Απότομη επιδείνωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη, με τους μετεωρολόγους να μιλούν για κακοκαιρία – «εξπρές» λόγω του αεροχειμμάρου που θα προκαλέσει έντονα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Προβλέπονται ειδικότερα, χιονοπτώσεις στα ορεινά, όπως και καταιγίδες και ισχυροί βοριάδες. Σε ανάρτησή του, στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου υπογραμμίζει ότι αεροχείμαρρος θα ξεκινήσει με ριπές 240χιλ/ ώρα και θα κινηθεί πιο ασθενής ανατολικότερα.
«Δεν είναι κάτι που βλέπει κανείς κάθε μέρα στους προγνωστικούς χάρτες! Ένας αεροχείμαρρος με ανέμους (κίτρινο χρώμα) οι ριπές των οποίων θα αγγίζουν τα 240χιλ/ώρα στο εσωτερικό του, στα 5000 όμως μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το βράδυ της Κυριακής 6/2, πάνω από την ανατολική Αγγλία έως και τις Κάτω Χώρες!Κινούμενος ανατολικότερα και σταδιακά εξασθενούμενος, είναι αυτός που θα φέρει την επιδείνωση ΕΞΠΡΕΣ του καιρού αργά το βράδυ πρώτα στα βόρεια και τη Τρίτη 8/2 και στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, προκαλώντας πολύ ισχυρούς έως σφοδρούς κατά τόπους βοριάδες και στην Ελλάδα όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στη στεριά, με ριπές που ίσως ξεπεράσουν τοπικά και τα 9-10 μποφόρ, όπως ανέφερα και στα δελτία καιρού της ΕΡΤ3 τις προηγούμενες ημέρες» γράφει ειδικότερα ο κ.Αρναούτογλου.
Δείτε την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:
Τι είναι ο αεροχείμαρρος
Στη Μετεωρολογία, αεροχείμαρρος (Jet stream) καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Παρατηρούνται στις ατμόσφαιρες αρκετών πλανητών, αλλά για ευνόητους λόγους το μετεωρολογικό ενδιαφέρον περιορίζεται στους αεροχειμάρρους της ατμόσφαιρας της Γης. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης (από την ηλιακή ακτινοβολία και σε ορισμένους άλλους πλανήτες και από την εσωτερική θερμότητα) και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.
Οι αεροχείμαρροι παρατηρούνται στην σχετικά στενή ζώνη της τροπόπαυσης, η οποία είναι το διαχωριστικό όριο μεταξύ της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαιρας. Οι ισχυρότεροι αεροχείμαρροι είναι οι πολικοί και παρουσιάζονται σε ύψος από 7.000 – 12.000 μέτρα (23.000 – 39.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι υψηλότεροι και κάπως ασθενέστεροι αεροχείμαρροι είναι οι υποτροπικοί, συνήθως σε ύψος 10.000 – 16.000 μέτρα (33.000 – 52.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και έχουν υπάρξει κρούσματα αεροχειμάρρων που αντιμετώπισαν οι ορειβάτες στις υψηλότερες κορυφές (άνω των 8.500 μέτρων) στα Ιμαλάια, όπως φαίνεται και σε πολλές φωτογραφήσεις τους. Συνηθέστερα, εκδηλώνονται πάνω από περιοχές μεσαίων γεωγραφικών πλατών και σε πολυπληθέστερο αριθμό στο Βόρειο ημισφαίριο παρά στο Νότιο, όπου κρίνονται περιορισμένοι.
Οι αεροχείμαρροι μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά ποτάμια – ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων / 1.600 και 5.000 χιλιομέτρων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων / 160 και 500 χιλιομέτρων, και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων / 1,6 και 5 χιλιομέτρων (απεικόνιση στη διπλανή φωτογραφία).
Η κατακόρυφη μεταβολή της ταχύτητας είναι της τάξεως των 5 – 10 μέτρων το δευτερόλεπτο και ανά χιλιόμετρο, ενώ η οριζόντια πλευρική της τάξεως μόλις των 0,05 μέτρων ανά δευτερόλεπτο και ανά χιλιόμετρο. Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και την θερμοκρασία.
Σχεδόν πάντα υπερβαίνει τα 92 χιλιόμετρα την ώρα (50 κόμβους), αν και στον πυρήνα των αεροχειμάρρων έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων την ώρα (215 κόμβων), με την μέγιστη που έχει παρατηρηθεί να φτάνει τα 500 χλμ. την ώρα (300 κόμβοι), πάνω από την Ιαπωνία. Η κίνησή τους είναι περισσότερο μαιανδρική και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται επίσης αερομαίανδροι.
Η μεγαλύτερη σε συχνότητα εμφάνισης αεροχειμάρρων, ετησίως, παρατηρείται πάνω από τις ανατολικές περιοχές των ΗΠΑ και ειδικότερα την περίοδο του Χειμώνα και της Άνοιξης.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο
Ο καιρός την Τετάρτη
Στην Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές καθώς και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, βαθμιαία όμως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές ώρες στα βορειοανατολικά.
Πηγή: protothema.gr