• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η επαναταφή 201 μουσουλμάνων στα Σήμαντρα Χαλκιδικής

admin Από admin
8 Δεκεμβρίου, 2021
Σε Featured, Χαλκιδική
9
SHARES
186
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

«Τόπος ταφής και μνήμης Μουσουλμάνων, παλαιών κατοίκων της Καρκάρας». Η μαρμάρινη πλάκα στη δεξιά πλευρά του δημοτικού κοιμητηρίου των Σημάντρων, στον δήμο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, υποδεικνύει τον τόπο, όπου από σήμερα αναπαύονται 201 μουσουλμάνοι, παλαιοί κάτοικοι του χωριού, τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες για την ανέγερση του Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου του χωριού.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του Νέα Μουδανιά Blog στo Google

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, με τον ιμάμη του τεμένους Αθηνών Ζάκι Σίντι Μοχάμεντ να ηγείται του τελετουργικού, μαζί με έναν ακόμη ιμάμη, αναπέμποντας προσευχές και δεήσεις, ενώ προηγουμένως οι δυο τους είχαν εναποθέσει, με τον προσήκοντα σεβασμό, τα οστά στο σημείο ταφής, με φορά προς τη Μέκκα. Μάλιστα, σε δηλώσεις του, μετά την τελετή, ο ιμάμης εξήρε την άριστη οργάνωση της διαδικασίας επαναταφής, η οποία, όπως επισημαίνεται και σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, «έγινε στο πλαίσιο του δέοντος σεβασμού που η Ελλάδα παγίως αποδίδει στους νεκρούς, ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής ή φυλής».

Στην τελετή, το υπουργείο Εξωτερικών εκπροσώπησε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης Ιωάννης Βικελίδης και η υποδιευθύντρια Κατερίνα Τσαμπικίδου, ενώ το «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Εφέ Τζεϊλάν και εκπρόσωποι άλλων ξένων διπλωματικών αποστολών, όπως οι γενικοί πρόξενοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γεωργίας.

Διαβάστε επίσης:

Χαλκιδική: 400 εκατ. ευρώ για 5άστερο ξενοδοχείο, σπίτια, βίλες

14 Ιουλίου, 2026
φώτο αρχείου ertnews.gr

Χαλκιδική: Εικόνες ντροπής στη Νέα Ποτίδαια – Η παράνομη χωματερή παραμένει δίπλα στη γέφυρα

14 Ιουλίου, 2026

«Αποφασίσαμε να χτίσουμε ένα κλειστό γυμναστήριο στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου των Σήμαντρων κι εκεί έγινε η ανακάλυψη ότι υπήρχαν 201 σκελετοί μουσουλμάνων, κατοίκων του οικισμού Κακαρά, ο οποίος μαρτυρείται από τα βυζαντινά χρόνια», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την τελετή ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς, εξηγώντας πως επρόκειτο για μια τυχαία ανακάλυψη καθώς «δεν υπήρχε καμιά μαρτυρία από κανέναν κάτοικο των Σήμαντρων για την ύπαρξη του νεκροταφείου».

Ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας εξήρε τη συνεργασία με το ΥΠΕΞ και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, που οδήγησε στη σημερινή τελετή, εξέφρασε την ευχή «να γαληνέψουν οι νεκροί» και σημείωσε πως «ήταν υποχρέωσή μας να το κάνουμε αυτό καθώς εδώ, στην Ελλάδα, γεννήθηκε η Δημοκρατία» και πρέπει να αποδίδεται η δέουσα τιμή, όπως σήμερα, στους νεκρούς οποιουδήποτε θρησκεύματος».

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Γιώργος Σκιαδαρέσης, εξήγησε ότι τα οστά βρέθηκαν μέσα στο 2020 και στη συνέχεια ακολούθησε σωστική ανασκαφή, που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2021. Από τον τρόπο ταφής και το έθιμο φάνηκε ότι επρόκειτο για οστά μουσουλμάνων, παλαιών κατοίκων του χωριού, τα οποία μέχρι τη σημερινή ταφή φυλάσσονταν σε χώρους της υπηρεσίας «και αντιμετωπίστηκαν με τον δέοντα σεβασμό, όπως αντιμετωπίζονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι ανασκαφές όλων των νεκροταφείων».

Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Εφέ Τζεϊλάν, συνομίλησε με τους ιμάμηδες για τις λεπτομέρειες του τελετουργικού της ταφής, συμμετείχε στην προσευχή και στη συνέχεια, σε δηλώσεις του, τόνισε -μεταξύ άλλων- πως πρόκειται για μια «σημαντική τελετή για την επαναταφή των οστών των προγόνων μας που ζούσαν εκείνη την εποχή σε αυτή την περιοχή», επισήμανε ότι έγινε μια πολύ λιτή τελετή με ό,τι άρμοζε από πλευράς θρησκείας, και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Νέας Προποντίδας και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την πρόσκληση να παραβρεθεί στη σημερινή διαδικασία προκειμένου, όπως είπε, να μπορέσει να προσευχηθεί για τη γαλήνη των ψυχών αυτών των ανθρώπων.

«Αυτή τη στιγμή, στην Τουρκία βρίσκονται ακόμη εν ζωή τα εγγόνια αυτών των ανθρώπων, Οθωμανών υπηκόων εκείνης της εποχής. Στη Σμύρνη και στην Αττάλεια ζουν οι περισσότεροι απόγονοι», σημείωσε ο Τούρκος γενικός πρόξενος, ευχόμενος «οι ψυχές όλων των νεκρών που βρίσκονται σ’ αυτό το νεκροταφείο να γαληνέψουν».

Σημειώνεται ότι τα Σήμαντρα είναι το μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα μετά τα Ν. Μουδανιά με περίπου 2500 κατοίκους. Πρόκειται για προσφυγικό χωριό, που χτίστηκε από πρόσφυγες από την Αρτάκη της Προποντίδας και τη Σεμέντρεια της Καππαδοκίας, από την οποία πήρε και το όνομά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: Δήμος Νέας ΠροποντίδαςΣήμαντρα
Προηγούμενο

Γιώργος Λιάγκας: “Δεν έχω ξεπεράσει τον χωρισμό” – Φαίη Σκορδά: “Θα αποχωρήσω, δεν θα το συνεχίσω” (βίντεο)

Επόμενο

«Πάγωσε» η Πιερία – Νεκρός από κορωνοϊό 37χρονος εμβολιασμένος

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Χαλκιδική: 400 εκατ. ευρώ για 5άστερο ξενοδοχείο, σπίτια, βίλες

14 Ιουλίου, 2026
φώτο αρχείου ertnews.gr
Featured

Χαλκιδική: Εικόνες ντροπής στη Νέα Ποτίδαια – Η παράνομη χωματερή παραμένει δίπλα στη γέφυρα

14 Ιουλίου, 2026
Featured

Live Music στη Νέα Φώκαια – Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά στο The Jam Jar

14 Ιουλίου, 2026
Επόμενο

«Πάγωσε» η Πιερία - Νεκρός από κορωνοϊό 37χρονος εμβολιασμένος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τεχνών «Οι Ανθεμούσες» δώρισε στο νοσοκομείο Χαλκιδικής 16 πίνακες με θέμα τη μάχη κατά της πανδημίας

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.