Η επιστροφή του Ραζβάν Λουτσέσκου στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ ήταν τόσο σιγουράκι που, και δίχως να έχεις εσωτερική πληροφόρηση από τη διοίκηση, πάλι μπορούσες να το παίξεις άφοβα. Να στοιχηματίσεις ότι θα γυρίσει. Όχι απαραιτήτως τώρα, αλλά κάποια στιγμή θα τον ξαναβλέπαμε να κόβει βόλτες στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που αγάπησε περισσότερο από κάθε άλλο σημείο της γης.
Δεν είναι κάτι το πρωτότυπο, η επιστροφή του, πανευρωπαϊκά, έχουν προλάβει άλλοι προπονητές και το έκαναν μόδα. Όμως, τον Λουτσέσκου που, ενδεχομένως, ξέρατε από το προηγούμενο πέρασμα του, ξεχάστε τον! Βγάλτε τον από τον σκληρό δίσκο σας. Κάντε ένα delete και ένα refresh γιατί στην Ολλανδία ζούμε καθημερινά έναν «άλλο Λουτσέσκου», o οποίος όσο κι αν δεν το πιστεύετε, δεν έχει σχέση με τον… προηγούμενο.
Για να πούμε την αλήθεια και εμείς δεν το πιστεύαμε μέχρι που τον ζήσαμε για σχεδόν δύο εβδομάδες πρωί – απόγευμα στις προπονήσεις των Κυπελλούχων Ελλάδας στο Apeldoorn. Είναι τιμή, προνόμιο και από τα τυχερά της δουλειάς μας η συνύπαρξη με τον αρχιτέκτονα του προ διετίας αήττητου πρωταθλήματος και των δύο κυπέλλων, αλλά και μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για το πως χτίζει τον ΠΑΟΚ της νέας εποχής.
Στη σημερινή συνέντευξη του Ρουμάνου τεχνικού στο Gazzetta υπάρχει η εξήγηση για όλες τις αλλαγές που συντελούνται στον «ασπρόμαυρο» οργανισμό, πρώτοι οι «παλιοσειρές» της ομάδας διαπίστωσαν ότι συνεργάζονται μ’ έναν διαφορετικό προπονητή απ’ αυτόν που είχαν συνεργαστεί πριν από δύο και τρία χρόνια.
Ένα είναι σίγουρο: Το προηγούμενο πέρασμα του από την Τούμπα δείχνει πως πρόκειται για έναν πραγματικά χαρισματικό προπονητή. Το απέδειξε όχι μόνο με την κατάκτηση όλων των εγχώριων τίτλων τη διετία 2017-2019, την συγκομιδή βαθμών και τα αμέτρητα ρεκόρ, αλλά κυρίως με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το έμψυχο δυναμικό της ομάδας, με τον τρόπο που ξεπέρασε πολλά εμπόδια που βρέθηκαν στο δρόμο του και το σημαντικότερο όλων βρήκε τον μαγικό τρόπο να «πατήσει το κουμπί» και να παρουσιάσει μια «άλλη» ομάδα, αποτελεσματική, λειτουργική και «νικήτρια», με μέταλλο που ξαφνικά έμαθε να μπαίνει στο γήπεδο και να μασάει σίδερα. Να παίζει για τον προπονητή της και για τον κάθε στόχο, μικρό ή μεγάλο, που είχε μπροστά της.
Όμως, ας επιστρέψουμε στο σήμερα και στον… «άλλο Λουτσέσκου», τον απόλυτο σταρ της φετινής προετοιμασίας του «Δικεφάλου» στο προπονητικό κέντρο του Apeldoorn, που κλέβει την παράσταση με ίδιες και ίδιες λατρεμένες λέξεις: Will (θέληση), mentality (νοοτροπία), confidence (αυτοπεποίθηση), concentration (συγκέντρωση), lateral (κίνηση στα πλευρά), verticalization (κάθετα την μπάλα) και πολλές άλλες…
Εκτός των γραμμών η αγαπημένη φράση του «Στρατηγού» είναι άλλη. Ποια; Double!
