Την δική του εκδοχή για το τσιμέντωμα του αιγιαλού στο Πηγαδάκι της Συκιάς Χαλκιδικής, παραθέτει ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, υποστηρίζοντας πως το μπετόν χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως υποστύλωμα του κεντρικού παραλιακού κτιρίου και όχι ως χώρος για τραπεζοκαθίσματα. Ο Δημήτρης Ντέμπλας, που παραδέχεται την παράβαση της χρήσης του αιγιαλού για τραπεζοκαθίσματα, υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εργασίες υποστύλωσης και στήριξης του κτιρίου της ταβέρνας, διότι από κακοτεχνία στο λιμάνι της περιοχής, άλλαξε η μορφολογία της παραλίας, γεγονός που έφερε τη θάλασσα μέχρι το τοιχίο του καταστήματος. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά όλων των καταστημάτων της παραλίας. Λόγω κακοτεχνίας στο λιμάνι της περιοχής, έχει απομακρυνθεί όλη η παραλία, όλη η αμμουδιά, και ή θάλασσα έφτασε μέχρι τον τοίχο του καταστήματος», αναφέρει και τονίζει πως «τα μπετά έπεσαν διότι υπήρχε κίνδυνος να πέσει το κτίριο αλλά και ο δρόμος που περνάει λίγο παραπάνω». Όπως εξηγεί υπήρξε κακοτεχνία στο λιμανάκι που έχει κατασκευαστεί στην άλλη πλευρά του όρμου, με συνέπεια να δημιουργούνται ρεύματα που σταδιακά, τα τρία τελευταία χρόνια, απομάκρυναν την άμμο και έφεραν την θάλασσα και τα κύματα στα τοιχία των καταστημάτων. «Εμείς χάσαμε 15 – 20 μέτρα παραλία μπροστά, την οποία παλιότερα νοικιάζαμε από τον δήμο και είχαμε 50 ομπρέλες. Όπως έγινε το λιμάνι χωρίς κυματοθραύστη, κλείνει τον καιρό μέσα και τα κύματα έχουν πάρει την άμμο, με αποτέλεσμα η θάλασσα να προκαλεί διάβρωση του τοιχίου του καταστήματος. Κάναμε αναφορές στον δήμο και την περιφέρεια αλλά τίποτα. Οπότε μόνοι μας τσιμεντώσαμε το χώρο για να στηρίζουμε τον τοίχο», τονίζει και παραδέχεται πως ο αιγιαλός έχει τσιμεντωθεί σε ένα εμβαδόν 1,70 x 6 μέτρα . Επίσης αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο έγινε αυτοψία από το λιμεναρχείο και την κτηματική υπηρεσία και αναμένεται το σχετικό πόρισμα. «Είναι λάθος μας που βάλαμε τα 3-4 τραπέζια στην ακτή, αλλά το κάναμε διότι χάσαμε τους πελάτες από το μεσημέρι. Επειδή δεν υπάρχει η αμμουδιά ο κόσμος έχει αραιώσει και δουλεύουμε κυρίως το βράδυ», τονίζει και δηλώνει προθυμία να αποσύρει τα τραπεζοκαθίσματα. Υπογραμμίζει δε πως δεν απολαμβάνει καμία ανοχή από τον δήμαρχο Σιθωνίας και πως δήμος και περιφέρεια τους υποσχέθηκαν ότι και από την δική τους πλευρά, θα κατασκευαστεί λιμενοβραχίονας, που θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά τελικά δεν υπήρξε καμία εξέλιξη επί του θέματος. «Δήμος και περιφέρεια έχουν ευθύνη απέναντι στις δεκάδες οικογένειες που απασχολούνται στη περιοχή μας και πληρώνουν την κακοτεχνία τους», τονίζει.
Λιμενάρχης Ιερισσού: υπάρχει παράβαση και έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες
Σαφής για την περίπτωση του τσιμεντώματος στο Πηγαδάκι Συκιάς ήταν ο λιμενάρχης Ιερισσού πλωτάρχης Ε. Πέτρου, ο οποίος όπως τόνισε στην Parallaxi, το λιμεναρχείο με έγγραφο του στις 16 Αυγούστου 2021 ενημέρωσε την Κτηματική Υπηρεσία Νομού Χαλκιδικής. Όπως ανέφερε το λιμεναρχείο αφού πρώτα έκανε αυτοψία και φωτογράφισε το χώρο, όπου διαπίστωσε παράβαση, ενημέρωσε εγγράφως την Κτηματική Υπηρεσία και κοινοποίησε τα στοιχεία στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα. «Από μέρους του λιμεναρχείου έγιναν όλες οι ενέργειες. Εμείς έχουμε το διοικητικό κομμάτι και αστυνομία έχει το ποινικό», τονίζει και σημειώνει ότι έχει ενημερωθεί σχετικά και η ιεραρχία.
«Πρόκειται για έργο πάνω στον αιγιαλό, γεγονός που συνιστά παράβαση», σημειώνει και αναφέρει πως από το φωτογραφικό υλικό, εκτιμά πως το τσιμέντωμα δεν έγινε για λόγους υποστύλωσης. «Το συγκεκριμένο έργο όπου υπάρχουν τα τραπεζοκαθίσματα, δέκα εκατοστά δηλαδή από τον αιγιαλό, δεν έγινε για υποστύλωση. Υπάρχει 100% παράβαση», τονίζει και αναφέρει πως το λιμεναρχείο για να προχωρήσει σε επιβολή προστίμου πρέπει να λάβει το πόρισμα από την Κτηματική Υπηρεσία το οποίο ακόμα αναμένεται. Όσο για την απομάκρυνση του μπετού τονίζει πως η Κτηματική Υπηρεσία θα πρέπει να προχωρήσει σε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής. Σχετικά με την διάβρωση τονίζει πως εκδίδονται ειδικές άδειες από την Κτηματική Υπηρεσία αλλά οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα βραχάκια δεν συνιστούν έργο υποστύλωσης.
*Γραφει ο Φίλιππος Δεργιαδές στο parallaximag.gr