Στο άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατά τις ανακοινώσεις του από το ψευδοκράτος όπου και βρίσκεται διευκρίνισε πως το 3,5% της πόλης η οποία ήταν στρατικοποιημένη περιοχή ανοίγει.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτικοποιημένη και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει. Για το Βαρώσι είπε πως το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης περιοχής δείχνει πόσο προσεκτικά η Τουρκία χειρίζεται το θέμα.
Η ανακοίνωση αφορά σε πολύ μικρή περιοχή της κατεχόμενης πόλης, αναλογεί σε μερικά σπίτια, ωστόσο, όπως λέχθηκε από τους Ερντογάν – Τατάρ, αποτελεί την αρχή για νέα ζωή στα Βαρώσια. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το άνοιγμα της εν λόγω περιοχής θα γίνει με σεβασμό στα δικαιώματα των ιδιοκτητών.
Κατά την εμπρηστική ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος, παρουσία και του Τουκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το Ψευδοκράτος να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους υπό τον όρο βεβαία ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Αναφερόμενος στους Ελληνοκύπριους σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «βλέπουμε ακόμα και σήμερα κάποιους που λαχταρούν για σφαγές όπως αυτές που γίνονταν πριν το 1974». Οι Ελληνοκύπριοι «δεν είναι ειλικρινείς μαζί μας» πρόσθεσε.
Όπως είπε του ζητήθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους να είναι προσεκτικός σε αυτά που θα πεί αλλά ο ίδιος είπε πως δεν πρόκειται να δεχθεί να λαμβάνει οδηγίες από κανέναν. Επιτέθηκε επίσης και σε Αμερικανούς οι οποίοι έκαναν παρεμβάσεις σε σχέση με την επίσκεψη του στα κατεχόμενα.
Μίλησε αόριστα για εχθρούς των Τούρκων οι οποίοι παρασύρονται από τoν Έλληνα πρωθυπουργό και επανέλαβε πως θα επιμείνει στην λύση δύο κρατών και οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να μετατραπούν σε μειονότητα. «Θα τους ακούσουμε», είπε αλλά «δεν μας νοιάζει τι θα πουν» τόνισε. Παράλληλα επιτέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι «εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει» τόνισε και επανέλαβε την θεωρία του για δυο κράτη στην Κύπρο.
Για το Φυσικό Αέριο, επανέλαβε την πρόταση του για διεθνή διάσκεψη που θα αφορά στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Τατάρ: Ευχαριστώ την Τουρκία για την ισχυρή στήριξή της
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ το «πήρε επάνω του» το θέμα του ανοίγματος ενός μικρού μέρους της περίκλειστης Αμμοχώστου (Βαρώσι). Είπε πως υπάρξει άρση του καθεστώτος της στρατιωτικοποιημένης περιοχής, κάτι που όμως μπορεί να κάνει μόνο η Τουρκία καθώς το Βαρώσι ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό κατοχής. Ο Τατάρ είπε θα πάρει σχετική απόφαση το «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους.
Είπε ακόμα πως είναι αποφασισμένοι ν’ ανοίξουν το Βαρώσι, που είναι μέρος του ψευδοκράτους και αυτό θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των πρώην κατοίκων και των δικαιούχων που δεν μπόρεσαν να πάνε στα ακίνητα και τις περιουσίες τους εδώ και χρόνια. «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία» είπε.
Στόχος τους, συνέχισε, είναι να εξαλείψουν την ομηρία, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσίου θα πραγματοποιηθεί μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και σύμφωνα με τον νόμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ «με απόφαση του υπουργικού μας συμβουλίου, το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού θα καταργηθεί και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας μας για το Βαρώσι».
Με αυτό το βήμα, οι δικαιούχοι που υποβάλλουν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» με αίτημα επιστροφής θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ευχαρίστησε την Τουρκία για την ισχυρή στήριξή της στο θέμα της πρωτοβουλίας για το Βαρώσι.
Στην δική του ομιλία ο Ερντογάν συνεχάρη τον Τατάρ για την αποφασιστικότητα στην πολιτική τους για το Βαρώσι ενώ έκανε λόγο για βήματα «που χαλάσανε τους όρους του παιχνιδιού».
«Οι πόρτες μιας νέας εποχής θα ανοίξουν στο Βαρώσι προς όφελος όλων, με την εργασία που γίνεται με σεβασμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, Τώρα, μια διαδικασία θα ξεκινήσει προς το συμφέρον όλων με σεβασμό των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων» είπε. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τατάρ, ανέφερε, στο Βαρώσι θ’ αρχίσει και πάλι η ζωή και η ομηρία που υπάρχει θα αρθεί.
«Το Βαρώσι, που για χρόνια ήταν στην αδράνεια, αντί για σύμβολο της μη λύσης θα γίνει σύμβολο για το μέλλον ευμάρειας της Κύπρου» ανέφερε ο Τ. Ερντογάν. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και τις περιουσίες κανενός, ούτε να το κάνουν κι αυτοί για το ψευδοκράτος, συνέχισε.