«Το πιστεύω τόσο πολύ μέσα μου, ότι θα κατακτήσουμε το νταμπλ»
Δεν είναι, λοιπόν, μόνον ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς, ο οποίος πιστεύει στην κατάκτηση του νταμπλ, σύμφωνα με όσα είπε πριν μερικές μέρες στην αποκλειστική συνέντευξη του στο Gazzetta, πρώτος και καλύτερος αυτός που το έχει κάνει μέρος της καθημερινότητας της ομάδας είναι ο προπονητής του.
– Κόουτς, από που πηγάζει αυτή η σιγουριά σας, ότι ο ΠΑΟΚ στο τέλος της χρονιάς θα έχει κατακτήσει το νταμπλ. Το λέτε καθημερινά στους ποδοσφαιριστές. Θέλετε να τους κάνετε να το πιστέψουν, αποτελεί μέρος της στρατηγικής σας;
«Όντως, είναι μέρος της στρατηγικής μου. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να μάθουν ότι είναι εδώ για να παλέψουν για τον νταμπλ, για να κερδίσουν τίτλους. Εμπιστεύομαι απόλυτα τη δουλειά μας, εμπιστεύομαι απόλυτα το γκρουπ, αυτούς που ήρθαν στην ομάδα, όσοι ήταν εδώ μαζί μου την περίοδο 2017-2019. Έζησαν φανταστικές στιγμές, τότε, αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά, ότι τα πάντα είναι εφικτά να συμβούν όταν γίνεται σωστή δουλειά.
Αν ήμουν εδώ χωρίς να έχω όλες αυτές τις εμπειρίες από το παρελθόν, δε θα ήμουν τόσο ευθύς, απόλυτος και γεμάτος αυτοπεποίθηση, ίσως να ήμουν πιο ισορροπημένος γιατί ίσως έτσι δημιουργούσα περισσότερη πίεση στην ομάδα. Όμως, το πιστεύω τόσο πολύ μέσα μου, ποντάρω πολύ στο γκρουπ που έζησε την προηγούμενη εμπειρία. Αυτοί τουλάχιστον ξέρουν ότι όλα είναι πιθανά, όταν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, έχοντας αυτή την τεράστια θέληση για την επιτυχία και τις νίκες».
– Τι έχει αλλάξει στον ψυχισμό σας, πλέον, κουβαλάτε μια διαφορετική αύρα και δείχνετε να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση;
«Αλήθεια είναι πως έχω αλλάξει. Λογικό δεν είναι; Τα τελευταία χρόνια κατέκτησα σημαντικούς τίτλους. Στην Ελλάδα πήρα με τον ΠΑΟΚ ένα αήττητο πρωτάθλημα και δύο κύπελλα στη σειρά. Στη Σαουδική Αραβία κατέκτησα τους τρεις μεγαλύτερους τίτλους, το Champions League Ασίας, το πρωτάθλημα και το κύπελλο και μάλιστα είχαμε κάνει ρεκόρ στη βαθμολογική συγκομιδή και στα γκολ. Όλα αυτά με έκαναν να καταλάβω ότι όλα είναι πιθανά όταν θες κάτι πολύ και δουλεύεις με αποφασιστικότητα και όταν ως προπονητής μπορείς να μεταφέρεις αυτή την αυτοπεποίθηση στην ομάδα».
«Ο Τζόλης πρέπει να αποβάλει την πίεση που υπάρχει γύρω του»
Σ’ αυτή την πρώιμη φάση της νέας σεζόν ο ΠΑΟΚ αλλάζει και καθημερινά κερδίζει πόντους, ωστόσο χρειάζεται τουλάχιστον άλλους δύο παίκτες υψηλού επιπέδου για να ανεβάσει κι άλλο την ποιότητα και το βάθος στο ρόστερ του, κυρίως χρειάζεται χρόνο για να γίνει ανταγωνιστικός και πολύ δουλειά.
