• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Σχοινάς: Γιατί είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα

admin Από admin
14 Μαρτίου, 2021
Σε Πολιτικά
1
SHARES
25
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την ευρωπαϊκή Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτή την εμβληματική χρονιά 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία και 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη» είναι η διαπίστωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής, από τις επαφές του την προηγούμενη βδομάδα στην Ελλάδα με τον πρωθυπουργό, υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους, και διατυπώνεται σε άρθρο του στην εφημερίδα “Καθημερινή” με τίτλο “Γιατί είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα”.

Αισιοδοξία, που μεταξύ άλλων στηρίζεται στις διαπιστώσεις του πως «σε καίρια ευρωπαϊκά εργοτάξια που συνδέονται άμεσα με την διαχείριση της πανδημίας, η Ελλάδα προβάλλει με τη σοβαρότητα ενός στιβαρού ευρωπαϊκού παίκτη», «αντίστοιχη εικόνα προκύπτει και στη διαχείριση του μεταναστευτικού.», ενώ «το ελληνικό προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που θα ενεργοποιήσει τους πρωτοφανείς πόρους του ομώνυμου Ταμείου δίκαια χαρακτηρίστηκε ως υπόδειγμα για άλλους».

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του Μ.Σχοινά, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή”

Γιατί είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης:

Φωτ. Eurokinissi

Αλέξης Τσίπρας: Στις 26 Μαΐου ανακοινώνει το νέο κόμμα – Η πρώτη του επίσημη ανάρτηση

18 Μαΐου, 2026
Τρίτη ημέρα εργασιών του 16ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Metropolitan Expo, Κυριακή 17 Μαΐου 2026. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μητσοτάκης στο 16ο Συνέδριο της ΝΔ: Μόνο μέσα από την τρίτη κυβερνητική θητεία περνά ο σίγουρος δρόμος για την Ελλάδα του 2030 – Εκλογές το ΄27

18 Μαΐου, 2026

Στα πάνω από 30 χρόνια τριβής μου με την ευρωπαϊκή πολιτική, βρέθηκα συχνά αντιμέτωπος με την κυριαρχία των απαισιόδοξων που επενδύουν με ευκολία στο «δεν θα τα καταφέρουμε», στην συστηματική καταστροφολογία και στην αυτομαστίγωση. Αυτή η διανοητική επικυριαρχία των απαισιόδοξων όχι μόνο δυσκολεύει τη παραγωγή και την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών πολιτικών, αλλά επιμολύνει και τον εθνικό πολιτικό διάλογο ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης.

Αντιστάθηκα πάντα στη σχολή σκέψης της απαισιοδοξίας με τη δύναμη των επιχειρημάτων που προσφέρει η ικανότητα της Ευρώπης να παράξει κοινές λύσεις στη κοινωνία, εκεί που ζει ο πολίτης τα προβλήματα του, όχι στα τραπέζια των think tanks και τα ευρύχωρα σαλόνια των αναλυτών.

Βρέθηκα τη περασμένη βδομάδα για 4 μέρες στην Ελλάδα και αισθάνθηκα ακόμη μια φορά το γιατί η αισιοδοξία της δράσης είναι ανώτερη από την απαισιοδοξία της ανάλυσης.

Συνομίλησα με τον Πρωθυπουργό, Υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους, αντάλλαξα απόψεις με βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Εθνικής Αντιπροσωπείας, συζήτησα με απλούς ανθρώπους, επισκέφτηκα ακριτικά νησιά, κέντρα εμβολιασμού και δομές μεταναστών. Το συμπέρασμα αβίαστο: έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την ευρωπαϊκή Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτή την εμβληματική χρονιά 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία και 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη. Σε καίρια ευρωπαϊκά εργοτάξια που συνδέονται άμεσα με την διαχείριση της πανδημίας, η Ελλάδα προβάλλει με τη σοβαρότητα ενός στιβαρού ευρωπαϊκού παίκτη.

Στο πεδίο της αντιμετώπισης της πανδημίας η Ελλάδα τρέχει ένα από τα πιο πετυχημένα εθνικά σχέδια εμβολιασμού σ’ όλη την ΕΕ. Τα εθνικά συστήματα παιδείας και υγείας αντέχουν στη πρωτοφανή πίεση με επάρκεια για χώρα με το μέγεθος και τις υποδομές της. Η ευρωπαϊκή στήριξη σε όλο το εύρος της υγειονομικής διαχείρισης – από τα εμβόλια ως τις κινητές ομάδες υγείας και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό – σύμβολο της Ευρώπης που προστατεύει.

