημερώσει για την κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία.
Κανονικά η συνάντηση
Το αεροσκάφος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσγειώθηκε νωρίτερα στο Rzeszow, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ ακολούθησε αυτό του Πολωνού, λίγη ώρα μετά το πρόβλημα που προέκυψε.
Σύμφωνα με το CNN, ο Μπάιντεν άλλαξε το πρόγραμμά του. Συναντήθηκε πρώτα με τα μέλη της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας και στη συνέχεια συμμετείχε σε εκδηλώσεις στην Πολωνία. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Ντούντα θα συμμετείχε, επίσης, σε αυτές αν έφτανε εγκαίρως.
Τις πρώτες ώρες της διήμερης επίσκεψής του στην Πολωνία, ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν σταθμεύσει σε αυτήν την πόλη, προτού μεταβεί στη Βαρσοβία για συνομιλίες με Πολωνούς ηγέτες και μια επίσκεψη σε ένα κέντρο υποδοχής Ουκρανών προσφύγων, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τη ρωσική εισβολή.
Σε ανάλυσή του το CNN, εξηγεί τους λόγους της επίσκεψης Μπάιντεν στην Πολωνία. Ανάμεσα σε άλλα, το άρθρο τονίζει ότι αν υπάρχει ένα έθνος που κατανοεί το μαρτύριο της Ουκρανίας, αυτό είναι η Πολωνία, η οποία υποδέχεται τον Αμερικανό πρόεδρο στο πλαίσιο της έκτακτης αποστολής του για την ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι προειδοποιήσεις του Μπάιντεν ότι η δημοκρατία πολιορκείται από απειλητικούς απολυταρχικούς ηγέτες μπορεί να φαίνονται μακρινές, ακόμη και μετά την εξέγερση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και την προσπάθεια να κλέψει τις εκλογές του 2020, σημειώνει το CNN.
Αλλά στην Πολωνία, η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία, η ελευθερία είναι αρκετά «φρέσκια» ώστε να αποτελεί ακόμη καινοτομία. Σε μια βασανισμένη ιστορία του 20ού αιώνα, η χώρα – διχασμένη μεταξύ Ανατολής και Δύσης – κατακτήθηκε επανειλημμένα, κυβερνήθηκε από ξένους τυράννους και είδε εκατομμύρια ανθρώπους της να εκκαθαρίζονται ή να οδηγούνται ως πρόσφυγες από σπίτια που καταστράφηκαν από πολέμους, τονίζεται.
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ρωσικό χτύπημα σε έδαφος του ΝΑΤΟ
Εν τω μεταξύ, σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης εκπονούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικού χτυπήματος σε νατοϊκό έδαφος αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά οι μάχες σε πολλές περιοχές, όπως στη Μαριούπολη έχουν κλιμακωθεί, ενώ έχει εκτραχυνθεί και η κατάσταση στα δυτικά της χώρας.
Στο σχέδιο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις διεξάγονται πιο κοντά στα εδάφη του ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε ότι το ΝΑΤΟ προειδοποίησε τη Μόσχα όταν αυτή βομβάρδισε τη στρατιωτική βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα, στο Γιαβόριβ, σκοτώνοντας 35 ανθρώπους και τραυματίζοντας 134.
Πηγή: in.gr