Το υλικό που έχει έρθει στην Ολλανδία και βρίσκεται στο φινάλε της τέταρτης εβδομάδας της προετοιμασίας, εμφανώς, έχει δουλευτεί. Έχει διδαχθεί, και αφομοιώνει, τα βασικά του ποδοσφαίρου. Επίσης, χάρη στη δουλειά του προπονητή, το υλικό και προοδεύει και περαιτέρω πρόοδο επιδέχεται. Όλοι εδώ που τα λέμε, υπό συγκεκριμένες συνθήκες περιβάλλοντος προετοιμασίας, επιδέχονται πρόοδο. Δεν υπάρχει κανείς του «5», που να μη μπορεί (με την προσήλωση στη δουλειά) να γίνει, στον όποιον τομέα του, του «6» ή του «7».
– Αλήθεια, ποιοι είναι οι παίκτες που σας έχουν κάνει να τους βλέπετε με άλλο μάτι, έχουν προσαρμοστεί στις επιθυμίες σας και έχουν βελτιωθεί στο διάστημα της προετοιμασίας;
«Δεν θα κρυφτώ πίσω από τις λέξεις και από γενικότητες. Θα μιλήσω ανοικτά και με ονόματα. Υπάρχει ένας παίκτης, που το παραδέχομαι, δεν ήταν κομμάτι της φιλοσοφίας μου. Ο Άντερσον Εσίτι. Όλο αυτό το διάστημα με έχει εντυπωσιάσει η διάθεση του να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού του. Στο πρόσωπο του έχω δει τεράστια βελτίωση, είναι ένας ποδοσφαιριστής που διαθέτει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα χρειαστούμε ως ομάδα. Το κυριότερο είναι ότι δείχνει μεγάλη θέληση να παίζει σύμφωνα μ’ αυτό που θέλουμε να παίζουμε ως ομάδας και μας δίνει επιπλέον επιλογές».
– Να φανταστούμε δεν είναι μόνον ο Εσίτι που έχει πάρει θετικό βαθμό;
«Ασφαλώς και όχι. Ένας άλλος ποδοσφαιριστής που αυτό το διάστημα δουλεύει πολύ είναι ο Γιάννης Μιχαηλίδης, που δουλεύει πολύ. Πάντα είναι 100% συγκεντρωμένος, ακούει και θέλει να μάθει νέα πράγματα που ξέρει ότι θα τον κάνουν καλύτερο».
– Με τον Χρήστο Τζόλη τι ακριβώς γίνεται; Σας έχουμε δει να του μιλάτε διαρκώς σα να θέλετε να τον αλλάξετε νοοτροπία.
«Θα είμαι ειλικρινής απέναντι σας. Για μένα είναι ένα… πρόβλημα. Ο Τζόλης είναι ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, αλλά χρειάζεται να αποβάλλει την πίεση που υπάρχει γύρω από το όνομά του. Το μοναδικό που θα πρέπει να σκέφτεται, αυτό που θα πρέπει να του δημιουργεί πίεση, είναι το να παίζει στο γήπεδο και να βελτιώνεται. Είναι πολύ νέος, βρίσκεται στο ξεκίνημα της καριέρας του και έχει τεράστια ποιότητα».
– Ο Σίντζι Καγκάβα αποτελεί ένα από τα προσωπικά στοιχήματα για σας;
« Ο Σίντζι είναι ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής, που έχει παίξει στο κορυφαίο επίπεδο. Οπότε περιμένω από αυτόν να δω βελτίωση. Έμαθα ότι ήρθε στον ΠΑΟΚ σε μια δύσκολη περίοδο για την καριέρα του και την ομάδα, σε μια κακή ατμόσφαιρα, ενώ παράλληλα δεν έπαιζε λόγω τραυματισμών. Όταν ένας παίκτης πρέπει να προσαρμοστεί και δεν έχει την αυτοπεποίθηση είναι δύσκολο για αυτόν. Ξέρω ότι με τον διαφορετικό τρόπο δουλειάς θα μας βοηθήσει με την εμπειρία του.
«Ολιβέιρα και Κούρτιτς ανεβάζουν την ποιότητα μας»
Το βασικότερο είναι ότι χάρη στον Ραζβάν Λουτσέσκου επανακυκλοφορεί, μεταξύ των παικτών του ΠΑΟΚ, η διάθεση να συζητούν πάλι, με την παλαιά εκείνη ζέση, για την ομάδα. Αυτό έχει βάλει σκοπό από την πρώτη μέρα που επέστρεψε να δημιουργήσει ο Λουτσέσκου: Το γκρουπ. Δεν είναι λίγο. Καθόλου λίγο. Φυσικά, βασικό κομμάτι της συζήτησης είναι, πώς αλλιώς, το ρόστερ. Εκεί καταλήγει η κουβέντα, στην ομάδα, στο γκρουπ.
