«Καμία Αναπτυξιακή Προοπτική δε φέρνει ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος» – «Εκτός Αναπτυξιακού χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις»
Στην Ολομέλεια της Βουλής κι αναφορικά με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τοποθετήθηκε ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού τομέα του Κινήματος για θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων, κ. Απόστολος Πάνας.
Στην έναρξη της αγόρευσής του ο Βουλευτής άσκησε αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση για την κατάσταση χάους και ταλαιπωρίας των πολιτών, που προκλήθηκε ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, εξαιτίας της ανικανότητάς της να αντιμετωπίσει μια αναμενόμενη κακοκαιρία.
Στη συνέχεια εστίασε στα κενά και στα προβλήματα που παρουσιάζει ο κατατεθειμένος προς ψήφιση Νόμος, τονίζοντας χαρακτηριστικά, «Έχουμε έναν Αναπτυξιακό Νόμο, που εξαντλείται στις τυπικές προϋποθέσεις και όχι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπό ένταξη υποψηφίων.
Η αναποτελεσματικότητα του Νόμου αυτού ως χρηματοδοτικό εργαλείο θα αποδειχτεί στο προσεχές μέλλον, να είστε σίγουροι. 650.000 Ατομικές Επιχειρήσεις μένουν εκτός Αναπτυξιακού Νόμου αυτή είναι η πραγματικότητα».
Στα πλαίσια της παρέμβασής του ο Βουλευτής κατέθεσε τις ακόλουθες δέκα (10) προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑ.ΣΟ.Κ. για έναν ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Νόμο ενώ ζήτησε να γίνουν δεκτές προκειμένου να ψηφισθεί:
1. Να προβλεφθεί το κίνητρο της επιδότησης στις Μεσαίες Επιχειρήσεις, που δεν προβλέπεται στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο και να ενταχθούν οι ατομικές επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι θα μετατραπούν σε εταιρίες.
2. Να δοθούν κίνητρα για δημιουργία δικτυώσεων (καθέτων και οριζοντίων).
3. Να συμπεριληφθούν στους Δικαιούχους, καθώς τώρα δεν συμπεριλαμβάνονται, οι Ατομικές Επιχειρήσεις για ορισμένα Καθεστώτα, όπως στην Αγροδιατροφή για τους Αγρότες – Κτηνοτρόφους.
4. Να υπάρξει προσθήκη ειδικής πρόβλεψης για την αύξηση των ποσοστών (%) ενισχύσεων βάσει του Νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, για την Υπαγωγή Επενδυτικών Σχεδίων Επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που επλήγησαν από σοβαρές Φυσικές Καταστροφές (φωτιές – πλημμύρες).
5. Να ισχύσουν αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης στο Νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ανά γεωγραφική περιοχή για τα ελληνικά νησιά, που αποτελούν πύλες εισόδου των προσφυγικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
6. Να υπάρξει εμπλουτισμός των ειδικών περιπτώσεων του άρθρου 12 του ν. 4399/2016, με την προσθήκη περιπτώσεων σε σχέση με τα ποσοστά ανεργίας και το κατά κεφαλήν εισόδημα της κάθε περιοχής, προκειμένου να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη της περιοχής.
7. Να ενταχθούν όλα τα τουριστικά καταλύματα ανεξαρτήτως αστεριών καθώς και τα μη κυρία τουριστικά καταλύματα στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
8. Να αυξηθεί το ποσοστό προκαταβολής των Νέων επενδυτικών σχεδίων, με την προσκόμιση αντίστοιχων εξοφλημένων παραστατικών.
9. Να επικαιροποιηθεί ο πίνακας για τα Πρότυπα Κόστη, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες ανατιμήσεις των πρώτων υλών.
10. Να καθοριστούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για όλα τα στάδια υλοποίησης των Επενδυτικών Σχεδίων (χρόνος αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων, χρόνος έκδοσης αποφάσεων υπαγωγής, κτλ), όπως και η διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων, ώστε να αποφευχθεί η χρονική καθυστέρηση πολλών μηνών.