Μία ακόμη μεγάλη επιτυχία έφερε στην επιχειρηματικότητα της Ιερισσού και της Χαλκιδικής η Τυροκομική οικογενειακή επιχείρηση «Σταθωρη», η οποία απέσπασε 3 χρυσά μετάλλια ποιότητας στην «3η Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελληνικών Τυριών» που διενεργήθηκε στην Αθήνα στις 19 Δεκεμβρίου του 2020.
Πρόκειται για το ΠΕΤΡΩΤΟ κατσικίσιο Σταθώρη που βραβεύτηκε και το καλοκαίρι με το βραβείο Superior Taste Award 2020 από το International Taste Institute (δείτε εδώ), για το τυρί ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ και την Γραβιέρα Σταθώρης με ρίγανη.
Το ΠΕΤΡΩΤΟ είναι λευκό τυρί άλμης. Παράγεται από φρέσκο, παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα της περιοχής μας, χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά. Σκληρό τυρί, με λίγα λιπαρά και μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι. Θα το αναγνωρίσετε από το χαρακτηριστικό του σχήμα (τσαντήλα). Η αγάπη μας και ο ιδιαίτερος τρόπος παραγωγής, δίνει στο προϊόν την πλούσια γεύση του και πάνω απ’ όλα τη θρεπτική του αξία. Είναι ένα τυρί που ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις της υγιεινής διατροφής και προέρχεται από την κοντινή μας παράδοση.
Η παραγωγή του τυριού αποτελεί μία φυσική δημιουργία. Κατά τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη ότι δημιουργεί η φύση φροντίζει να είναι πάντα ολοκληρωμένο και ποτέ χωρίς όφελος. Στο τυροκομείο φροντίζουμε να διατηρούμε την τελειότητα της φυσικής δημιουργίας με σκοπό το όφελος του ανθρώπου από μία πλούσια, άριστη διαθρεπτική τροφή, το τυρί ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ. Παράγεται από φρέσκο παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα διατηρώντας την ιδιαίτερη φυσική γεύση του.
Η γραβιέρα Σταθώρη με ρίγανη είναι ένα σκληρό τυρί από 100% φρέσκο παστεριωμένο κατσικίσιο και πρόβειο γάλα. Η αργή ωρίμανση της γραβιέρα λόγω του όγκου του κάθε κεφαλιού, η οποία διαρκεί έως και τρεις μήνες, με την καθημερινή και επιμελή φροντίδα μας σε ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, έχει ως αποτέλεσμα της ζύμωσης την πλούσια και ιδιαίτερη γεύση της, που τη χαρακτηρίζει το άρωμα της ρίγανης.
Ακόμα, να υπενθυμίζουμε ότι πριν 10 χρόνια, στις 12.03.2011, η τυροκομική μονάδα του Ιωάννη Σταθώρη από την Ιερισσό Χαλκιδικής κέρδισε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο κατσικίσιο τυρί στον κόσμο. (δείτε εδώ).