Μια νέα πράσινη όαση δροσιάς, το πρώτο «Πάρκο Τσέπης», όπως ονομάζεται διεθνώς παραδόθηκε σήμερα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στους πολίτες της οδού Χαλκιδικής 66, μεταξύ Π. Συνδίκα και Α. Τάσκου, δίνοντας ζωή σε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο, το οποίο και μετέτρεψαν σε χώρο πρασίνου και δημιουργίας.
Το συγκεκριμένο Πάρκο Τσέπης ήταν ένα από τα εκατοντάδες παρατημένα οικόπεδα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου εδώ και δεκαετίες έμοιαζε με σκουπιδότοπο, ανάμεσα σε ψηλές πολυκατοικίες. Μια εικόνα που σίγουρα προκαλούσε θλίψη για τους κατοίκους και την γειτονιά. Πλέον με τη χορηγία της «Procter & Gamble»και την επιμέλεια της «Oργάνωσης Γη», το παρκάκι στην οδό Χαλκιδικής δε θυμίζει σε τίποτα την αρχική του κατάσταση.
Φυτεύσεις θάμνων και καλλωπιστικών φυτών, κλάδεμα δέντρων, νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, τοποθέτηση βρύσης, σύστημα αυτόματου ποτίσματος, παγκάκια, κάγκελα και ειδική μπάρα ανάβασης για άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και όμορφα ξύλινα σπιτάκια για τα πουλιά είναι μερικές από τις ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις που μετέτρεψαν το πάρκο σε ένα φιλόξενο τόπο συνάντησης και γνωριμίας για τους γείτονες.
Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ακολουθούν τις αρχές της βιωσιμότητας, καθώς είναι φυσικά και ανακυκλώσιμα.
«Χαιρόμαστε που αυτή την υπέροχη μέρα, παραδίδουμε σε μια επιβαρυμένη γειτονιά μια όαση. Ένα οικόπεδο του δήμου που ήταν εγκαταλελειμμένο, που είχε μπάζα, που είχε πράσινο που δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Το παραδίδουμε σαν ένα χώρο που μπορεί να έρθει η γειτονιά, που μπορεί να έρθει μια μητέρα με το παιδί της, μπορεί κάποιος να φέρει το κατοικίδιο του, μπορούν να έρθουν σχολεία. Διαμορφώθηκε ένας χώρος με υλικά τα οποία δημιουργούν μηδενική όχληση και παραδίδουμε μια όμορφη γωνιά σε ένα σημείο που είναι πολύ κοντά με μια ανάπλαση, την οποία ολοκληρώνουμε αυτές τις μέρες, τον άξονα της οδού Χαλκιδικής στο ύψος της Μπότσαρη με ασφαλτοστρώσεις, με πεζοδρομίσεις και με καινούργιο φωτισμό», σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ τόνισε πως εξίσου σημαντική είναι και η βοήθεια των πολιτών να φροντίσουν και διατηρήσουν αυτό το πάρκο καθαρό.
«Πλέον είναι και στο χέρι των κατοίκων να αγαπήσουν αυτή τη γειτονιά, να τη φροντίσουν, να την περιποιηθούν και θα είμαστε όλοι δίπλα ούτως ώστε να την συντηρούμε, αλλά σε κάθε περίπτωση ο καθένας φροντίζει την πόλη του. Η πόλη αλλάζει και είναι στο χέρι όλων μας να είναι πολύ καλύτερη, πολύ πιο φιλική, να μας δίνει χαμόγελα και να προχωράμε σε μια πολύ καλύτερη Θεσσαλονίκη».
