Η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ παρέδωσε την πρώτη μηνιαία παρτίδα των 55.000 σελίδων (από ένα σύνολο 455.000) των κλινικών δεδομένων της Pfizer στα οποία στήριξε η FDA την χορήγηση άδειας στο «εμβόλιο» της εταιρείας.
Μέχρι και τις αρχές του 2022, ο FDA είχε δημοσιοποιήσει αναλυτικά τα πιο σημαντικά δεδομένα αναφορικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, δηλαδή όσα αφορούν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του σε ανθρώπους. Τα εν λόγω δεδομένα ήταν διαθέσιμα από τους αντίστοιχους θεσμούς υγείας του Καναδά και της ΕΕ ήδη μήνες πριν.
Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ταυτόχρονα με την έγκριση του εμβολίου το Δεκέμβριο του 2020, είχε δημοσιοποιήσει ένα σχετικό έγγραφο 140 σελίδων, που συνόψιζε και επεξηγούσε κάθε σκέλος των πειραματικών, μη κλινικών και κλινικών δεδομένων, που υποστήριζαν την έγκριση του εμβολίου ως ασφαλούς και αποτελεσματικού, τα οποία και έχουν επαληθευτεί από πολυάριθμους θεσμούς υγείας διεθνώς. Η ίδια η Pfizer δήλωσε ότι υποστηρίζει τη δημοσιοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δεδομένων, εκτός των επιχειρηματικών μυστικών που εξαιρεί ο νόμος, και ότι ήδη είχε παρουσιάσει μεγάλο μέρος των δεδομένων σε επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Η Pfizer έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη από την πώληση των εμβολίων της με mRNA σε όλες τις χώρες του κόσμου. Φέτος η Pfizer αναμένει να έχει πωλήσεις άνω των 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Pfizer, στην έκθεση κερδών του 4ου τριμήνου του 2021, ενημερώνει τους επενδυτές ότι ενδέχεται να υπάρξουν «δυσμενή νέα προκλινικά και κλινικά δεδομένα ή δεδομένα ασφάλειας και περαιτέρω αναλύσεις υφιστάμενων των προκλινικών και κλινικών δεδομένων ή δεδομένων ασφάλειας ή περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα των προκλινικών και κλινικών ή δεδομένων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου ή της επιθεώρησης».
Η αναφορά σε πιθανά «δυσμενή δεδομένα», είναι καθιερωμένη εδώ και πολλά χρόνια στις οικονομικές εκθέσεις της Pfizer προς τους επενδυτές της, και περιλαμβάνεται συνοπτικά σε 4 σελίδες, που παραθέτουν κάθε πιθανό οικονομικό ρίσκο. Δεν πρόκειται για παραδοχή της εταιρείας ότι ειδικά οι δικές της ερευνητικές δραστηριότητες είναι προβληματικές, αλλά αποτελούν αναγνώριση του γεγονότος ότι ευρύτερα, η μεγάλη πλειοψηφία των φαρμακευτικών αγωγών με ελπιδοφόρες ενδείξεις σε προκλινικό επίπεδο, δε φτάνουν ποτέ σε έγκριση.
Αντίστοιχα σύντομη είναι η αναφορά και στις επιπτώσεις της παραπληροφόρησης ή ανησυχίας για την ακεραιότητα των δεδομένων. Έπειτα από ενδελεχή ανάλυση των κλινικών δεδομένων από αρμόδιους θεσμούς υγείας, και εκτενείς διεθνείς μελέτες σε πραγματικές συνθήκες που ακολούθησαν τη χορήγηση άνω του 1 δις δόσεων mRNA, η σχεδόν απόλυτη ασφάλεια και υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου, έχουν εδραιωθεί.
Η Έκθεση αναφέρει ότι «προκλήσεις που οφείλονται στην παραπληροφόρηση» θα μπορούσαν να πιέσουν την τιμή της μετοχής της εταιρείας προς τα κάτω, γεγονός που αποτελεί ένα μήνυμα προς τους επενδυτές ότι θα επηρεαστούν τα κέρδη της Pfizer λόγω «των ανησυχιών για την ακεραιότητα των κλινικών δεδομένων».