Καταφθάνει, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία «Ελπίς», που θα φέρει εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και χιόνια σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Η ΕΜΥ εξέδωσε νωρίτερα Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για την κακοκαιρία «Ελπίς», επισημαίνοντας ότι θα πρόκειται για δύο κύματα, με το πρώτο να χτυπά το Σάββατο και το δεύτερο, και πιο ισχυρό, να εκδηλώνεται από τη Δευτέρα.
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τα χιόνια και αν πρόκειται να χιονίσει στην Αττική και στην Αθήνα.
«Θα είναι μια ψυχρή εισβολή με διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Θα φέρει φαινόμενα από το βορρά προς το νότο και θα επηρεάσει και τα χαμηλά υψόμετρα. Για τα χιόνια και την Αττική, εκτιμούμε ότι θα έχει το Σάββατο, αλλά θα επικεντρωθούν στα βόρεια προάστια. Αυτό το πρώτο κύμα θα περάσει γρήγορα όμως» λέει στο iefimerida.gr ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.
«Ό,τι ρίξει τη Δευτέρα θα είναι χιόνι»
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, ένα δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό θα «χτυπήσει» τη χώρα τη Δευτέρα.
«Η διαταραχή θα είναι στο Αιγαίο και θα προκαλέσει φαινόμενα σε Εύβοια, Αττική και, φυσικά, τις Κυκλάδες. Για την Αττική δεν αποκλείεται να δούμε χιόνι και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα», σημειώνει.
Ερωτηθείς για την Αθήνα, για τη Δευτέρα -ενδεχομένως και την Τρίτη-, ο Κώστας Λαγουβάρδος εκτιμά πως «οι θερμοκρασίες θα είναι τόσο χαμηλές που ό,τι ρίξει θα είναι χιόνι. Υπάρχει και το σενάριο του πιο ξηρού κρύου, δηλαδή χωρίς υετό και χιόνι, όμως με τα σημερινά στοιχεία πιστεύουμε ότι θα έχουμε φαινόμενα».
Κατά τον ίδιο, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη Βοιωτία και στην Αττική, καθώς υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν προβλήματα στην εθνική οδό.
Προσοχή στο κρύο, πιθανότητα για ολικό παγετό
Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι «δεν θα πρέπει να λησμονούμε το πολύ κρύο. Να μην υποτιμούμε τις χαμηλές θερμοκρασίες. Στη βόρεια Ελλάδα θα χρειάζεται πολλή προσοχή, καθώς ο παγετός θα είναι ισχυρός, σχεδόν ολικός. Θα δούμε πολλές διψήφιες αρνητικές θερμοκρασίες, σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας».
Ο Κώστας Λαγουβάρδος λέει ότι «δεν είναι επομένως μόνο τα χιόνια. Μπαίνουμε από το Σάββατο σε μια ψυχρή εισβολή διαρκείας και θα πρέπει να έχουμε στο νου τις ευπαθείς ομάδες και τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, αλλά και τα οδικά δίκτυα».
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πυκνές χιονοπτώσεις βλέπει η ΕΜΥ
Στο έκτακτο δελτίο της για την κακοκαιρία «Ελπίς», η ΕΜΥ αναφέρει ότι τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και ανατολικής Ελλάδας, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου.
Πιο αναλυτικά:
1) Χαμηλές θερμοκρασίες:
Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.
2) Χιονοπτώσεις:
Α) Το Σάββατο 22/1/2022 θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.
Β) Την Κυριακή 23/1/2022 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.
Γ) Τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Δ) Την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.
Αρναούτογλου: Δύο τα σενάρια για την εξέλιξη του καιρού
Από την πλευρά του, ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί τα δύο σενάρια της εξέλιξης του καιρού για την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, το πρώτο σενάριο «θέλει τις χιονοπτώσεις στο Αιγαίο, εκτός από το να επιμένουν, να γίνονται κατά τόπους ακόμα πιο έντονες αλλά και να επηρεάζουν κυρίως μετά το μεσημέρι και αρκετές ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας».
Το δεύτερο σενάριο «θέλει τις χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της Δευτέρας να παραμένουν μόνο στο Αιγαίο και κυρίως στα βόρεια τμήματά του και στα ορεινά της Κρήτης», υπογραμμίζοντας πως το φαινόμενο παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία «Ελπίς» η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).
Πηγή: iefimerida.gr