Έρχονται νέες αναπλάσεις και «Πάρκα Τσέπης» στη Θεσσαλονίκη
Μάλιστα ο κ. Ζέρβας διαβεβαίωσε πως σύντομα θα δούμε και άλλα «Πάρκα Τσέπης», αλλά και αναπλάσεις γειτονιών με αμέσως επόμενη στην περιοχή της Τούμπας στην 4η κοινότητα, όπου βρίσκεται στα σκαριά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δράσεων με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα των πολιτών.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρίας «Τοπιοδομή», Κωνσταντίνος Τάτσης, η οποία σχεδίασε και κατασκεύασε το έργο, έδωσε αναλυτικές επεξηγήσεις σχετικά με τα υλικά που τοποθετήθηκαν, αλλά και τις ριζικές αλλαγές που έγιναν: «Ο χώρος ήταν ένας σκουπιδότοπος. Αφαιρέθηκε το πάνω χώμα, γιατί πριν είχαν γίνει έργα και υπήρχαν πιθανά και κάποια τοξικά. Μπήκε γόνιμο χώμα. Αυτό που έγινε ήταν να μπουν περίπου 350 θάμνοι και δέντρα σκιάς. Όλα τα υλικά που μπήκαν είναι ή φυσικά ή ανακυκλώσιμα. Δεν έχει μπει τίποτα που να είναι κατασκευασμένο εκτός από 17 κιλά σίδερα και περίπου 200 λίτρα μπετόν. Το μπετόν μπήκε για να στηρίξει τα φωτοβολταϊκά φώτα.
Μπήκαν αυτόνομα φωτοβολταϊκά για να μπορούν να λειτουργούν και σε σημείο ώστε να έχουν ήλιο, γιατί το μέρος είναι σκιερό. Τα φυτά και τα δέντρα είναι σχετικά ξερικά παρότι είναι σκιάς. Στο δάπεδο, παρότι είναι πατημένο χώμα, μπήκαν τραβέρσες σιδηροδρόμου και βότσαλο από το τοπικό σημείο που επιτρέπεται να πάρουμε. Αυτό είναι για να κρατάει πολλή υγρασία, να μην έχει ανάγκη πολλή συντήρηση, να μην βγαίνουν ζιζάνια και να μην έχει ανάγκη πολλή άρδευση. Παράλληλα, μπήκαν φωλιές πουλιών, ταίστρα πουλιών, ποτίστρα πουλιών και ζώων. Μπήκε αυτόματο πότισμα. Ακόμα και η βρύση είναι με μπουτόν ώστε να μην πατάει κάποιος και να τρέχει συνέχεια. Και τα υλικά είναι αυτά ώστε να μην υπάρχουν και πολλοί βανδαλισμοί. Μπήκε ράμπα ώστε να μπορούν να έρχονται και άνθρωποι με καροτσάκια, να είναι εύκολο για μητέρες με παιδιά, παγκάκια και στη ράμπα μπήκε και ένα κάγκελο ώστε να μπορεί να κρατηθεί κάποιος άνθρωπος που έχει δυσκολία και να ανεβεί, γιατί είμαστε ένα μέτρο ψηλότερα από το επίπεδο του δρόμου. Η λογική είναι ό,τι νερό πέφτει να μην τρέχει στον δρόμο. Όλο θα το απορροφάει το πάρκο».
«Στόχος μας η σύνδεση των ανθρώπων της γειτονιάς με τη φύση»
Τέλος ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης Γη, Αλέξης Γαληνός, σημείωσε πως η οργάνωση υπηρετεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. «Φροντίζουμε ό,τι κάνουμε να μην είναι απλά πράσινο, αλλά να είναι και βιώσιμο και να δημιουργεί θετικό αντίκτυπο σε κάθε του έκφανση. Βασικό κομμάτι της δουλειάς μας πέρα από την αναβάθμιση στο επίπεδο της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στο οποίο δραστηριοποιούμαστε και την αναβάθμιση της ασφάλειας της περιοχής και της ελκυστικότητάς της, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να δουλεύουμε με τους ανθρώπους της γειτονιάς. Το όλο εγχείρημά μας είναι να τους βοηθήσουμε να συνδεθούν ξανά με τη φύση και να συνδράμουμε στην κοινωνικοποίηση και την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ μας», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: thessnews.gr