«Πάνω κάτω μέχρι τώρα βλέπω πράγματα που περίμενα να δω από τους ποδοσφαιριστές. Το πιο σημαντικό είναι να βελτιωθεί η ομάδα ως προς την νοοτροπία της και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Αυτό που έλειπε από τον ΠΑΟΚ τα δύο προηγούμενα χρόνια είναι η αυτοπεποίθηση πως μπορεί να κερδίσει τον τίτλο», επισημαίνει ο Ρουμάνος προπονητής, που μέχρι σήμερα είδε τη διοίκηση να κάνει πράξη τις μεταγραφικές επιθυμίες του.
– Να μιλήσουμε για τα νέα πρόσωπα, που έχουν έρθει στην ομάδα, τον Τέιλορ, τον Ολιβέιρα και τον Κούρτιτς;
«Και οι τρεις είναι παίκτες που “κολλάνε” στον τρόπο που θέλουμε να παίξουμε, ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας. Οπότε πιστεύω ότι θα μας βοηθήσουν πολύ. Ο Λούκας (σ.σ. Τέιλορ) χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως προέρχεται από ένα άλλο περιβάλλον στην Ουκρανία, από μια ομάδα που έπαιζε κυρίως άμυνα και κόντρα επίθεση. Πιστεύω ότι τα χαρακτηριστικά του μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα».
– Ήσασταν αυτός που επέμενε στην απόκτηση του Νέλσον Ολιβέιρα. Τι έχετε δει μέχρι σήμερα από τον Πορτογάλο επιθετικό;
«Ο Νέλσον είναι ένας παίκτης που διαβάζει σωστά το παιχνίδι, που μπορεί να κινείται ανάμεσα στις γραμμές, που έχει την ποιότητα να κρατήσει τη μπάλα και να ανοίξει το παιχνίδι. Είναι δυνατός, ένας παίκτης που διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα και ξέρει να τη χρησιμοποιήσει υπέρ της ομάδας».
– Και ο τρίτος της παρέας των νέων;
«Ο Γιάσμιν ήρθε από το κορυφαίο επίπεδο του ποδοσφαίρου, τη Serie A, είναι έμπειρος κι αυτό θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί γρηγορότερα. Είναι ένας χαφ με καλή κίνηση στο γήπεδο, δυναμικός, θα προσαρμοστεί εύκολα στον τρόπο παιχνιδιού μας. Ας πως ότι είναι ένας παίκτης… για τη “βρώμικη” δουλειά, με την καλή έννοια. Νομίζω ότι δεν είχε ο ΠΑΟΚ τέτοιου είδους παίκτες. Ίσως τον Σβαμπ. Όμως και οι τρεις μεταγραφές έχουν βελτιώσει αρκετά την ποιότητα της ομάδας».
«Ο Τζιοβίνκο δεν είναι εύκολο να φύγει από την Αλ Χιλάλ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…»
Ο ΠΑΟΚ μπορεί αυτές τις δύο εβδομάδες του Ιουλίου να έχει εγκατασταθεί στο Apeldoorn της Ολλανδίας, ωστόσο κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ζει τα τελευταία δυόμιση χρόνια ο Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο. Ένα μεγάλο διάστημα ήταν εκεί μαζί του κι ο Ραζβάν Λουτσέσκου.
Ο Ιταλός σούπερ σταρ της Αλ Χιλάλ έχει μπει στο «κάδρο» του «Δικεφάλου», το θέμα είναι υπαρκτό 100%, με την παρουσία του Ρουμάνου προπονητή να παίζει κάποιο ρόλο, όχι τον σημαντικότερο. Τα λεφτά και η αποζημίωση που θα πάρει ο 34χρονος μεσοεπιθετικός από τους Σαουδάραβες θα καθορίσουν εν πολλοίς το αν τον ξαναδούμε ντυμένο στα «ασπρόμαυρα».
