Σήμερα γιορτάζει ένας από τους ομορφότερους ναούς της περιοχής μας λόγο κυρίως της τοποθεσίας του αλλά και της αγάπης που του έδειξαν οι κάτοικοι των Νέων Ρόδων. Είναι ο Ι. Ν. των Αγίων Θεοδώρων στο αλιευτικό καταφύγιο του χωριού. Όμως γιατί ονομάστηκε έτσι; Το λογικό θα ήταν να τον είχαν αφιερώσει στον προστάτη των θαλασσινών τον Άγιο Νικόλαο!
Ο λόγος είναι ότι πριν την έλευση των κατατρεγμένων Ελλήνων από την Μικρά Ασία, στη τοποθεσία αυτή οι Ιερισσιώτες είχαν φτιάξει ένα μικρό πέτρινο προσκυνητάρι από πέτρες, αφιερωμένο στους Αγίους Θεοδώρους. Ως το 1922 παρέες από την Ιερισσό γιόρταζαν εκεί τα Αγιαθοδώρια, γιάλευαν και γλεντούσαν δίπλα στην εκκλησίτσα, στο μικρό ήσυχο λιμανάκι απέναντι από το Βατοπαιδινό μετόχι.
Χρόνια πολλά εύχεται η ομάδα του Κυττάρου στο αδελφό χωριό των Νέων Ρόδων για τη γιορτή του τόσο όμορφου και τόσο αγαπητού ναού των Αγίων Θεοδώρων!
Πηγή: Κύτταρο. Πολιτισμική Ομάδα Ιερισσού
Ακολουθήστε το Νέα Μουδανιά Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι
όλες τις ειδήσεις της Χαλκιδικής