Οι νοικοκυρές έκαναν μπουγάτσες και πιτάκια που τα έφερναν από την Πόλη ωμά. Ήταν σαν τηγανίτες, λεπτά ένα δάχτυλο, όλο τρύπες απο κάτω. Όσοι ήταν πλούσιοι και είχαν πολλά αυγά και βούτυρα, βουτούσαν τα πιτάκια σε χτυπημένα αυγά, μετά σε ένα δοχείο με βούτυρο, τα τηγάνιζαν και τα περιέχυναν με σιρόπι από ζάχαρη δεμένη. Οι πιο φτωχοί τα βουτούσαν μόνο σε γάλα και λίγα αυγά.
Οι κάτοικοι ντύνονταν καρναβάλια. Μεταμφιέζονταν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι, κυρίως αυτοί που δούλευαν στα καΐκια. Ντύνονταν οι κοπέλες τσολιάδες με φουστανέλες και οι άντρες νύφες που κρατούσαν τάσια.
Η παράδοση λέει πως της Τυρινής μαζεύονταν όλες οι γενιές σε ένα σπίτι κι “αποκρεύανε” μαζί. Χοράτευαν, πειράζονταν, γελούσανε, έλεγαν “κι από κανά στρόγγυλο λόγο” για παραμύθι και στο τέλος “γυρίζανε τ` αυγό”. Ένα βραστό αυγό, που έτρωγαν από ένα κομματάκι ο καθένας και έλεγαν: ” Με τ` αυγό κλείνω το στόμα μ`, με τ` αυγό να τ` ανοίξω τ` Πασχαλιά”. Αυτό σήμαινε την έναρξη της νηστείας που είχε διάρκεια μέχρι το Πάσχα.
Σήμερα φορούσαν όσα “τζάτζαλα πάρτσαλα” (παλιά και κουρελιασμένια ρούχα) είχαν, μουτζούρωναν τα μούτρα τους και γυρίζανε μέσα στο χωριό. Πήγαιναν σε συγγενικά σπίτια και κάνανε πλάκες και καμώματα για να γλεντήσουν.
Την Καθαρά Δευτέρα συνήθιζαν να γιορτάζουν στα αμπέλια τους ή όπου ήθελε ο καθένας, με νηστίσιμα φαγητά. Έτρωγαν όστρακα, σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα, μπρικ, ταραμά κ.α. Τη σαρακοστή νήστευαν κυρίως οι ηλικιωμένες γυναίκες. Κάποιες κρατούσαν νηστεία τριών ημερών δεν έτρωγαν τίποτα και έκαναν καθιστικές δουλειές, κυρίως ρόκα, λανάρισμα, άνοιγμα μαλλιού, κάλτσες για ράψιμο. Την Τετάρτη πήγαιναν στην εκκλησία και μεταλάμβαναν, ύστερα γύριζαν στο σπίτι και έτρωγαν “τριφτή με το ταχίνι”, ζύμη αλάδωτη τριφτή και γλυκιά, αντικατάσταση του λαδιού με το ταχίνι, ιδανική για τις μέρες της νηστείας.
Η λέξη απόκρια σημαίνει την αποχή από το κρέας.
Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη καρναβάλι (Carneval, Carnevale) από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=αντίο, επειδή λέμε αντίο για λίγες μέρες στο κρέας. Η Καθαρά Δευτέρα δίνει την έναρξη για τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής που κρατά μέχρι το Πάσχα.
Καλή σαρακοστή!
Πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Καλλικράτειας
* Η φωτογραφία είναι ενδεικτική, βρέθηκε στο διαδίκτυο.
Ακολουθήστε το Νέα Μουδανιά Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι
όλες τις ειδήσεις της Χαλκιδικής