• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική: Φως στο τούνελ βλέπουν οι επαγγελματίες της εστίασης

admin Από admin
23 Απριλίου, 2021
Σε Featured, Κεντρική Μακεδονία, Οικονομία, Χαλκιδική
4
SHARES
82
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Ικανοποίηση, ανακούφιση αλλά και αγωνία κυριαρχούν στους επαγγελματίες της εστίασης για την πολυπόθητη…επιστροφή του κλάδου την Δευτέρα του Πάσχα. Το μαρτύριο της σταγόνας που βίωνε η εστίαση τους έξι μήνες που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές φαίνεται να λαμβάνει τέλος με την επόμενη μέρα να είναι γεμάτη εμπόδια για τις επιχειρήσεις του χώρου οι οποίες ετοιμάζονται να υποδεχτούν ξανά τους πελάτες τους, αν και όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου στο makthes.gr,«προέχει να δουλέψουμε ξανά».

«Έχουμε ξεχάσει να δουλεύουμε»

«Σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι και ανακουφισμένοι για το άνοιγμα αλλά κάποια στιγμή θα ανοίγαμε, μην περιμένουμε ότι θα εισρεύσουν μαζικά οι πελάτες. Την προηγούμενη φορά που ανοίξαμε 25 Μαΐου με ελάχιστα κρούσματα κάναμε 40 μέρες να βρούμε τα πατήματά μας, είχαμε εισροή πελατών στο 11% μεσοσταθμικά, τώρα είναι διαφορετική η κατάσταση καθώς έχουμε πιο πολλά κρούσματα», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας.

«Το ζήτημα είναι να είναι τέτοιοι οι όροι της επαναλειτουργίας που να συμφέρει ένα μαγαζί να ανοίξει, αν λειτουργήσει με το 25% της δυναμικότητάς του ένα μαγαζί με 100 καθίσματα (50 μέσα και 50 έξω), δηλαδή μόνο με 25 καθίσματα έξω δεν είναι βιώσιμο. Το κόστος επαναλειτουργίας για ένα εστιατόριο κυμαίνεται από 3-10.000 ευρώ ανάλογα με την δυναμικότητά του», εξηγεί.

Διαβάστε επίσης:

Χαλκιδική: Πάνω από 60 εθελοντές καθάρισαν τον Γλαρόκαβο – Βρήκαν τουαλέτες, φιάλες υγραερίου και ψυγείο μέσα στο πευκοδάσος

16 Ιουνίου, 2026

Εξαφανίστηκε 15χρονη στη Θεσσαλονίκη

16 Ιουνίου, 2026

«Ζητάμε μέσα – έξω να λειτουργήσει η εστίαση γιατί αλλιώς θα πάμε σε εστίαση δύο ταχυτήτων, ένα μαγαζί που δεν έχει χώρο έξω, πότε θα ανοίξει», αναρωτιέται. «Είναι πιθανό κάποιοι να επιλέξουν να μην ανοίξουν μέχρι να δουν πού πάει η κατάσταση μετά τις πρώτες μέρες, είναι και ψυχολογικό το θέμα, έχουμε ξεχάσει να δουλεύουμε. Τα χρέη και την έλλειψη ρευστότητας θα τα αντιμετωπίσουμε σιγά σιγά, αυτό που προέχει είναι να ξαναπιάσουμε δουλειά», επισημαίνει.

«Είναι θετικό που μας δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουμε. Η ημερομηνία που ανοίγουμε είναι λίγο περίεργη καθώς θα είναι η αγορά κλειστή λόγω του Πάσχα οπότε θα υπάρξει ένα ζήτημα με την τροφοδοσία ενώ θα έχουν πρόβλημα όσοι δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο», υποστηρίζει ο Mανώλης Παπουτσάκης, σεφ και ιδιοκτήτης του κρητικού εστιατορίου, το «Χαρούπι».

«Σε γενικές γραμμές είμαι αισιόδοξος, θεωρώ πως αυτό που προέχει είναι να αρχίσουμε να δουλεύουμε. Έχουμε χάσει χρόνο και χρήμα αλλά δεν είμαστε ξεχωριστοί, όλος ο κόσμος περνάει δύσκολα. Περιμένουμε βέβαια ακόμα τα χρήματα από την επιδότηση που ανακοίνωσαν για την εστίαση αλλά θεωρώ πως οι επιστρεπτέες βοήθησαν τον κλάδο ενώ κάποιοι που δεν έκοβαν αποδείξεις δεν πήραν ενισχύσεις. Από τις ελάχιστες φορές ίσως που επιβραβεύτηκαν οι συνεπείς», επισημαίνει.

Παράλληλα, στέκεται στην ανάγκη για πιστή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων από καταστηματάρχες και πελάτες.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με το άνοιγμα της εστίασης, περιμένουμε τις λεπτομέρειες για τις αποστάσεις κτλ, είναι δεδομένο ότι μιλάμε μόνο για εξωτερικούς χώρους, ελπίζουμε να βοηθήσει και ο καιρός», αναφέρει ο Γιάννης Κουφίδης, πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

«Είναι θετικό που ανοίγουμε νωρίτερα για να διαπιστώσουμε τα προβλήματα που θα υπάρξουν. Θεωρώ πως η πλειοψηφία θα ανοίξει από την πρώτη μέρα γιατί είναι μεγάλη η λαχτάρα των επαγγελματιών. Το λειτουργικό κόστος για ένα μαγαζί εξαρτάται από την δυναμικότητά του και δεν είναι στάνταρ, πολλοί προχώρησαν και σε ανακαινίσεις για να είναι έτοιμοι για την νέα σεζόν, είναι αναγκαίο να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την επιδότηση που έχει ανακοινωθεί», προσθέτει.

«Το σημαντικότερο είναι τα καταστήματα να ανοίξουν και να παραμείνουν ανοιχτά, αν ανοίξουν και είναι άδεια θα είναι ασύμφορο να λειτουργούν, δεν κάνουμε τίποτα», τονίζει συστήνοντας απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων. «Τυχόν πισωγυρίσματα θα είναι καταστροφικά, πλέον μιλάμε μόνο για κάλυψη ζημιών, για κέρδος θα μιλάμε από το 2022», καταλήγει.

Πηγή: makthes.gr

Προηγούμενο

Νέα Μουδανιά: Αλλαγή σημείου πραγματοποίησης δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών

Επόμενο

Ένα οικόπεδο στη Σάρτη Χαλκιδικής έκρυβε από κάτω θησαυρούς αιώνων (φώτο)

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Χαλκιδική: Πάνω από 60 εθελοντές καθάρισαν τον Γλαρόκαβο – Βρήκαν τουαλέτες, φιάλες υγραερίου και ψυγείο μέσα στο πευκοδάσος

16 Ιουνίου, 2026
Κεντρική Μακεδονία

Εξαφανίστηκε 15χρονη στη Θεσσαλονίκη

16 Ιουνίου, 2026
φώτο αρχείου
Κεντρική Μακεδονία

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε τρεις ανήλικους – Έκλεψαν παγωτά από περίπτερο στο κέντρο

16 Ιουνίου, 2026
Επόμενο

Ένα οικόπεδο στη Σάρτη Χαλκιδικής έκρυβε από κάτω θησαυρούς αιώνων (φώτο)

Ένα άρωμα βασισμένο στα βότανα του αριστοτελικού όρους θα αποκτήσει το «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.