Επτά μήνες πέρασαν από την εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, του Σ.Τ.Ε., για την άμεση επιστροφή των Δημοτικών Υπηρεσιών στην νόμιμη έδρα τους στην Ιερισσό (δείτε εδώ) και ακόμα η δημοτική αρχή δεν έχει συμμορφωθεί με αυτή την απόφαση.
Όπως αναφέρει η σελίδα «Δημότη Ιερισσού», μια σελίδα στο Facebook που προασπίζει τα συμφέροντα της ευρύτερης περιοχής της Ιερισσού, “η σημερινή Δημοτική Αρχή αρνείται ή καθυστερεί ως τώρα να υπακούσει με έωλες ως επί το πλείστον δικαιολογίες (όπως η νέα σύσταση του ΟΕΥ που όμως όπως προαναφέραμε δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της εγκατάστασης των Υπηρεσιών αλλά μόνο με την διάρθρωση τους).
Οι Υπηρεσίες όμως καθορίζουν την έδρα και όχι το αντίθετο. Κι αν η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε την δικαιολογία της προσφυγής στο ΣΤΕ, η σημερινή δημοτική αρχή απλώς παρανομεί σε βάρος όπως θα δούμε των δημοτών!
Θα έπρεπε τουλάχιστον να είχαν ήδη εγκατασταθεί τα δύο κεντρικά τμήματα των υπηρεσιών, το Ταμείο του δήμου και η Πολεοδομία.
Υπάρχει άραγε κάποια λογική δικαιολογία;
Ας δούμε μερικά στατιστικά του δήμου:
(τα στατιστικά στοιχεία είναι από άλλη σχετική εργασία)
Επιχειρήσεις στον δήμο Αριστοτέλη ( σύνολο 1550)
(εκτός των μεγάλων Ξενοδοχειακών μονάδων)
630 75
Αμμουλιαννή
Γομάτι
Δεβελίκι 798 επιχ. 51,5%
Ιερισσός
Νέα Ρόδα
Ουρανούπολη
Ξηροποτάμι
630 74
Αρναία
Βαρβάρα
Νεοχώρι 402 επιχ. 26%
Παλαιοχώρι
Στανός
570 14
Ολυμπιάδα 91 επιχ. 5.9%
Καλύβια Βαρβάρας
630 76
Μ. Παναγία 134 επιχ. 8,6%
630 83
Στάγιρα
Στρατονίκη 47 επιχ. 3%
Σιδηρόλακας
630 82
Στρατώνι 78 επιχ. 5%
Στη δημοτική Ενότητα Σταγείρων Ακάνθου δραστηριοποιείται το 65,4% (1014/1550) των επιχειρήσεων του δήμου Αριστοτέλη εκτός των ξενοδοχειακών μονάδων.
Μόνο στη περιοχή από την Ιερισσό ως την Ουρανούπολη υπάρχει το 51,5% (798/1550) των επιχειρήσεων του δήμου που αποτελούν και το περισσότερο παραγωγικό του κομμάτι.
Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι 68 ξενοδοχειακές μονάδες με περισσότερα από 4.000 δωμάτια και 8.000 κλίνες, οι οποίες κατά 90% δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Επίσης υπάρχουν περίπου 200 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων με 1200 δωμάτια και πάνω από 4000 κλίνες.
Πολλές σήμερα οικίες ενοικιάζονται μέσω του Airbnb.
Στους αριθμούς αυτούς πρέπει να συμπεριλάβουμε τις ευάριθμες παραθεριστικές οικίες και τους παραθεριστικούς οικισμούς της περιοχής της Ιερισσού.
– Από το λιμάνι της Ουρανούπολης διακινήθηκαν όλο τον χρόνο 297.149 (151.076 επιβ.+ 146.073 αποβ.) επισκέπτες,
– το λιμάνι της Ιερισσού 27.026 (13.000 επιβ. + 14.087 αποβιβ.)
– και της Τρυπητής 272.538 (137.630 +134.908).
Με τα θαλάσσια ταξί διακινούνται γύρω στους 30.000 επισκέπτες.
Μεγάλο ποσοστό είναι επισκέπτες εκτός Ελλάδας από όλο τον κόσμο.
Ο δήμος Αριστοτέλη εξυπηρετείται από τρεις (+1 καλοκαιρινό) κύριους οδικούς άξονες:
1) Ουρανούπολη- Ιερισσός- Πολύγυρος- Θεσσαλονίκη αεροδρόμιο
2) Ουρανούπολη- Ιερισσός- Ολυμπιάδα- Εγνατία &
3) Ουρανούπολη- Ιερισσός- Αρναία- Θεσσαλονίκη
4) Ουρανούπολη- Ιερισσός- Μεταγγίτσι- Μεταμόρφωση- Ν. Μουδανιά.
Από αυτούς, τον κύριο όγκο οχημάτων τον δέχονται ο (1ος) πρώτος και ο (2ος) δεύτερος οδικός άξονας και σε πολύ μικρότερο βαθμό ο (3ος)τρίτος (εσωτερική μετακίνηση), αν και είναι χαρακτηρισμένος ως Εθνική οδός. Ο (4ος) τέταρτος άξονας εξυπηρετεί κυρίως τον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο μόνιμος πληθυσμός του δήμου Αριστοτέλη (2011) κατά Δημοτική Ενότητα:
– Δ.Ε. Σταγείρων Ακάνθου 8.887
– Δ.Ε. Αρναίας 6.173
– Δ.Ε. Μ. Παναγίας 3.903
Πληθυσμός των κυριότερων οικισμών (2011):
ΙΕΡΙΣΣΟΣ 3.455
Μ. ΠΑΝΑΓΙΑ 2592
ΑΡΝΑΙΑ 2300
-Η Δημοτική Ενότητα Σταγείρων Ακάνθου δέχεται τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες πάνω από 100.000 επισκέπτες.
– Η περιφέρεια της Ιερισσού έχει την ιδιαιτερότητα να έχει στους κόλπους της το μοναδικό κατοικήσιμο νησί της Χαλκιδικής, την Αμμουλιανή, που τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται ένα τεράστιο αριθμό επισκεπτών που συνεχώς αυξάνεται.
Πληροφορίες του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής μαρτυρούν ότι σε πλήρη σεζόν το νησί δέχεται καθημερινά με τους μόνιμους επισκέπτες 6- 8.000 άτομα.
(Συγκοινωνία, Κρουαζιερόπλοια, θαλάσσια ταξί & ιδία μέσα)
– Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ του δήμου δέχεται για κάθε 10 νέες οικοδομικές άδειες μόλις 1 στη περιοχή της Αρναίας.
Και εδώ κάθε καλοπροαίρετος δημότης μπορεί να αναρωτηθεί:
Ποιοι είναι οι πρακτικοί λόγοι, πέρα από τους νόμιμους, της παράνομης εγκατάστασης των Κεντρικών Υπηρεσιών του Δήμου στην Αρναία;
Όπως συμπεραίνουμε από τα στατιστικά στοιχεία η καθυστέρηση της επιστροφής στην Νόμιμη έδρα τους είναι σε βάρος του συνόλου των Δημοτών.
Εκτός κι αν μία μειοψηφία πολιτών έχει μεγαλύτερα προνόμια από το σύνολο των δημοτών του δήμου Αριστοτέλη.
ΚΕ ΔΗΜΑΡΧΕ! ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ”








