Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά τα όσα δραματικά έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη από χούλιγκανς. Η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα επεξεργάζεται σχέδια περαιτέρω αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου σε σχέση με την οπαδική βία με κύριο αντικείμενο την πάταξη των συνδέσμων φιλάθλων που λειτουργών παράνομα. Την εντολή αυτή έχει ήδη λάβει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκαλεί για το πρωί της Δευτέρας σύσκεψη με τη συμμετοχή εκτός του Τ.Θεοδωρικάκου, του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι απλώς μία προσωρινή διαχείριση επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά η μόνιμη λύση του προβλήματος. Μέσα στα επόμενα 24ωρα μάλιστα αναμένεται να κληθούν και οι εκπρόσωποι των ομάδων από την κυβέρνηση, να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις για ένα ζήτημα που τους αφορά άμεσα
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες σκέψεις που καταγράφονται στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν να κάνει με τρεις βασικές παραμέτρους:
Η πρώτη αφορά στην εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των αθλητικών συνδέσμων. Το πλαίσιο υπάρχει όμως φαίνεται ότι η εφαρμογή του υπολειτουργεί, κάτι που θα πρέπει να λυθεί άμεσα.
Η δεύτερη έχει να κάνει με την πιθανή αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων όπου απαιτείται.
Η τρίτη αφορά στην εφαρμογή του Μνημονίου που έχει υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης και UEFA και στο οποίο υπάρχουν ρυθμίσεις για θέματα οπαδικής βίας. Πριν από μερικά 24ωρα βρέθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στην Ελβετία ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε ένα ραντεβού καθορισμένο εδώ και καιρό, όμως θεωρείται βέβαιο ότι τα πρόσφατα δυσάρεστα γεγονότα της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων.
«Όπλο» στην κυβερνητική φαρέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στο χώρο του αθλητισμού, αυτή τη φορά, θα είναι και οι πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα. Μια σειρά αυστηροποίησης συγκεκριμένων διατάξεων, οι οποίες θα θωρακίσουν την προσπάθεια της πολιτείας.
Πιο συγκεκριμένα:
Mε την αλλαγή του νόμου 4855/12-11-2021 (άρθρο 63) μοναδική πλέον ποινή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είναι η ισόβια κάθειρξη. Η ανθρωποκτονία από πρόθεση με τον Ποινικό Κώδικα του Ιουλίου του 2019 τιμωρείτο διαζευκτικά με την ποινή είτε της ισόβιας είτε της πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών (δηλαδή από 10 έως 15 έτη).
Αυστηροποιήθηκε η τιμώρηση της επικίνδυνης σωματικής βλάβης με προβλεπόμενη ποινή αυτήν της φυλάκισης έως τρία έτη. Η επικίνδυνη σωματική βλάβη που τροποποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019 τιμωρείτο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021 διαζευκτικά με ποινή φυλάκισης έως τρία έτη ή επιβολή μόνον χρηματικής ποινής
Αναδιαμορφώθηκε το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, αυστηροποιήθηκε η ποινή τόσο στην περίπτωση κατά την οποία ο δράστης επέφερε τη βαριά σωματική βλάβη στο θύμα όσο και στην περίπτωση κατά την οποία ο δράστης επεδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης. Υπήρξε δηλαδή από την πλευρά του νομοθέτη του ν. 4855/2021 μία διαβάθμιση του δόλου του δράστη σε αντιστοιχία με την επιβαλλόμενη σε αυτόν ποινή.
Έτσι με το άρθρο 66 του ν. 4855/2021 ο δράστης βαριάς σωματικής βλάβης τιμωρείται πλέον με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών (δηλαδή με φυλάκιση από 2 έως 5 έτη) ενώ μέχρι την αλλαγή του νόμου τιμωρείτο με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους (δηλαδή με φυλάκιση από 1 έτος έως 5 έτη). Αν, δε, ο δράστης επεδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης, τότε η πράξη του είναι κακούργημα και σήμερα θα τιμωρηθεί με την ποινή της καθείρξεως, δηλαδή με ποινή από 5 έως 15 έτη. Μέχρι το Νοέμβριο του 2021 και το ν. 4855/2021 ο δράστης της ανωτέρω πράξης θα τιμωρείτο με κάθειρξη μέχρι 10 έτη.
Οι παραπάνω βελτιωτικές κινήσεις του ποινικού κώδικα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν προς την αποτροπή παρόμοιων ενεργειών, κάτι που αναμένεται να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στον υπό επεξεργασία σχεδιασμό αντιμετώπισης της οπαδικής βίας.
Πηγή: liberal.gr