• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Αγριογούρουνα «κόβουν βόλτες» στη Θεσσαλονίκη – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

admin Από admin
21 Απριλίου, 2021
Σε Κεντρική Μακεδονία
1
SHARES
29
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει το φαινόμενο της εμφάνισης αγριογούρουνων ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του Νέα Μουδανιά Blog στo Google

Το βράδυ της Κυριακής δύο αγριογούρουνα έφτασαν μέχρι τον προαύλιο χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μία ημέρα αργότερα, τη Δευτέρα, δύο θηλαστικά, διασχίζοντας τις γύρω περιοχές, έφτασαν μέχρι τη Νικολάου Πλαστήρα στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου στην Καλαμαριά, ενώ έπειτα από κλήσεις κατοίκων και περαστικών που έκπληκτοι τα είδαν, ένα περιπολικό με δύο αστυνομικούς έφτασε στο στρατόπεδο Κόδρα προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση. Ωστόσο πρόλαβαν να απομακρυνθούν και να χαθούν στη μεγάλη έκταση του στρατοπέδου.

Καθηγητής ΑΠΘ: Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σοβαρό ζήτημα

Διαβάστε επίσης:

Εργασίες κοπής πρασίνου επί της Ε.Ο. 16 Θεσσαλονίκης – Αρναίας και της Παράκαμψης Αρναίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

19 Ιουνίου, 2026
φώτο αρχείου

Εργασίες κοπής πρασίνου επί του ερείσματος της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών από τη συμβολή με την οδό Βούλγαρη έως τον κόμβο Ν. Ρυσίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

19 Ιουνίου, 2026

Την ανησυχία του για το γεγονός αυτό εξέφρασε ο καθηγητής της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Βλάχος.

«Το θέμα με τα υβρίδια αγριογούρουνα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Το αντιμετωπίζει σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη και για την αντιμετώπισή του, χρειάζεται ιδιαίτερη στρατηγική, διότι ο υβριδισμός του είδους δημιουργεί μεγάλο αναπαραγωγικό δυναμικό» ανέφερε στο GRTimes.

Παραθέτοντας τα στοιχεία που οδήγησαν στην κλιμάκωση του φαινομένου, ο κ. Βλάχος σημείωσε ότι «το 2003 βάσει ενός επιδοτούμενου προγράμματος επιτράπηκε στους κτηνοτρόφους να διασταυρώνουν κυρίως χοιρομητέρες, με άγρια αρσενικά. Αυτό συνέβη τότε με την δικαιολογία της ποιοτικής αναβάθμισης του κρέατος. Όταν όμως το 2011 σταμάτησε η επιδότηση του προγράμματος, τα ζώα αυτά αφέθηκαν στην τύχη τους. Άλλα έφυγαν από τις μονάδες και άλλα εγκαταλείφθηκαν στα δάση, με αποτέλεσμα να αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς».

«Τα υβρίδια αυτά είναι σε αφθονία, ο υπερπληθυσμός δηλαδή δημιουργεί σημαντικά ζητήματα σε αστικές και περιαστικές περιοχές. Στην Ευρώπη για παράδειγμα έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα και ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ στην Χαλκιδική κόβουν τα λάστιχα από τα ποτιστικά για να βρουν νερό» συμπλήρωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα «που επιδρά στην βιοποικιλότητα και προκαλεί περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις από ότι θετικές. Επειδή είναι υβρίδια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετακίνησης στον αστικό ιστό και την ημέρα. Δείχνουν να έχουν συνηθίσει τον άνθρωπο και δεν δείχνουν αγριότητα παρά μόνο αν τρομάξουν. Είναι όμως λάθος να αφήσουμε ανεξέλεγκτη την αναπαραγωγή και την εξέλιξη του υπερπληθυσμού».

Ο πολίτης κινδυνεύει μόνο αν τα ζώα νιώσουν απειλή

Τα αγριογούρουνα το βράδυ της Κυριακής έφτασαν μέχρι τη Λ. Βασιλίσσης Όλγας και το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενώ νωρίτερα είχαν διασχίσει κομμάτι της κεντρικής οδού Δελφών, και κινήθηκαν σε στενά των περιοχών Κηφισιάς και Βότση. Στο ερώτημα τι να προσέχουν οι πολίτες, σε περίπτωση που βρεθούν σε κοντινή απόσταση ο κ. Βλάχος απάντησε:

«Δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για τον πολίτη εκτός και αν προκληθεί πανικός καθώς επίσης και στην περίπτωση που νιώσουν απειλή ενώ θηλάζουν. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και προσπάθεια να ταϊστούν, ακόμα και αν φαίνονται ήρεμα. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν σκύλο, καθώς στην περίπτωση αυτή τα αγριογούρουνα μπορούν να νιώσουν απειλή και να επιτεθούν. Και βέβαια, υπάρχει σημαντικό ζήτημα από την πρόκληση σοβαρών τροχαίων, είτε στον περιφερειακό, είτε όπως είδαμε και χθες στον αστικό ιστό».

Όσο για το αν υπάρχουν εκτιμήσεις αναφορικά με τον πληθυσμό, ο καθηγητής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, σημείωσε πως «πριν από λίγο χρονικό διάστημα προσπαθήσαμε με όλους τους δημάρχους να κάνουμε μια εκτίμηση του πληθυσμού. Προς το παρόν δεν είναι πολλά. Μιλάμε για δύο αγέλες των 15 – 20 ζώων, που έχουν καταφύγιο στη λίμνη του Αγίου Βασιλείου. Ωστόσο, όπως προανέφερα ο πληθυσμός αυξάνεται δραματικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε, αν δεν υπάρξει βούληση επίλυσης του ζητήματος, σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε».

Πηγή: lifo.gr

Tags: Θεσσαλονίκη
Προηγούμενο

Συνάντηση του Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Γιάννη Πλακιωτάκη

Επόμενο

Lockdown: Θέμα ωρών το μήνυμα Μητσοτάκη για τα μέτρα – Ο οδικός χάρτης της χαλάρωσης μετά το Πάσχα

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Εργασίες κοπής πρασίνου επί της Ε.Ο. 16 Θεσσαλονίκης – Αρναίας και της Παράκαμψης Αρναίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

19 Ιουνίου, 2026
φώτο αρχείου
Featured

Εργασίες κοπής πρασίνου επί του ερείσματος της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών από τη συμβολή με την οδό Βούλγαρη έως τον κόμβο Ν. Ρυσίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

19 Ιουνίου, 2026
Featured

Χαλκιδική: Βίντεο αποκαλύπτει τη δράση σπείρας που πραγματοποιούσε ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις

19 Ιουνίου, 2026
Επόμενο

Lockdown: Θέμα ωρών το μήνυμα Μητσοτάκη για τα μέτρα – Ο οδικός χάρτης της χαλάρωσης μετά το Πάσχα

Διακοπή ρεύματος σε περιοχές του δήμου Αριστοτέλη

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.