Όχι της Γιουβέντους, αλλά του ΠΑΟΚ!
Όμως, δεν είναι η μοναδική μεταγραφή που κυνηγάνε οι «ασπρόμαυροι» της Θεσσαλονίκης. Στο προσκήνιο έχει έρθει, όπως αποκάλυψε το Gazzetta, η περίπτωση του Πέδρο Ρεμπότσο για το αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ με την επιστροφή της ομάδας στην Ελλάδα θα υπάρξουν προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, με τον Λουτσέσκου να περιμένει πως και πως την έλευση πίσω του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ.
– Κόουτς, τι μπορούμε να πούμε αυτή την στιγμή για τις πιθανές μεταγραφές;
«Κοιτάξτε, οι μεταγραφές είναι μια σπονδυλωτή δουλειά. Συζητάμε με το τεχνικό επιτελείο μου και τη διοίκηση για το τι χρειαζόμαστε και πως μπορούμε να βελτιώσουμε το γκρουπ. Ακολουθεί η επικοινωνία με το τμήμα σκάουτινγκ. Ερχεται και μας προτείνει παίκτες, τους αναλύουμε και πηγαίνουμε για την πρώτη επιλογή, τη δεύτερη, την τέταρτη. Όλα εξαρτώνται από το οικονομικό κομμάτι. Αν σε μια στιγμή υπάρχει κάποια ειδική περίπτωση παίκτη και πραγματικά τον χρειάζομαι, τότε το ζητάω και παλεύω για αυτόν και εξηγώ τους λόγους που θέλω ειδικά κάποιον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή».
– Να υποθέσουμε πως μια τέτοια περίπτωση είναι και ο Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο;
«Για τον Τζιοβίνκο σας τα έχω πει. Είναι ένας φανταστικός παίκτης. Δουλέψαμε και κατακτήσαμε τα πάντα μαζί. Γνωρίζω πολύ καλά, ότι δεν είναι εύκολο να φύγει από την Αλ Χιλάλ και να επιστρέψει στην Ευρώπη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…».
– Πάντως, μια νέα προσθήκη, σε σχέση με όσους ήταν εδώ στην Ολλανδία, θα είναι σίγουρα ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ…
«Για τον Ντιέγκο (σ.σ. Μπίσεσβαρ) μπορούμε να μιλάμε για ώρες! Είναι ένας φανταστικός παίκτης, απλά χρειάζεται ειδική διαχείριση. Προσωπικά τον εμπιστεύομαι. Είναι μια προσωπικότητα που του αρέσει να νιώθει σημαντικός και να του συμπεριφέρεσαι ως σημαντικό μέλος της ομάδας, πιέζοντάς τον ταυτόχρονα. Όταν νιώθει πως έχει υποστήριξη, δίνει τα πάντα. Επιμένω, είναι ένας παίκτης με εξαιρετική ποιότητα, που όταν η ομάδα δεν πάει καλά, μπορεί να μας ξεμπλοκάρει».
«Μπορούμε να προχωρήσουμε και δίχως αθλητικό διευθυντή»
Ο Ιβάν Σαββίδης έχει αποφασίσει να αφήσει τα στελέχη της ΠΑΕ να διαχειρίζονται τις μεταγραφικές υποθέσεις, τις ανανεώσεις, τις συμφωνίες, της διαπραγματεύσεις. Ο Λουτσέσκου είναι πιο πολύ, της δουλειάς στο γήπεδο. Όχι της δουλειάς στο γραφείο και στο τηλέφωνο. Δεν μπορεί να κάνει, δύο σ’ ένα, τον προπονητή και τον αθλητικό διευθυντή. Ο ΠΑΟΚ μετά την αποχώρηση του Όλαφ Ρέμπε δε διαθέτει κάποιον νέο αθλητικό διευθυντή και δεν φαίνεται ότι θα αποκτήσει άμεσα κάποιο στη θέση του.
