Ένας αρκετά ενδιαφέρον από πλευράς βαρομετρικής κυκλοφορίας στην περιοχή μας, ο Γενάρης. Παρότι η εκκίνησή του έγινε με ένα πενθήμερο αλκυονίδων ημερών, η συνέχεια φαίνεται πως θα αλλάξει σημαντικά. Ας δούμε όμως την συνοπτική βαρομετρική διάταξη, που αναμένεται να κυριαρχήσει τον Γενάρη στην Ευρώπη.
Τα δεδομένα σε σημαντικό βαθμό, συμφωνούν για μεγάλα διαστήματα όπου η δυτική Ευρώπη και μέρος του Ατλαντικού, θα καλύπτονται από υψηλές πιέσεις. Φαίνεται ένα διάστημα ‘ησυχίας’ στον Ατλαντικό, από τις 8 του μήνα μέχρι περίπου και τα μέσα/τέλη αυτού. Η ‘ησυχία’ αυτή θα επιτρέψει στις υψηλές πιέσεις των Αζορών, να βρουν δίοδο σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και μάλιστα να καταφέρνουν να εδραιώνονται για κάποιες μέρες. Αυτό σημαίνει πως χειμερινές, ψυχρότερες αέριες μάζες από την Σιβηρία, θα αρχίσουν να κατηφορίζουν προς την ανατολική Ευρώπη και την χώρα μας. Θα πρέπει να θεωρείται αρκετά βέβαιο πως θα προκύψει τουλάχιστον μία ψυχρή εισβολή σημαντικής κλίμακας ( Θ στα 850 έως και -8 στα βόρεια, -5 στα νοτιότερα) μέσα στον μήνα.
Στην χώρα μας τώρα, η συνοπτική κυκλοφορία, θα ευνοήσει την έλευση βαρομετρικών χαμηλών, τα οποία θα δώσουν βροχοπτώσεις σε πεδινά και χιόνια στα ορεινότερα τερρέν αρχικά, με την θερμοκρασία σε υποχώρηση, όσο προχωράμε στην εκπνοή του πρώτου 10ημέρου. Ψυχρότερες αέριες μάζες, φαίνεται να μας απασχολούν στο δεύτερο δεκαήμερο-αρχές τρίτου, όπου και εντός αυτού του διαστήματος, συγκεντρώνονται οι πιθανότητες για χιονοκαιρία.
Υετός: Κοντά έως και πάνω από τον μέσο όρο σε αρκετές περιοχές, ιδιαίτερα της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς θα μας απασχολήσουν βαρομετρικές υφέσεις.
Άνεμοι: Σχεδόν απόλυτη κυριαρχία βοριάδων, καθώς θα βρισκόμαστε στον ψυχρό τομέα της βαρομετρικής διάταξης στην Ευρώπη.
Θερμοκρασία: Κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, καθώς παρά το ‘καυτό’ ξεκίνημα, τα κρύα που θα μας έρθουν θα κατεβάσουν τους μέσους όρους κοντά στα νορμάλ επίπεδα, αν και θα παραμείνει σε μάλλον θετικό πρόσημο.
Η εικόνα του πολικού στροβίλου ( εξαιρετικά συμπαγής φαίνεται να παραμένει και για τις επόμενες εβδομάδες) δεν αφήνει ενδείξεις για κάποια ισχυρή κατάβαση ψύχους ( να δούμε δηλαδή την -10,-12 στα 850 να φτάνει μέχρι και την Αθήνα) τουλάχιστον έως και το δεύτερο δεκαήμερο.
Η Γενική εικόνα λοιπόν, δείχνει υψηλές πιέσεις σε δυτική Ευρώπη, και ροή ψυχρών αερίων μαζών στην ανατολική και φυσικά την χώρα μας. Μια εικόνα που από μόνη της παρουσιάζει ενδιαφέρον, θα βλέπουμε την εξέλιξη και στα επιμέρους δελτία μας.
*Γραφει ο Φωκίων Χωρινός στο meteology.gr