• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Εκδηλώσεις έτους 2021 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

admin Από admin
19 Μαΐου, 2021
Σε Κεντρική Μακεδονία
1
SHARES
28
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ. 99/1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) «Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχουν οριστεί να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23 Μαΐου 2021.

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ισχύουν (ΦΕΚ 1944/Β/13-05-2021) για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00, η τέλεση των Δοξολογιών στις έδρες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Περιφερειακών Ενοτήτων θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και αντιστοίχως οι καταθέσεις στεφάνων με περιορισμένο αριθμό ατόμων και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Ως εκ τούτου,

Διαβάστε επίσης:

φώτο αρχείου

Έρχονται μπουρίνια με κεραυνούς, χαλάζι σε 6 περιοχές – Ποιες 2 μέρες στη Χαλκιδική

12 Ιουνίου, 2026
φώτο αρχείου

Θεσσαλονίκη: Άνδρας παρενόχλησε 16χρονες σε λεωφορείο – Θώπευσε τη μία κοπέλα

12 Ιουνίου, 2026

1. Κατά τη φετινή επέτειο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις:

α. Γενικός σημαιοστολισμός σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας από ώρα 08.00’ μέχρι τη δύση του ηλίου της 23ης Μαΐου 2021.

β. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου της 23ης Μαΐου 2021 μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

γ. Ομιλίες για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων λόγων των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

2. Ειδικότερα στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

– Ομιλίες στα σχολεία, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων λόγων των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σε ημέρα και ώρα που θα καθορισθούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Ώρα 11.00΄: Επιμνημόσυνη Δέηση στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας.

Ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.

è Να σημειωθεί ότι για την προσέλευση των ατόμων στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας θα τηρηθεί το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας, όπως ακριβώς ορίζεται με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 52749/28-09-2006 (ΦΕΚ 488/Β΄/06-10-2006) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τον καθορισμό της σειράς προβαδίσματος, αυστηρά μόνο με τη χρήση μάσκας, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.

Ώρα 11.30΄: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (πλατεία Αγίας Σοφίας) από τους κ.κ.:

Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Στρατηγό Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Β. Ελλάδος, Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας & Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών και Παλιννοστούντων, καθώς και όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου επιθυμεί να τιμήσει την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία του Αυτ. Γραφείου Τύπου και Δημοσίων – Διεθνών Σχέσεων της ΠΚΜ όπου και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας .

è Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, κατά την τελετή κατάθεσης στεφάνων επιτρέπεται η παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων, όπου και θα τηρηθεί το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας, όπως ακριβώς ορίζεται με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 52749/28-09-2006 (ΦΕΚ 488/Β΄/06-10-2006) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τον καθορισμό της σειράς προβαδίσματος, αυστηρά μόνο με τη χρήση μάσκας, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.

3. Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 και στις έδρες των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα εκδοθεί με μέριμνα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία και τους οικείους Δήμους και θα περιλαμβάνει τέλεση Δοξολογίας, ομιλία του οικείου Αντιπεριφερειάρχη που θα εκφωνηθεί μετά το τέλος της Δοξολογίας και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, τα Ποντιακά Σωματεία και από όποιο Νομικό Πρόσωπο επιθυμεί να τιμήσει την ημέρα μνήμης, όπως ειδικότερα ορίζεται στα άρθρα 2 και 3 του Π.Δ. 99/1994 και στις ισχύουσες διατάξεις περί προβαδίσματος.

è Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, κατά την τέλεση των εκδηλώσεων επιτρέπεται η παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων, όπου και θα τηρηθεί το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας, όπως ακριβώς ορίζεται με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 52749/28-09-2006 (ΦΕΚ 488/Β΄/06-10-2006) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τον καθορισμό της σειράς προβαδίσματος, αυστηρά μόνο με τη χρήση μάσκας, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.

Tags: Περιφέρεια
Προηγούμενο

Πρόεδρος Πυροσβεστών: Κανείς στην ΕΜΑΚ δεν αρνήθηκε εμβολιασμό – Μας ενοχλεί η απειλή

Επόμενο

Αλόννησος: Φώκια δάγκωσε τουρίστρια – Η γυναίκα προσπάθησε να την χαϊδέψει

ΣχετικάΆρθρα

φώτο αρχείου
Featured

Έρχονται μπουρίνια με κεραυνούς, χαλάζι σε 6 περιοχές – Ποιες 2 μέρες στη Χαλκιδική

12 Ιουνίου, 2026
φώτο αρχείου
Κεντρική Μακεδονία

Θεσσαλονίκη: Άνδρας παρενόχλησε 16χρονες σε λεωφορείο – Θώπευσε τη μία κοπέλα

12 Ιουνίου, 2026
Κεντρική Μακεδονία

Θεσσαλονίκη: ΙΧ «καρφώθηκε» σε φορτηγό στην ΠΑΘΕ – Μια 70χρονη νεκρή, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο σύζυγός της

10 Ιουνίου, 2026
Επόμενο

Αλόννησος: Φώκια δάγκωσε τουρίστρια - Η γυναίκα προσπάθησε να την χαϊδέψει

Διπλώματα οδήγησης: Εξετάσεις από τα 17, εξεταστής στο μπροστινό κάθισμα και κάμερες – Όλο το σχέδιο νόμου

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.