Αυξητικές εκτιμά ότι θα είναι οι καταγραφές των ημερησίων κρουσμάτων μέσα στον τρέχοντα μήνα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για εμβολιασμό.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι έως περίπου τις 24 Φεβρουαρίου, θα φτάσουμε τα 31.000 με 32.000 κρούσματα ως εβδομαδιαίο μέσο όρο, ενώ μπορεί να δούμε και 35.000 κρούσματα σε μια ημέρα, κατά την οποία ο αριθμός των τεστ θα είναι πολύ μεγάλος.
Ο ίδιος αποδίδει την αυξητική τάση των κρουσμάτων κυρίως στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με την τρίτη δόση.
Οσον αφορά τα ενεργά κρούσματα είπε:
«Μπορεί να είναι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα θα μπορούσε να είναι και παραπάνω, δεδομένου ότι η Όμικρον σε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού δίνει ασυμπτωματική νόσο. Το κύμα της Όμικρον είναι πολύ οξύ παντού στον κόσμο. Η Όμικρον φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα κόσμο με ήδη υποκείμενα νοσήματα, και η Όμικρον σε ανεμβολίαστο δεν συνιστά ήπια νόσο» τόνισε ο κ. Σαρηγιάνης.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος τόνισε ότι στην πλειονότητά τους, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσούν με το στέλεχος Δέλτα. Ωστόσο, ένα «ηλικιωμένο άτομο με συννοσηρότητες που δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει χάσει την επίδραση του εμβολίου γιατί έχει περάσει ο καιρός έχει πιθανότητες να νοσήσει βαριά και από το στέλεχος Όμικρον» προειδοποίησε.
Ανοίγουν 40.000 νέα ραντεβού για παιδιά
Διαθέσιμα είναι από σήμερα 40.000 νέα ραντεβού για τον μήνα Φεβρουάριο, για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, στην Αττική η οποία εμφανίζει αυξημένη ζήτηση.
Στα mega Εμβολιαστικά Κέντρα «Προμηθέας» και Περιστερίου, προστίθενται νέες εμβολιαστικές γραμμές, με σκοπό την περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών των παιδιών στην Αττική.
Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες.
Σε περίπτωση νόσησης πριν τον εμβολιασμό, συστήνεται εμβολιασμός µε µια δόση 3 μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου.
Σε περίπτωση νόσησης μετά την 1η δόση εμβολιασμού, συστήνεται εμβολιασμός όχι σε μεσοδιάστημα 21 ημερών αλλά σε 3 µήνες μετά τη διάγνωση της νόσου.
Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στην επικράτεια παραμένει σταθερός στα 90 με 100 παιδιά και κυμαίνεται μεταξύ του 2% και 2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων, όπως δήλωσε χθες κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Β. Παπαευαγγέλου.
Πηγή: kathimerini.gr