Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, δεν θέλησε να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα.
Το δρόμο της διπλωματίας αναζητά η Ρωσία για να επιλυθεί η λεγόμενη ουκρανική κρίση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, «υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν».
Η δήλωση αυτή του Λαβρόφ μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται καθώς έγινε στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί» και πρότεινε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων προς απογοήτευση όσων προβλέπουν άμεσα μια σύγκρουση σε ουκρανικό έδαφος.
Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στον Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.
Η Μόσχα μεταξύ άλλων ζητάει νομικές διασφαλίσεις από τη Δύση για την μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, την μη ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία και τη μη εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων σε εδάφη των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.Οι προτάσεις περιλαμβάνουν και μια ρήτρα για τη μη ανάπτυξη επιθετικών όπλων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσ΄θα και την απόσυρσυ των συμμαχικών δυνάμεων από την Ανατολική Ευρώπη στις θέσεις του 1997.
Χωρίς τέλος και πολύ επικίνδυνη χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς λίγο μετά τις δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία που επεσήμανε μιλώντας στο BBC ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η κυβίστηση του Ουκρανού πρέσβη στη Βρετανία
Συγκεκριμένα, απαντώντας (BBC Radio 5 Live) για το εάν η Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο ίδιος απάντησε: «Θα μπορούσαμε, ειδικά εάν απειλούμαστε κατ’αυτόν τον τρόπο, εάν εκβιαστούμε από αυτό και εξωθηθούμε σε αυτό».
Η δήλωση αυτή του Πριστάικο έρχεται κόντρα στα λεγόμενα του εκπροσώπου του Ουκρανού προέδρου που πρόσφατα υπενθύμισε πως ο στόχος της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ενσωματωμένος στο Σύνταγμα.
Η Ουκρανία παραμένει πιστή στη φιλοδοξία της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., όπως αναφέρεται στο σύνταγμά της, δήλωσε ο Σεργκέι Νικιφόροφ μιλώντας στο Reuters. «Αυτό φυσικά δεν αναφέρεται μόνο στο σύνταγμα της χώρας, αλλά έχει την πλήρη υποστήριξη των αρχών και της κοινωνίας» είπε απαντώντας στην ουσία σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα στο BBC ο προεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία.
Κατόπιν αυτού, ο Ουκρανός πρεσβευτής εμφανίστηκε πάλι σήμερα στο BBC για να διευκρινήσει τι εννοούσε: «Δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ τώρα και για να αποφύγουμε έναν πόλεμο είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλούς συμβιβασμούς και αυτό κάνουμε στις συνομιλίες μας με τους Ρώσους. Αλλά αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το ΝΑΤΟ, που έχει ενσωματωθεί στο σύνταγματης χώρας», είπε επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Η δήλωση του Πριστάικο δεν έμεινε ασχολίαστη από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ που τόνισε πως «η άρνηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει τις συνομιλίες για τις διασφαλίσεις που ζητά η Μόσχα».
Ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ
Μέσα σε αυτό το κλίμα το ρωσικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει την Τρίτη (15 Φεβρουαρίου) ψηφίσματα με τα οποία θα καλεί τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει επισήμως την ανεξαρτησία των «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Οι εν λόγω περιοχές παραμένουν θεωρητικώς υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Την ίδια ώρα σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκεται η ΕΕ με τους ηγέτες των χωρών μελών να λαμβάνουν μέρος στη έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.
Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον «γκρεμό» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ επικίνδυνη».
«Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω», εκτίμησε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση.
Πηγή: efsyn.gr