Με μια τουριστική πρόταση όλο γεύση, αρώματα και ιστορία, που φέρει τον τίτλο «Γνωρίζω τον πολιτισμό μέσα από ένα ποτήρι κρασί» φιλοδοξεί να προσελκύσει τουρίστες από την ιβηρική χερσόνησο η ανατολική Χαλκιδική, που τον ερχόμενο Μάιο αναμένει ισπανική και πορτογαλική «απόβαση» από εκπροσώπους του τουρισμού, της αυτοδιοίκησης και του κοινοβουλίου, που θα ζήσουν ακριβώς αυτή την εμπειρία. Στο επίκεντρο της επίσκεψης τόσο των Ισπανών όσο και των Πορτογάλων, που θα συνδυάσει τις οινικές περιηγήσεις με τους τόπους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, θα βρεθεί το Άγιον Όρος.
Μάλιστα, συγκεκριμένα για την Ισπανία ο δήμος Αριστοτέλη έχει προσκαλέσει κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και δημάρχους από την Καταλονία, η οποία συνδέεται με την ανατολική Χαλκιδική με έναν δεσμό που ελάχιστοι γνωρίζουν. Πριν από περίπου μια 20ετία οι Καταλανοί χρηματοδότησαν την αποκατάσταση ενός ιστορικού κτιρίου του 16ου αιώνα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και τη δημιουργία καταλανικού μουσείου ως επανόρθωση για καταστροφές Καταλανών μισθοφόρων στο Άγιον Όρος κατά τον 14ο αιώνα. Το μουσείο αυτό αποτελεί το μοναδικό καταλανικό μνημείο-αποτύπωμα στην ελληνική επικράτεια και ο εν λόγω δεσμός ήταν και η ιδανική ευκαιρία για την προσέγγιση συγκεκριμένα της καταλανικής αγοράς, μετά τις προηγούμενες κινήσεις που έκανε ο δήμος σε άλλες περιοχές της Ισπανίας.
Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες αποστολή του δήμου Αριστοτέλη βρέθηκε τόσο στην Ισπανία, στη διεθνή τουριστική έκθεση Fitur, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προσέγγιση της σημαντικής αυτής αγοράς, όσο και στην Πορτογαλία, η οποία έχει ελάχιστη γνώση –ως και καθόλου- για την περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής.
Τα ισπανικά βήματα
Πέραν της αποστολής από την Καταλονία, αναμένονται τον Απρίλιο στην ανατολική Χαλκιδική δέκα τουριστικοί πράκτορες από το σύνολο της ισπανικής επικράτειας, που θα επισκεφθούν τα σημαντικότερα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος της περιοχής, κάτι που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο των επαφών στη Fitur. Μάλιστα, μέσω της Fitur δρομολογήθηκε και η επόμενη εξόρμηση στην Ισπανία και δη στο Σαν Σεμπαστιάν, που θεωρείται τόπος μεγάλης οινικής και γαστρονομικής κουλτούρας διεθνώς. Στο Σαν Σεμπαστιάν θα βρεθούν ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, αλλά και επιχειρηματίες της ανατολικής Χαλκιδικής, οινοποιοί και ξενοδόχοι, για να πραγματοποιήσουν επαφές με τουριστικά πρακτορεία στο κομμάτι του οινικού τουρισμού. Άλλωστε, το brand Άγιον Όρος και οίνος είναι ένα σημαντικό τουριστικό εργαλείο για την ανατολική Χαλκιδική που δεν περνά διόλου απαρατήρητο. Η αποστολή στο Σαν Σεμπαστιάν θα είναι η τρίτη οινική δικτύωση της ανατολικής Χαλκιδικής στην Ευρώπη, μετά τις εξορμήσεις στο Φράιμπουργκ και το Μπορντό.
Οι δεσμοί όμως με την Ισπανία συσφίγγονται γενικότερα: εκτός από την επικείμενη επίσκεψη Ισπανών τουριστικών πρακτόρων, αλλά και αυτοδιοικητικών και βουλευτών από την Καταλονία και πέραν της δρομολογούμενης επαφής με τη χώρα των Βάσκων μέσω της επίσκεψης στο Σαν Σεμπαστιάν, ο δήμος Αριστοτέλη έχει ήδη απευθυνθεί στις Βαλεαρίδες νήσους για τον σχολικό τουρισμό, ενώ την επόμενη χρονιά βάζει στον στόχο του και την Ανδαλουσία, με σημεία αναφοράς τόπους και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
Στο κομμάτι της ισπανικής προσέγγισης όλες οι κινήσεις γίνονται σε συνεργασία με το τουριστικό πρακτορείο Kyklos Travel, που θεωρείται ειδήμων στην ισπανική αγορά.
Πρώτη επαφή με την Πορτογαλία
Όσον αφορά στην Πορτογαλία η επίσκεψη πορτογαλικών τουριστικών πρακτορείων στην ανατολική Χαλκιδική γίνεται για πρώτη φορά -η γνωριμία των Πορτογάλων με την Ελλάδα περιορίζεται στο νότιο και νησιωτικό της τμήμα- και η προσέγγιση από τον δήμο Αριστοτέλη περνά από ένα συνδυαστικό τουριστικό προϊόν κουλτούρας και οίνου, που θα περιλαμβάνει τις οινικές περιηγήσεις σε συνδυασμό με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Στην πρόσφατη αποστολή στη Λισαβόνα ο δήμος Αριστοτέλη άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με την Πορτογαλία μέσα από επαφές με υπεύθυνους πωλήσεων από πορτογαλικά γραφεία που διακινούν πολιτιστικούς και άλλους ταξιδευτές στην Ελλάδα. Σε αυτές τις επαφές η Ανατολική Χαλκιδική άνοιξε τα πιο ισχυρά χαρτιά της: τα αρχαία Στάγειρα, το Άγιον Όρος, τις βυζαντινές μονές και τους πύργους, τους αρχαιολογικούς χώρους σημαντικών πόλεων, όπως η αρχαία Άκανθος, τα θεματικά πάρκα που λειτουργούν ως ανοιχτά μουσεία, όπως το Άλσος του Αριστοτέλη και ο αρχαιολογικός χώρος των Σιδηροκαυσίων, τους εκθεσιακούς χώρους, όπως τα μουσεία της Αρναίας και τους προσκυνηματικούς ναούς και τα μετόχια.
Πηγή: voria.gr