Οι συνέπειες της πανδημίας στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις καθώς και οι καλές πρακτικές ανάκαμψής τους μέσω της κυκλικής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής τεχνικής συνάντησης των εταίρων του έργου “CESME+, Κυκλική Οικονομία για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις / Circular Economy for SMEs”, στην οποία συμμετείχαν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. (επικεφαλής εταίρος).
Το έργο “CESME+, Κυκλική Οικονομία για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις / Circular Economy for SMEs” χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG EUROPE. Στο έργο συμμετέχουν φορείς από τέσσερις (4) χώρες και συγκεκριμένα: το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ) για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Μητροπολιτικός Δήμος της Μπολόνια (Ιταλία), η αναπτυξιακή εταιρεία ART-ER από την Μπολόνια, η Περιφέρεια South Ostrobothnia από τη Φινλανδία, ο φορέας ανάπτυξης επιχειρήσεων JPYP Business Center από τη Φινλανδία και ο Σύνδεσμος Δήμων για το περιβάλλον BAMEE από τη Βουλγαρία. Επικεφαλής του έργου είναι η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.
Κύριος στόχος της συγκεκριμένης τεχνικής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, ήταν η ανάπτυξη συζήτησης για την πρόοδο των εργασιών του έργου CESME και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των εταίρων. Συγκεκριμένα, οι εταίροι παρουσίασαν:
α) τις καλές πρακτικές, που εντόπισαν μέχρι στιγμής, με παραδείγματα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) που ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 μέσα από την υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας και
β) την προσέγγισή τους, μέχρι στιγμής, σχετικά με την εθνική αναφορά, που πρέπει να συντάξουν, για τις συνέπειες της πανδημίας στην Περιφέρειά τους και τον αντίκτυπο στις ΜμΕ που υλοποιούν δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν την πρωτοβουλία της παραγωγής δωρεάν αντισηπτικού διαλύματος από τον στρατό και τις βιομηχανίες φαρμάκων, με τη χρήση κατασχεμένης αιθυλικής αλκοόλης. Στη συνέχεια, έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Άγγελος Ζαμάνης, γενικός διευθυντής του οινοποιείου “Domaine Agrovision”, παρουσίασε την πρακτική που ανέπτυξε η συγκεκριμένη επιχείρηση, με την αξιοποίηση παραπροϊόντων οινοποιίας για τη δημιουργία καθαριστικών επιφανειών.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, οι εκπρόσωποι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισαν ότι ο φορέας βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση παραδειγμάτων επιχειρήσεων στην επικράτεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που εντόπισαν τις ευκαιρίες μέσα στην κρίση της πανδημίας και μέσα από δράσεις κυκλικής οικονομίας έδωσαν μια επιπλέον προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του έργου: