Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι για την ώρα δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης θα τεθεί ζήτημα υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και για ηλικίες μικρότερες των 60 ετών και άνω, προσθέτοντας ότι σχεδόν το 50% των ανεμβολίαστων 60αρηδων και άνω ήδη έχει κάνει την πρώτη δόση, αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι από τη Δευτέρα θα καταλογιστούν πρόστιμα στους ανεμβολίαστους σε αυτό το ηλικιακό φάσμα.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μετ’ επιτάσεως ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα δεν υπάρχει καμία περίπτωση για νέο λοκντάουν, ενώ αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τις τιμές των τεστ (rapid και μοριακών), αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριες στα τεστ στην Ευρώπη -και αφού δήλωσε ότι τα σχολεία άνοιξαν με επιτυχία, χάρη στα μαζικά τεστ-, είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα για δωρεάν μοριακά τεστ και προσέθεσε ότι το μοριακό τεστ δεν συνταγογραφείται σε καμία χώρα της Ευρώπης, ενώ εξήγησε ότι το βασικό όπλο είναι τα τεστ αντιγόνου και υποστήριξε ότι τα PCR στην Ελλάδα είναι από τα φθηνότερα στην Ευρώπη.
Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της Όμικρον, ωστόσο τόνισε ότι δεν είναι μια «απλή γρίπη» και επανέλαβε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός. Όσον αφορά στον ισχυρισμό του τον Φεβρουάριο του 2021 περί «τελευταίου μιλίου», παραδέχθηκε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη, ωστόσο, τόνισε ότι η κοινωνία συνεργάστηκε και σημείωσε ότι η πλειοψηφία των θανάτων αφορά σε ηλικιωμένους ανεμβολίαστους.
Όσον αφορά στο ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι άντεξε και αντέχει και υπογράμμισε ότι προσλήφθηκε όποιος ήταν διαθέσιμος. Παράλληλα, ωστόσο, επανέλαβε ότι η πανδημία ανέδειξε τα προβλήματα του συστήματος και την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, να «σπάσει αυγά», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, εξήγησε ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας αποσύρθηκε από το επίκεντρο της δημοσιότητας γιατί δέχθηκε επιθέσεις -και από την αντιπολίτευση- τύπου «δολοφονίας χαρακτήρα» και άφησε αιχμές για τα social media, αλλά και για τη στάση της αντιπολίτευσης την οποία κατηγόρησε ότι «σπεκουλάρει» στην πανδημία. Σημείωσε, δε, ότι το «50%+1» για τα σχολεία το υπέδειξε η Επιτροπή.
Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ένα εισαγόμενο πρόβλημα για την Ελλάδα. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αυξήσεων στην ενέργεια, αλλά είπε ότι θα καλύψει για τις επιχειρήσεις το 50% των ανατιμήσεων. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κρίση θα τελειώσει μετά από τους πρώτους μήνες της χρονιάς και τόνισε ότι «ο πολίτης θα πλήρωνε πολλά περισσότερα, αν δεν υπήρχε η κρατική παρέμβαση».
Όσον αφορά στην δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί από 1ης Μαΐου του 2022, προσθέτοντας ότι η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη από το 2% που έγινε από 1/1/2022. Επίσης, εκτίμησε ότι για τους περισσότερους πολίτες θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ τόνισε ότι απομένει κι άλλο ένα κομμάτι φορολογικών ελαφρύνσεων που θα εφαρμοστεί ως το τέλος της τετραετίας.
Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μια τέτοια παρέμβαση θα έφθανε στον καταναλωτή, αλλά και ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πολιτική και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Επίσης, υπερασπίστηκε την πολιτική της απολιγνιτοποίησης που ακολούθησε η κυβέρνηση.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο-να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος».
Ο πρωθυπουργός απέρριψε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ παράλληλα απέρριψε και το ενδεχόμενο ενός «εκλογικού ανασχηματισμού», λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στον ίδιο. Όσον αφορά στον ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας είτε με το ΚΙΝΑΛ είτε και μιας μεγάλης συνεργασίας, απέκλεισε κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι τον χωρίζει άβυσσος, ενώ τάχθηκε υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων (είπε μάλιστα ότι η κυβέρνησή του «προτάσσει την αποτελεσματικότητα» αναφερόμενος στην ενσωμάτωση στελεχών και από άλλους χώρους). Ξεκαθάρισε ότι πρόθεσή του είναι να σχηματίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ για τον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι «δεν έχω να πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά».
Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση, μεν, έχει υποστεί φθορά, ωστόσο υποστήριξε ότι οι πολίτες πιστώνουν στην κυβέρνηση το ότι έχει προσπαθήσει να οδηγήσει τη χώρα στο να «αλλάξει πίστα», έχοντας αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Αναφερόμενος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι υπάρχει πλουραλισμός, υπερασπίστηκε την «λίστα Πέτσα» λέγοντας ότι άλλος μοίρασε τα χρήματα και άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις διώξεις δημοσιογράφων, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν σχολιάζει αποφάσεις της δικαιοσύνης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει αν αμφισβητεί την ανεξαρτησία της δικαισύνης.
Περνώντας στα εθνικά θέματα, ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι συμφωνίες όπως των Πρεσπών δεν μπορούν να αλλάξουν, ωστόσο εξήγησε ότι η Ελλάδα θέλει να ξεκινήσει η ενταξιακή πορεία στην ΕΕ της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να έχει την δυνατότητα να «θεραπεύσει» κάποιες πτυχές της συμφωνίας.
Όσον αφορά στο αμερικανικό νον πέιπερ για τον East Med, o πρωθυπουργός είπε ότι δεν το θεωρεί κάτι το σημαντικό, ενώ συμπλήρωσε ότι ο εν λόγω αγωγός αποτελεί μόνο ένα κομμάτι από τα σχέδια για να καταστεί η Ελλάδα κόμβος για την ενέργεια, αναφερόμενος στη μεταφορά LNG από την Αίγυπτο, αλλά και τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας μετά από δέκα χρόνια με τα Rafale και τις φρεγάτες Belharra, ωστόσο υπογράμμισε ότι η πόρτα για διάλογο με την Τουρκία είναι πάντα ανοιχτή. Επίσης, εκτίμησε ότι η Άγκυρα δεν θα θελήσει να «εξάγει» την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και να εμπλακεί σε γεωπολιτικές περιπέτειες, ενώ όταν ρωτήθηκε για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που ζητά η Άγκυρα, απάντησε ότι μιλά η χώρα που έχει μία στρατιά απέναντι στα νησιά και εισέβαλε στην Κύπρο. Παράλληλα, εξήρε και το νομοσχέδιο στις ΗΠΑ που ενισχύει την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα και δήλωσε με νόημα προς την Άγκυρα ότι «είμαστε έτοιμοι και για συνεργασία και για ένταση».
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα ενεργοποιηθεί και εξήγησε ότι στην παρούσα φάση οι άνδρες που θα την στελεχώσουν εκπαιδεύονται για το λεπτό έργο που θα κληθούν να κάνουν, ενώ ζήτησε, παράλληλα και τη συνεργασία των πρυτάνεων για την ασφάλεια στα ιδρύματα.
Πηγή: topontiki.gr