Αντίστοιχη εικόνα προκύπτει και στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Με τη μείωση των ροών και τη ραγδαία αποσυμφόρηση στα νησιά (από 50.000 πριν 2 χρόνια σε 12.000 σήμερα) έχουμε τώρα την ευκαιρία να προετοιμαστούμε για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο με νέες ευρωπαϊκού τύπου δομές – πλήρως χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ που κατασκευάζονται ταχύτατα. Μετά το θαύμα του Έβρου, η ευρωπαϊκή φύλαξη των συνόρων είναι πια πραγματικότητα με δυνάμεις και μέσα της Frontex ανεπτυγμένα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας. Οι συζητήσεις για το νέο Σύμφωνο Αλληλεγγύης προχωρούν ικανοποιητικά.

Τέλος, το ελληνικό προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που θα ενεργοποιήσει τους πρωτοφανείς πόρους του ομώνυμου Ταμείου δίκαια χαρακτηρίστηκε ως υπόδειγμα για άλλους. Κι αυτό γιατί δεν στοχεύει απλά στο εύκολο χρήμα, αλλά προτείνει μια επαναδιάταξη του οικονομικού προτύπου της χώρας προσαρμόζοντας το στη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Καλύπτει μάλιστα με επάρκεια την ανάγκη για επένδυση στις δεξιότητες και την επείγουσα και δικαιολογημένη προτεραιότητα για χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

Τι μας λένε όλα αυτά;

Πρώτον, ότι μετά από 40 χρόνια ένταξης στις ευρωπαϊκές δομές η Ελλάδα αφήνει πίσω της την εποχή της αφέλειας και της ανασφάλειας, κερδίζοντας με το σπαθί της την είσοδο στην εποχή της ωριμότητας και της αυτοπεποίθησης. Δεύτερον, ότι η κοινωνία που γαλβανίστηκε στη πυρά της οικονομικής κρίσης, αντιδρά στις τωρινές εξαιρετικές συνθήκες με ψυχραιμία, συνοχή, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Ούτε οι θερμόαιμοι με τα γκλομπ ούτε όσοι επιζητούν την «Εξαρχειοποίηση» της Αθήνας μπορούν να απειλήσουν αυτές μας τις κατακτήσεις. Τρίτον, η χώρα μας έχει καταφέρει όχι απλώς να συμμετέχει αλλά και να πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις όπως έδειξε η μετατροπή της ελληνικής πρωτοβουλίας για τα πιστοποιητικά εμβολιασμών από πρόταση σε αποφάσεις και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.

Για όλα αυτά είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα. Αλλά αισιοδοξία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σημαίνει επανάπαυση ή εφησυχασμός. Έχουμε ακόμη πολύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Τώρα όμως πατάμε γερά στα πόδια μας κι ο θόρυβος των απαισιόδοξων δεν μπορεί να σκεπάσει τα βήματα μας προς το μπρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο

Η Σιθωνία Χαλκιδικής στο National Geographic

Επόμενο

Σκέρτσος: Πολύ πιο ελεύθερο και αισιόδοξο το καλοκαίρι

ΣχετικάΆρθρα

Φωτ. Eurokinissi
Πολιτικά

Αλέξης Τσίπρας: Στις 26 Μαΐου ανακοινώνει το νέο κόμμα – Η πρώτη του επίσημη ανάρτηση

18 Μαΐου, 2026
Τρίτη ημέρα εργασιών του 16ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Metropolitan Expo, Κυριακή 17 Μαΐου 2026. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Πολιτικά

Μητσοτάκης στο 16ο Συνέδριο της ΝΔ: Μόνο μέσα από την τρίτη κυβερνητική θητεία περνά ο σίγουρος δρόμος για την Ελλάδα του 2030 – Εκλογές το ΄27

18 Μαΐου, 2026
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Πολιτικά

Τέσσερα δεξιά “αγκάθια” στο συνέδριο της ΝΔ – Τα μηνύματα Μητσοτάκη

15 Μαΐου, 2026
Επόμενο

Σκέρτσος: Πολύ πιο ελεύθερο και αισιόδοξο το καλοκαίρι

Χαλκιδική: Αίσιο τέλος για τον ψαροντουφεκά που αγνοούνταν στην Ιερισσό

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.