Την έντονη ανησυχία της Δύσης προκαλεί ο στρατιωτικός κλοιός της Μόσχας στην Ουκρανία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προειδοποιούν πως μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να αρχίσει ανά πάσα στιγμή.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπως υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς που θα δυσκόλευαν τις πτήσεις αναχώρησης και θα έθεταν σε κίνδυνο τους αμάχους.
Οι ΗΠΑ μάλιστα ενημέρωσαν τους συμμάχους τους για πληροφορίες σχετικά με ρωσική επίθεση στις 16 Φεβρουαρίου, αναφέρει μάλιστα το περιοδικό Der Spiegel.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέδια εισβολής στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα.
Την ίδια ώρα, η διπλωματία φαίνεται να έχει «παγώσει», παρά τις εντατικές επαφές των δυτικών ηγετών χθες Παρασκευή για να αποφευχθεί η σύρραξη. Τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επικοινωνήσουν εκ νέου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Φόβους για την ασφάλεια της Ευρώπης εξέφρασε ο Μπόρις Τζόνσον στην τηλεδιάσκεψη δυτικών ηγετών για την Ουκρανία, στην όποια πήραν μέρος οι πρόεδροι ΗΠΑ και Γαλλίας, ο γερμανός καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί Βρετάνιας, Ιταλίας και Πολωνίας, ο γγ. του ΝΑΤΟ και η πρόεδρος της Κομισιόν. Το Λονδίνο εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία ζητώντας από τους Βρετανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στην Ουκρανία, ή να αποχωρήσουν από τη χώρα το συντομότερο δυνατό.
«Ανά πάσα στιγμή είναι πιθανή μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωνε νωρίτερα ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας, εκτίμηση που εξέφρασε και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Οι ΗΠΑ θα στείλουν άλλους 3.000 στρατιώτες στην Πολωνία εντός των επόμενων ημερών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters. Οι ενισχύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 8.500 στρατιώτες που είναι ήδη σε επιφυλακή.
Τον εκνευρισμό της Μόσχας προκέλεσε η άδοξη κατάληξη των διαπραγματεύσεων των πολιτικών συμβούλων των ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας» (Ρωσία, Γερμανία, Ουκρανία, Γαλλία). Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία ετοιμαζόταν την Παρασκευή να πραγματοποιήσει νέες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε χθες ότι οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, εν μέσω της ρωσοδυτικής κρίσης για την Ουκρανία.
«Δυστυχώς, το επίπεδο της συνεργασίας μας είναι σχεδόν στο μηδέν και σύντομα θα περάσει το μηδέν και θα γίνει αρνητικό», εκτίμησε ο Σοϊγκού. Προέτρεψε τη Δύση να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία, είπε ότι η Ρωσία δεν είναι αυτή που ευθύνεται για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ευρώπη και πρόσθεσε.
Η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη δύο διπλωματικές πηγές, έγραψε ότι κατά την προχθεσινή συνάντηση που είχαν κεκλεισμένων των θυρών οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Βρετανίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ ρώτησε την ομόλογό του Λιζ Τρας εάν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσίας επί του Ροστόφ και του Βορόνεζ – δηλαδή τις δύο περιοχές στη νότια Ρωσία όπου συγκεντρώνονται οι ρωσικές δυνάμεις. Η Τρας, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, απάντησε ότι η Βρετανία δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικές και τότε επενέβη ο Βρετανός πρεσβευτής για την διορθώσει.
Το Κρεμλίνο αναφέρει το σφάλμα της βρετανής ΥΠΕΞ ως απόδειξη ότι η Δύση δεν κατανοεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Γερμανία, μια νέα συνάντηση του Σχήματος της Νορμανδίας αναμένεται το Μάρτιο.
Η Νορβηγία είναι έτοιμη από επιχειρησιακής άποψης απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής των νορβηγικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, τονίζοντας ότι η όποια απόφαση για την έκβαση ανήκει πλέον αποκλειστικά στο Κρεμλίνο.
Πηγή: skai.gr