– Η απουσία ενός αθλητικού διευθυντή επηρεάζει τη δουλειά σας;
«Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι ομάδες έχουν αθλητικό διευθυντή. Ωστόσο, τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν αν μεταξύ μας υπάρχει σωστή επικοινωνία. Ο ιδιοκτήτης (σ.σ. Ιβάν και Γιώργος Σαββίδης), ο Μάκης (σ.σ. Γκαγκάτσης), η Μαρία (σ.σ. Γκοντσαρόβα), ο αντιπρόεδρος (σ.σ. Κυριάκος), το τμήμα σκάουτινγκ, όλοι αρχίζουμε να έχουμε ένα καλό και ισχυρό δεσμό. Έχουμε βρει μια χημεία μεταξύ μας. Είναι ακόμα νωρίς, αλλά αυτό μας βοηθά να χτίζουμε μια καλή ατμόσφαιρα, όχι μόνο με τους παίκτες, αλλά και με τα γραφεία, τη διοίκηση. Αυτό ήταν το μυστικό που μας οδήγησε να κερδίσουμε τίτλους πριν από δύο χρόνια. Οι δυνατοί δεσμοί που είχαμε όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και με όσους ήταν γύρω μας».
– Αποτελεί πρότυπο για σας η εικόνα που έχει η εθνική Ιταλίας από την οποία λείπει ο σταρ, με την ομάδα να είναι ο… σταρ της;
«Οι ομάδες που κερδίζουν είναι οι σταρ. Όχι ένας συγκεκριμένος παίκτης. Ακόμα και στη Μπαρτσελόνα, ο Μέσι είναι ο πιο ποιοτικός παίκτης, αλλά έπαιζε για την ομάδα και με την ομάδα. Η Μπάγερν κατέκτησε το Champions League ως ομάδα και χάρη στην ποιότητα των παικτών της. Να πω για τη Λίβερπουλ που κατάφερε και κατέκτησε το Champions League, αλλά και το πρωτάθλημα στην Premier League, όντας πάνω από όλα ομάδα και κάνοντας κάθε ποιοτικό παίκτη να παίζει για την ομάδα; Τα ίδια ισχύουν και για τη Μάντσεστερ Σίτι, που μπορεί να μην έχει κερδίσει Champions League, αλλά για μένα είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο! Οι τίτλοι που έχει πάρει στην Αγγλία δείχνουν το επίπεδο τους. Οπότε ναι, πιστεύω πως ένας οργανισμός μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των παικτών. Αν όμως ένας παίκτης δεν παίζει για την ομάδα, αλλά για τον εαυτό του δεν θα κερδίσει ποτέ τίποτα…»
«Το μόνο μέρος που με έκανε πραγματικά χαρούμενο είναι η Θεσσαλονίκη»
Το αν ο Λουτσέσκου είναι καλός ή κακός προπονητής, θα το κρίνει η ιστορία, κατά βάση είναι θέμα υποκειμενικό. Στην περίπτωση του, τα αποτελέσματά του αγαπήθηκαν. Πριν από αυτά, ο Ραζβάν ήταν εξαιρετικά αντιπαθής φιγούρα στις επισκέψεις του με την Ξάνθη στην Τούμπα, όμως κατάφερε να «γυρίσει» το κλίμα, οι φίλοι του ΠΑΟΚ «πίνουν νερό στο όνομά του» και θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής στην πόλη της καρδιάς του, τη Θεσσαλονίκη, όπου επέστρεψε δίχως δεύτερη σκέψη.
– Τι ήταν αυτό που σας έκανε να επιστρέψετε πίσω στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ;
«Η απάντηση μπορεί να δοθεί είτε με πολλά λόγια, είτε με λίγα. Θεωρώ πως πιο σημαντικό ήταν η ιδέα. Επέστρεψα εδώ που έζησα τα δύο καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Και στο Ριάντ πέρασα όμορφα, μπορεί και να μου λείπει, γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βουκουρέστι, όλα αυτά όμως είναι εντελώς διαφορετικά από τη Θεσσαλονίκη. Στο Ριάντ ως προπονητής της Αλ Χιλάλ έζησα φανταστικές στιγμές, κέρδισα τίτλους που ονειρευόμουν σε τρεις διοργανώσεις, κάτι που λίγοι στην ιστορία το έχουν καταφέρει. Είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στο Παγκόσμιο συλλόγων, κυρίως να δουλέψω με τρομερά ποιοτικούς παίκτες. Όμως, το μόνο μέρος που με έκανε πραγματικά χαρούμενο είναι η Θεσσαλονίκη».
