Κάθε χρόνο στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία όλης της χώρας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με αφορμή την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο. Έτσι και ο Δήμος μας διοργάνωσε ανάλογη εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων στα Ν. Μουδανιά.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΟΠΑ ανέφερε μεταξύ άλλων: “Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση ολοκληρώνεται το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2021. Οφείλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, υπαλλήλους αλλά και εθελοντές, που στήριξαν τον θεσμό αλλά κυρίως όλους εσάς που σε δύσκολες συνθήκες στηρίξατε το Φεστιβάλ και ο απολογισμός είναι ιδιαίτερα θετικός”. Ο Δήμαρχος Μ. Καρράς, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την εκδήλωση: αιρετούς, υπαλλήλους και εθελοντές δήλωσε χαρακτηριστικά: “Είναι ωραίο να σμίγουμε σε βραδιές τέχνης και πολιτισμού. Χαίρομαι ιδιαίτερα που και εσείς το συμμερίζεστε. Η δική μας δύναμη είστε εσείς και η παρουσία σας σήμερα εδώ είναι συγκινητική. Σας ευχαριστούμε θερμά”.
Κάθε χρόνο στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης υπάρχει πάντα ένα συγκεκριμένο θέμα. Φέτος, περιελάμβανε αφιέρωμα στις σημαντικές Ελληνίδες, από το 1821 έως σήμερα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες αγωνίστριες, δεδομένου και του επετειακού έτους που διανύουμε. Το αφιέρωμα στη γυναίκα επιμελήθηκε και παρουσίασε η Ελευθερία Κεφάλα, φιλόλογος και υπεύθυνη του Γραφείου Επικοινωνίας του Δήμου. Στη συνέχεια ο συγγραφέας-ποιητής και μελετητής θρησκειών Χρήστος Ντικμπασάνης απήγγειλε το ποίημα του «Ωδή και θρήνος», το οποίο απέσπασε το 2ο Βραβείο στον Ι’ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό του Πολιτιστικού-Κοινωνικού Φορέα “ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ”, ενώ αμέσως μετά βραβεύτηκε από τον Δήμαρχο για τη σημαντική διάκρισή του και προσφορά στο τόπο μας.
Ακολούθησε η Πρόεδρος του Π.Σ ΦΑΡΟΣ κα Βούλα Παπαδοπούλου, η οποία ανέπτυξε ομιλία με θέμα: «Η Νεοελληνική παραδοσιακή ενδυμασία από το 1821 έως τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα».
Στο πλαίσιο της ομιλίας της παρουσιάστηκαν κάποιες χαρακτηριστικές στολές που διέθεσαν οι σύλλογοι: Π.Σ “Ο ΦΑΡΟΣ”, ο Π.Σ. Ν. Καλλικράτειας, ο Π.Σ. Ζωγράφου και ο Π.Σ Ν. Τενέδου.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε αφιέρωμα σε μία σημαντική γυναίκα, τη στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Η ερμηνεύτρια Ζωή Παπαδοπούλου ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο γνωστά και αγαπημένα σε όλους τραγούδια της στιχουργού.
Επιπλέον,
♦ Στον αύλειο χώρο λειτούργησε η 2η Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής Καλλιτεχνών Δήμου Νέας Προποντίδας* και η κα Μπαμπαρουξή Χρύσα εξέθεσε τις χειροποίητες δημιουργίες της με θέμα την πανσέληνο.
♦ Παρουσιάστηκαν οι «Αστρο-φωτογραφίες» του Καλλία Ιωαννίδη.
♦ Η Astro-eventς παρείχε την παρατήρηση νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια.
♦️ Το πρόγραμμα Beepathnet έδωσε στα παιδιά τη δυνατότητα να παίξουν το παιχνίδι Μελισσογνώσεις.