Σε «κόκκινες» περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής διαθέτει 30 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια, προκειμένου να τις θωρακίσει από τις πλημμύρες.
Σε πέντε από τα σημαντικότερα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, διαθέτει σχεδόν 30 εκατ. ευρώ από τους πόρους του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως αποφασίστηκε στη σημερινή δια περιφοράς συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια θα διαθέσει τους πόρους που δικαιούται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αναγκαία και χρονίζοντα αντιπλημμυρικά έργα, που δεν έχουν διασφαλισμένη χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση.
Μάλιστα, στα έργα που θα αποκτήσουν –επιτέλους- χρηματοδότηση, ώστε να αρχίσει η υλοποίησή τους, περιλαμβάνονται ρέματα της Θεσσαλονίκης, με μεγάλη επικινδυνότητα, που αφορούν σε πολλές από τις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Αντιστοίχως, περιλαμβάνονται δυο εμβληματικές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης με πολύ υψηλούς προϋπολογισμούς σε δυο δήμους της Χαλκιδικής, στους οποίους εκδηλώνονται συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, με σημαντικές ζημιές.
Σύμφωνα με την εισήγηση που εγκρίθηκε, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από πόρους του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για τα αντιπλημμυρικά έργα είναι 29,4 εκατ. ευρώ.
Από αυτά 1,9 εκατ. ευρώ διατίθενται για υποστηρικτικές δράσεις πρόληψης και προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων. Τα υπόλοιπα κονδύλια αφορούν σε πέντε έργα, τρία στη Θεσσαλονίκη (δύο στον δήμο Παύλου Μελά και ένα στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη) και δύο στη Χαλκιδική (από ένα στους δήμους Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου).
Ανά περιοχή τα αντιπλημμυρικά έργα που αποκτούν χρηματοδότηση είναι:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
-Δίκτυο ομβρίων περιοχής Νικόπολης – Δήμος Παύλου Μελά: 3.850.000 ευρώ.
-Έργα διευθέτησης ρέματος Ευκαρπίας – Δήμος Παύλου Μελά: 1.650.000 ευρώ.
-Έργα διευθέτησης του ρέματος Κυψέλης στην Πυλαία – Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: 2.400.000 ευρώ.
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ:
-Αποστράγγιση ομβρίων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής ζώνης – Δήμος Νέας Προποντίδας: 12,3 εκ. ευρώ.
-Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών Ορμύλιας και Ψακουδίων – Δήμος Πολυγύρου: 7,3 εκ. ευρώ.
Πηγή: voria.gr