• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Η Ελληνίδα ερωμένη του Κεμάλ, που έκοψε το κεφάλι του από το χαρτονόμισμα

admin Από admin
28 Δεκεμβρίου, 2020
Σε Πολιτισμός
5
SHARES
96
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Η ξανθιά καλλονή που απεικονίζεται στην κασετίνα των τσιγάρων «Σαντέ» δεν ήταν άλλη απ’ την ελληνίδα ερωμένη του μεγαλύτερου ηγέτη των Τούρκων. Το όνομά της ήταν Ζωζώ Νταλμάς και γεννήθηκε το 1905 στην Κωνσταντινούπολη. Τραγουδούσε, χόρευε και μάγευε τα πλήθη σε όλη την οικουμένη. Ταξίδεψε όπου υπήρχαν ελληνικές παροικίες και κατέκτησε τις καρδιές πριγκίπων και πολιτικών ηγετών, ανάμεσα στους οποίους ήταν κι ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Η ιστορία τους ξεκίνησε με ένα τρόπο σχεδόν κινηματογραφικό. Γνωρίστηκαν σε ένα νυχτερινό μαγαζί που χόρευε η Ζωζώ και πέρασαν τη νύχτα μαζί. Το επόμενο πρωί, ο Κεμάλ είχε αποχωρήσει, αφήνοντας ένα χαρτονόμισμα χιλίων λιρών στο κομοδίνο. Η Ελληνίδα ντίβα το εξέλαβε ως τρομερή προσβολή. Γι’ αυτό και έδωσε μία αποστομωτική απάντηση. Πάνω στο χαρτονόμισμα ήταν τυπωμένο το πρόσωπο του Κεμάλ. Πήρε λοιπόν ένα ψαλίδι και έκοψε προσεχτικά το κομμάτι που ήταν η εικόνα του. Παράτησε στο κομοδίνο το άχρηστο πλέον χαρτονόμισμα, μαζί με αυτό το σημείωμα: «Από αυτό που μου αφήσατε πήρα μόνο αυτό που μου χρειαζόταν. Το υπόλοιπο σας το επιστρέφω γιατί μου είναι εντελώς άχρηστο».

«Θαυμάζω τους Έλληνες κι όχι τους δικούς μου, τους μπουνταλάδες»

Διαβάστε επίσης:

Διακρίσεις για τους σπουδαστές του Κέντρου Τέχνης «Σύνθεση» σε χορό και μουσική

20 Απριλίου, 2026

Αρχαία Στάγειρα Χαλκιδικής – Η πόλη όπου γεννήθηκε ο Αριστοτέλης

16 Απριλίου, 2026

Η ίδια είχε υποστηρίξει ότι σε προσωπικές στιγμές ο Κεμάλ της είχε εκμυστηρευτεί σε άπταιστα ελληνικά: «Πίστεψε με, θαυμάζω τους Έλληνες κι όχι τους μπουνταλάδες τους δικούς μου». Βέβαια, ο βίος του Κεμάλ μάλλον δεν υποστηρίζει την εξομολόγησή της. Σε άλλη συνέντευξή της το 1962, είπε: «Άστα «μπαμπά», του έλεγα ειρωνικά, «το θες ή δεν το θες, είσαι Ρωμιός! Από πού ήταν η γιαγιά σου; Δεν ήταν η κυρα-Μαρία από τα Γιάννενα; Ύστερα… τούρκεψες, «μπαμπά»! Κι αυτός χαχάνιζε, χτυπιόταν, άρπαζε ένα μπουκάλι με ρακή, έπινε στην υγειά μου και στην… ελληνοτουρκική φιλία.

Ο Κεμάλ αλκοολικός;

Ο Κεμάλ είχε αδυναμία στη ρακή και σε αντίθεση με τους μουσουλμάνους έπινε συστηματικά και μάλλον είχε εθιστεί στο ποτό. Άλλωστε πέθανε από κίρρωση του ύπατος, το 1937. Σε μια ομιλία του Πρωθυπουργού της Τουρκιάς, Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε αντιδράσεις, όταν αναφέρθηκε σε δύο «μεθύστακες νομοθέτες» που χαλάρωσαν τα αυστηρά ήθη των Μουσουλμάνων. Δεν έδωσε τα ονόματα των πολιτικών στους οποίους αναφερόταν, αλλά οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι αναφερόταν στον άνθρωπο που εκσυγχρόνισε την Τουρκία, τον Κεμάλ Ατατούρκ και το «δεξί του χέρι», Ισμέτ Ινονού.

“Κατάσκοπος δεν ήμουνα, Ελληνίδα ήμουνα”

Η Νταλμάς όταν ερχόταν στην Ελλάδα συνήθιζε να συναντά τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Πολλοί είπαν ότι ήταν ένας «διπλός πράκτορας», που χρησιμοποιούσε τα κάλλη της για να εξάγει μυστικά της τουρκικής κυβέρνησης. Η ίδια δήλωσε, «Κατάσκοπος δεν ήμουνα, Ελληνίδα ήμουνα». Η πατριωτική της δράση συνεχίστηκε και στην κατοχή. Οι πράκτορες της Γκεστάπο την ξυλοκόπησαν άγρια όταν αρνήθηκε να καταδώσει αντιστασιακούς, με αποτέλεσμα να αποβάλει το μωρό της. Πέθανε το 1988 σε ένα γηροκομείο της Αθήνας.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Προηγούμενο

Κικίλιας: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω

Επόμενο

Γιατί ανατράπηκε το τσιμεντάδικο «Δύστος» και έγινε υγρός τάφος για 20 ανθρώπους τα Χριστούγεννα του 1996

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Διακρίσεις για τους σπουδαστές του Κέντρου Τέχνης «Σύνθεση» σε χορό και μουσική

20 Απριλίου, 2026
Featured

Αρχαία Στάγειρα Χαλκιδικής – Η πόλη όπου γεννήθηκε ο Αριστοτέλης

16 Απριλίου, 2026
Featured

Στην 3η Συνάντηση Χορωδιών Πάρου η Δημοτική Χορωδία Νέας Καλλικράτειας

14 Απριλίου, 2026
Επόμενο

Γιατί ανατράπηκε το τσιμεντάδικο «Δύστος» και έγινε υγρός τάφος για 20 ανθρώπους τα Χριστούγεννα του 1996

Φον ντερ Λάιεν: Μόνο όταν εμβολιαστούν αρκετοί θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.