Ο Δημήτρης Κοντομηνάς δεν έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την ενασχόλησή του με τον επαγγελματικό αθλητισμό. Ο επιφανής επιχειρηματίας, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, έχει συνδέσει όμως το όνομά του με μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές επενδύσεις στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, στη διάρκεια της τριετούς θητείας του ως ιδιοκτήτη της ΠΑΕ και της ΚΑΕ Άρης. Μια επένδυση που, εκ των υστέρων, ο ίδιος χαρακτήρισε ως μεγάλο επιχειρηματικό λάθος.
Παρά τα τεράστια ποσά που ξόδεψε, ο Δημήτρης Κοντομηνάς δεν κατάφερε να αλλάξει τη μοίρα του Άρη και με την ξαφνική αποχώρησή του, ο σύλλογος έχασε μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει οριστικά επίπεδο.
Η αγορά της ΠΑΕ και το όνειρο για έναν μεγάλο Άρη
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς προσγειώνεται ξαφνικά στον… πλανήτη Άρη, τον Ιούνιο του 1998, αμέσως μετά την επιστροφή της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία. Ο τότε ιδιοκτήτης της Interamerican είναι ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας και ο κόσμος, που ονειρεύεται τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος, τον υποδέχεται σαν σταρ του Χόλιγουντ.
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς έρχεται στη Θεσσαλονίκη με το ιδιωτικό του αεροπλάνο έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της ΠΑΕ Λάκη Ιωαννίδη και ανακοινώνει την πρόθεσή του να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δραχμές για να κάνει τον Άρη πρωταθλητή! Οι φίλοι της ομάδας, ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς, ενθουσιάζονται και το νέο αφεντικό γνωρίζει την αποθέωση έξω από το Χαριλάου. Η τρέλα του κόσμου είναι τέτοια που οι πιο φανατικοί ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους με άλλες ασφαλιστικές εταιρείες για να συνάψουν νέα με την Interamerican.
Τα γραφεία της ΠΑΕ μεταφέρονται στο εντυπωσιακό κτίριο της εταιρείας λίγο έξω από την πόλη και το πρότζεκτ της αγωνιστικής αναγέννησης του Άρη τίθεται σε εφαρμογή.
Η χρονιά ξεκινά με τον Γιώργο Φοιρό στον πάγκο και το εντυπωσιακό 4-1 επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αλλά η συνέχεια δεν είναι ανάλογη και τη θέση του παίρνει ο Γιώργος Παράσχος. Ούτε εκείνος καταφέρνει όμως να στεριώσει και η σεζόν κλείνει με τον Αλκέτα Παναγούλια στον πάγκο. Ο “Αμερικάνος” οδηγεί τον Άρη σε ένα τρομερό σερί νικών που έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο στην Ευρώπη, αλλά αποφασίζει να μη συνεχίσει και φεύγει για τις ΗΠΑ.
Τη σκυτάλη παίρνει ο Σέρβος Ίλια Πέτκοβιτς, υπό την καθοδήγηση του οποίου η ομάδα αποκλείει την ελβετική Σερβέτ, στο κύπελλο UEFA. Ηγέτης εκείνης της ομάδας είναι ο Βραζιλιάνος Αντριόλι, που την προηγούμενη σεζόν είχε κάνει θαύματα στον Ιωνικό του Σέρχιο Μαρκαριάν.
Επόμενος αντίπαλος των κιτρινόμαυρων στην Ευρώπη είναι η πανίσχυρη τότε Θέλτα των Μόστοβοϊ και Κάρπιν. Ο Άρης παίζει χωρίς φόβο αλλά λυγίζει και αποχωρεί από το Κύπελλο UEFA με ψηλά το κεφάλι. Ο Πέτκοβιτς δεν καταφέρνει να βγάλει τη χρονιά και αντικαθίσταται από τους βετεράνους άσους της ομάδας, Μιχαλήτσο και Σεμερτζίδη, που είχαν κάνει εξαιρετική δουλειά στην ομάδα Νέων.
