Με τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται ραγδαία και με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον να προβληματίζει τους ειδικούς, κορυφώνεται η αγωνία για το νέο πανδημικό κύμα, στο οποίο συναντώνται ταυτόχρονα η μετάλλαξη Δέλτα και η παραλλαγή Όμικρον.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κρούσματα αυτή την ώρα διπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα. Μάλιστα, η Όμικρον μπορεί να ξαναμολύνει το ίδιο άτομο τέσσερις και πέντε φορές, ενώ μεταδίδει μία – δύο ημέρες πριν από τα συμπτώματα και μία – δύο ημέρες μετά τα συμπτώματα. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί φοβούνται για τις αντοχές του συστήματος υγείας, σε πιθανή αύξηση των νοσηλειών.
Η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ για το επιδημιολογικό αποτύπωμα των εορτών, υποστήριξε ότι αν και ακόμα δεν είναι γνωστό, η ίδια είναι προβληματισμένη για τα κρούσματα των επόμενων ημερών.
“Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά η εύκολη μεταδοτικότητα του ιού και η κινητικότητα αυτών των ημερών θα έχει ως αποτέλεσμα όσοι αποφασίσουν να μείνουν ανεμβολίαστοι να την αρπάξουν από τον ιό… Είναι το είδος του ιού, ο Όμικρον που μολύνει πάρα πολύ εύκολα -πέντε φορές περισσότερο από τη Δέλτα- και τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το μειώσεις άμεσα εκτός από το να παίρνεις τα μέτρα προστασίας σου”, ανέφερε η καθηγήτρια.
Ενώ σχετικά με τη δράση της παραλλαγής Όμικρον υποστήριξε ότι υπάρχουν κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις.
“Οι συμπτωματικοί ασθενείς της Όμικρον έχουν συμπτώματα που διαφέρουν από αυτά της Δέλτα. Η Όμικρον σου κάνει έναν πονόλαιμο, ένα συνάχι, έναν ελαφρύ πονοκέφαλο που θυμίζουν τα κοινά κρυολογήματα του χειμώνα. Γεγονός που είναι και καλό και κακό μαζί: Είναι καλό γιατί συνήθως σε τρεις ημέρες είσαι καλά. Η διάρκειά της είναι βραχεία. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους ιούς και ειδικά με την Δέλτα που αναδιπλασιαζόταν εβδομήντα φορές περισσότερο στους πνεύμονες. Ο ιός της Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό…. Η Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει τέσσερις και πέντε φορές. Άρα, το εμβόλιο είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε”, συνέχισε η ίδια.
Τέλος, η Ελένη Γιαμαρέλλου τόνισε ότι πρέπει να παίρνουμε αυστηρά μέτρα προφύλαξης, φορώντας τη μάσκα μας και τηρώντας τις αποστάσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.
“Ο εμβολιασμένος που έχει πάρει και τη τρίτη δόση του εμβολίου προφυλάσσεται εκτός από τη Δέλτα και από την Όμικρον σε ποσοστό 70%. Αν είναι ανεμβολίαστος μπορεί να μολυνθεί κάποιος και να κάνει μεταλλάξεις οι οποίες θα μολύνουν περισσότερους . Έτσι δεν τελειώνει αυτό το κακό… Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό 12% στους άνω των 60 ετών που πρέπει να πάει να εμβολιαστεί”, κατέληξε η καθηγήτρια.
Πηγή: news247.gr