Πώς η αυτοδίδακτη μαγείρισσα Γιώτα Κουφαδάκη κατάφερε να ξεχωρίσει στους 100 κορυφαίους σεφ της χρονιάς, με τις παραδοσιακές γεύσεις που προσφέρει στο εστιατόριό της στην Χαλκιδική και να αφήσει το αποτύπωμά της στην ελληνική γαστρονομική σκηνή- «Έκανα την αγάπη μου και το μεράκι μου επάγγελμα», δηλώνει.
Το περιοδικό FNL ξεχώρισε τους 100 κορυφαίους σεφ της χρονιάς που επηρέασαν θετικά και άφησαν το αποτύπωμά τους στην ελληνική γαστρονομική σκηνή το 2021, συνεκτιμώντας βέβαια και τη συνολική παρουσία τους στα προηγούμενα χρόνια.
Η The Chefs Power List που εγκαινίασε την περασμένη χρονιά το FNL ξεκίνησε ως μια καταγραφή με αξιολογική αρίθμηση των εκατό κορυφαίων σεφ που δραστηριοποιήθηκαν τη περασμένη δεκαετία (2011-2020) στην Ελλάδα και επέδρασαν με διάφορους τρόπους στην εξέλιξη και στη διάδοση της εγχώριας γαστρονομίας.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει μία οικεία μαγειρική μορφή. Ο λόγος για την κυρία Γιώτα Κουφαδάκη, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Μπουκαδούρα» στην ακτή Ελιάς στη Νικήτη Χαλκιδικής, η οποία με το ήθος και το μεράκι της κατάφερε να επηρεάσει το γαστρονομικό status quo και να ταράξει τα «μαγειρικά νερά» της σύγχρονης-γκουρμέ κουζίνας, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση δεν είναι ποτέ ξεπερασμένη.
Η κυρία Κουφαδάκη κατέχει φέτος την 45η θέση στην κατάταξη των 100 πιο επιδραστικών σεφ της χρονιάς, σύμφωνα με το FNL, «σκαρφαλώνοντας» κατά πέντε θέσεις σε σχέση πέρυσι, όταν βρισκόταν στην 50η θέση της σχετικής λίστας.
Όπως αναφέρει η ίδια μιλώντας στο GRTimes για την επιτυχία της, «αισθάνομαι περήφανη. Νιώθω σαν μικρό παιδί, αν και ξέρω ότι υπάρχουν και αρκετά νέα παιδιά που αξίζουν τη διάκριση», ενώ διευκρινίζει ότι η ίδια είναι αυτοδίδακτη μαγείρισσα και δεν έχει πάει σε σχολές όπως κάνουν οι σημερινοί επαγγελματίες. «Έμαθα να μαγειρεύω σπίτι μου. Αν εξαιρέσεις κάποια σεμινάρια που έχω παρακολουθήσει, τα υπόλοιπα είναι απόρροια διαβάσματος και εντρύφησης στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα που τόσο αγαπώ».
Το αρχοντικό εστιατόριο «Μπουκαδούρα» βρίσκεται «πάνω στη θάλασσα» και πρόκειται για ένα οικογενειακό σπίτι, το οποίο η κυρία Κουφαδάκη μαζί με τον αδερφό της το μετέτρεψαν πριν από 21 χρόνια σε έναν γαστρονομικό «θησαυρό» της Χαλκιδικής.
Να αγαπήσουν την ελληνική κουζίνα, την παράδοση και τον πολιτισμό
«Θα πρέπει οι νέοι μάγειρες να μάθουν πρώτα την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα πριν ασχοληθούν με τις άλλες. Έτσι ώστε να κάνουν τον κόσμο να την ερωτευθεί. Και να αγαπήσουν μαζί την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό, γιατί η γαστρονομία είναι πολιτισμικό δείγμα μίας κουλτούρας και δεν μπορείς να το αντιληφθείς αν δεν εντρυφήσεις στον ίδιο τον πολιτισμό», λέει η κυρία Γιώτα Κουφαδάκη γεμάτη αγάπη για την δουλειά της.
Η διακεκριμένη σεφ αποκαλύπτει ως πηγή έμπνευσής της στη μαγειρική τα εποχικά προϊόντα. «Η έμπνευσή μου έρχεται από την ποιοτική πρώτη ύλη. Απολαμβάνω να ψωνίζω στη λαϊκή αγορά φρέσκα εποχικά προϊόντα, να μαζεύω χόρτα από τα χωράφια και λαχανικά», ενώ ερωτηθείσα για τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού της απαντάει με ακράδαντη σιγουριά: Οι ντολμάδες κάθε είδους (από τους κλασσικούς με αμπελόφυλλο μέχρι γεμιστούς με ψάρι).
Ωστόσο ιδιαίτερη θέση στο μενού του καταστήματος έχουν και οι κεφτέδες που «σπάνε» την… πεπατημένη, καθώς μαγειρεύονται με σπανάκι, ντομάτα, χταπόδι, μπακαλιάρο και άλλα.
Έκανα το μεράκι μου επάγγελμα
Η Γιώτα Κουφαδάκη είναι από τους χαρισματικούς ανθρώπους που σου ενεργοποιεί τους γευστικούς κάλυκες χωρίς να δοκιμάσεις μπουκιά, απλά ακούγοντάς την να μιλά για το μενού της με τόση αγάπη, αφού όπως λέει «το μεράκι μου και την αγάπη μου τα έκανα επάγγελμα».
Όσον αναφορά στην περίοδο την πανδημίας αναφέρει ότι τα πράγματα άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό και έχει μειωθεί δραματικά η δουλειά, ενώ τον χειμώνα το εστιατόριο παραμένει κλειστό σε αντίθεση με εποχές προ κορωνοϊού. «Το φαγητό είναι μοίρασμα και παρέα. Είναι δύσκολο για τον κόσμο που βγαίνει για φαγητό να είναι περιορισμένος».
Από Χαλκιδική και Ικαρία…
Τέλος, η σεφ -με «ρίζες» από τη Χαλκιδική και την Ικαρία- κλείνει την συζήτηση με τον πιο αισιόδοξο τρόπο, δίνοντας ευχές για το νέο χρόνο: «Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους, να είμαστε όλοι γεροί, υγιείς και του χρόνου ελεύθεροι να ασχολούμαστε με ότι αγαπάμε».
Πηγή φώτο: facebook greekgastronomyguide.gr
Πηγή: grtimes.gr