Το επόμενο προπονητικό στοίχημα είναι ο Μπάμπης Τεννές και ο Κοντομηνάς έρχεται στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίασή του, με σκοπό να τον στηρίξει, γνωρίζοντας ότι ο κόσμος περίμενε κάτι καλύτερο. Παρά τις πολλές και ακριβές μεταγραφές, όπως αυτή του Μάριου Αγαθοκλέους έναντι 600.000.000 δραχμών, η σεζόν δεν ολοκληρώνεται με επιτυχία, αφού ο Άρης τερματίζει έβδομος.
Η “βόμβα” με Μισέλ και η αντίστροφη μέτρηση
Ο Κοντομηνάς δεν πτοείται και αναθέτει στον γενικό διευθυντή, Βασίλη Παναγιωτάκη, να βρει έναν μεγάλο ξένο τεχνικό, διαθέτοντας ένα τεράστιο, για τα δεδομένα του κλαμπ, μπάτζετ. Μετά από μυστικές επαφές ημερών, η “βόμβα” σκάει. Ο Παναγιωτάκης έχει ταξιδέψει στο Παρίσι για να μιλήσει με τον σπουδαίο Γάλλο τεχνικό Ανρί Μισέλ και ο Κοντομηνάς έχει ανάψει το πράσινο φως για την πρόσληψή του. Ο γαλλόφωνος ιδιοκτήτης του Άρη έχει μάλιστα προσωπική επικοινωνία με τον ποδοσφαιρικό μέντορα του Μισέλ Πλατινί, τον προπονητή που είχε οδηγήσει την Εθνική Γαλλίας στα ημιτελικά του Μουντιάλ του 1986, στο Μεξικό.
Η κόντρα με τους οργανωμένους, η αποχώρηση και ο… Ζαχουδάνης
Ο Μισέλ φτάνει στη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενος από την εντυπωσιακή σύντροφό του Ρούμπα και ο κόσμος του Άρη κάνει ξανά όνειρα για τη δημιουργία μίας πραγματικά μεγάλης ομάδας. Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Κοντομηνά έχει όμως αρχίσει, αφού η κόντρα του με τους οργανωμένους οπαδούς, που υπέβοσκε από την προηγούμενη σεζόν, είναι πια μη διαχειρίσιμη.
Τα συνθήματα εναντίον του και η εν γένει αμφισβήτησή του από σημαντική μερίδα οπαδών προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά και στις 12 Ιουλίου 2001, ο Κοντομηνάς διαπράττει το ιστορικό λάθος να πουλήσει την ομάδα στον ομογενή επιχειρηματία Γιάννη Ζαχουδάνη, που ευθύνεται όσο κανείς άλλος για τη μετέπειτα χρεοκοπία και τον δεύτερο υποβιβασμό της ομάδας.
Ο Μισέλ πληροφορείται την αλλαγή ιδιοκτησίας ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και όταν αντιλαμβάνεται τι εστί Ζαχουδάνης, φυλάει τσίλιες στο λόμπι του ξενοδοχείου για να μην επιτρέψει στη διοίκηση να πουλήσει νύχτα τον Άγγελο Χαριστέα. Λίγο αργότερα κι ενώ ο Άρης είναι αήττητος σε φιλικά και επίσημα ματς, ο Γάλλος παραιτείται, δίνοντας τη θέση του στον βοηθό, Ρισάρ Ταρντί. Ο κατήφορος έχει αρχίσει.
Η ενασχόληση με το μπάσκετ και η μεταγραφή του Σιγάλα
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς προσπάθησε ανεπιτυχώς να αναγεννήσει και τον μπασκετικό Άρη και η μεγαλύτερη επένδυσή του ήταν η μεταγραφή του Γιώργου Σιγάλα. Παρά τα μεγάλα ποσά που ξόδεψε, όμως, η ομάδα δεν κατάφερε να πετύχει κάτι σημαντικό και την αποχώρησή του ακολούθησε μία περίοδος έντονης εσωστρέφειας.
Ο Κοντομηνάς δεν ασχολήθηκε ξανά με τον αθλητισμό, δηλώνοντας αρκετούς μήνες μετά ότι “η επένδυση στον Άρη ήταν η μοναδική μέχρι τώρα επιχειρηματική μου αποτυχία”.
Πηγή: makthes.gr