– Από φέτος θα υπάρχει στην καθημερινότητα του κλαμπ και ο ΠΑΟΚ Β’. Τι λέτε πως το βλέπετε;
«Η δημιουργία της δεύτερης ομάδας είναι μια πολύ ιδέα και μπορεί να βοηθήσει κυρίως τους νεαρούς παίκτες, που έχουν ταλέντο και μπορούν να βελτιωθούν παίζοντας δυναμικό ποδόσφαιρο και με ένταση. Θα πάρουν εμπειρίες και θεωρώ πως είναι μια πολύ καλή ιδέα».
«Η Ευρώπη φέτος αποτελεί μια προτεραιότητα…»
Ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για να είναι έτοιμος τις πρώτες μέρες του Αυγούστου όταν και θα ξεκινήσουν οι επίσημες υποχρεώσεις του, αρχικά στο νεοσύστατο UEFAConferenceLeague και ακολούθως στο πρωτάθλημα.
Η Ευρώπη, που τόσο «πλήγωσε» τον Λουτσέσκου στο προηγούμενο πέρασμα του από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο, φέτος είναι βασικός στόχος διάκρισης. Η παρουσία του ξεκίνησε το 2017 με τη «σφαλιάρα» του αποκλεισμού από την Έστερσουντ. Το 2018 η «ψύχωση» σ’ όλο τον οργανισμό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από 34 χρόνια, έβγαλε την Ευρώπη εκτός πλάνου.
Οι ήττες από την Τσέλσι, ειδικά εκείνο το 4-0 με 29-1 τελειώματα στο StamfordBridge, δεν ήταν δράμα. Τουλάχιστον, όχι τόσο. Εάν υπήρχε δράμα στο Europa League πριν τρία χρόνια, αυτό ξεκάθαρα ήταν οι δύο διαδοχικές ήττες από τη Βίντι.
– Εχετε καταλήξει σ’ ένα συμπέρασμα γιατί ο ΠΑΟΚ επί των ημερών σας δεν πήγε και τόσο καλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;
«Σημαντικό λόγο έπαιξε η απογοήτευση για τη μη πρόκριση μας στους ομίλους του Champions League. Αρχικά φαινόταν δύσκολο, αλλά βήμα-βήμα το πιστεύαμε. Αποκλείσαμε Βασιλεία και Σπαρτάκ. Πήραμε ένα καλό αποτέλεσμα στη Λισαβώνα απέναντι στην Μπενφίκα και είχαμε πολλές ελπίδες. Όταν, όμως, ήρθε η ήττα και ο αποκλεισμός μέσα στην Τούμπα, χάσαμε ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχολογίας μας αναφορικά με την Ευρώπη, όλη η συγκέντρωση μας στράφηκε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος».
– Ήταν κάτι που έγινε βάσει σχεδίου ή προέκυψε στην πορεία των αγώνων στους ομίλους του EuropaLeague;
«Ακολουθήσαμε μια στρατηγική που είχε ως στόχο τη συγκέντρωση στο πρωτάθλημα, βάλαμε το Europa League σε δεύτερη μοίρα, καθώς γνωρίζαμε πως αν περνούσαμε τον όμιλο, είτε στους 16, είτε στους 8 θα αποκλειόμασταν. Το πιο σημαντικό εκείνη την περίοδο ήταν κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 34 χρόνια. Οπότε η βασική ομάδα έπαιζε την Κυριακή και η… δεύτερη έπαιζε την Πέμπτη. Σο μυαλό των παικτών είχε κλειδώσει η ιδέα της κατάκτησης του πρωταθλήματος και για αυτό τελειώσαμε και αήττητοι, κάτι που είναι δύσκολο να το ξανακάνουμε εμείς ή κάποια άλλη ομάδα. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να ιεραρχούμε τις προτεραιότητες μας. Η Ευρώπη φέτος αποτελεί μια προτεραιότητα και θέλουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο μακριά».
Πηγή: gazzetta.gr