Παράταση των μέτρων εισηγήθηκε η επιτροπή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σήμερα Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να μην υπάρχει πλέον όριο στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση και στη διασκέδαση. Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα σχετικά με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τους κανόνες υγιεινής.
Μέχρι τώρα, υπήρχε ο περιορισμός 6 ατόμων ανά τραπέζι και η αρχική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σήμερα, προέβλεπε αύξηση του αριθμού σε 8 άτομα ανά τραπέζι. Τελικά όμως ο αριθμός αυτός απελευθερώνεται.
Σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν έως σήμερα, απαγορεύονται οι όρθιοι στην εστίαση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν συζητήθηκε το θέμα των αποκριών και των καρναβαλιών.
Σαρηγιάννης: Να θυσιάσουμε τις Απόκριες, να σώσουμε το Πάσχα
Νωρίτερα, σήμερα για μια φάση σταθεροποίησης στην οποία βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας, έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ενώ υποστήριξε πως θα ήταν προτιμότερο να «θυσιαστούν» οι Απόκριες ώστε να εορταστεί το Πάσχα με πιο χαλαρά μέτρα.
Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να ακυρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες απάντησε το εξής: «Θα ήθελα να πω όχι, αλλά είναι η πιο λογική προσέγγιση».
Παράλληλα, τόνισε πως η πανδημία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης ωστόσο σχολίασε πως η κατάσταση είναι ακόμα εύθραυστη: «Ο ρυθμός των εμβολιασμών για την τρίτη δόση σε συνδυασμό με το ποσοστό του πληθυσμού που χάνει την ανοσία επειδή πχ έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό τις δύο δόσεις εμβολίου, κάνει την κατάσταση να είναι εύθραυστη, από αυτό εξαρτάται αν θα πάμε σε αποκλιμάκωση μετά τα μέσα Φλεβάρη».
Από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ντόρα Ψαλτοπούλου σχολίασε ενόψει των Αποκριών πως το πρόβλημα σε αυτές τις μορφές διασκέδασης είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε αυτούς που συμμετέχουν.
Τέλος, για τον υψηλο αριθμό θανάτων ανέφερε τα εξής: «Δεν υπάρχει καθαρή εξήγηση γιατί είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα, αν δεν έχουμε όλα τα δεδομένα μπορεί να δοθεί λάθος απάντηση. Οι υγειονομικοί καταβάλλουν την μέγιστη προσπάθεια. Χρειάζεται μια ειδική επιτροπή για να μελετήσει τα δεδομένα».
Πηγή: skai.gr