• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πλουσιότεροι έγιναν οι Δανοί εν μέσω πανδημίας

admin Από admin
26 Δεκεμβρίου, 2020
Σε Κόσμος, Οικονομία
1
SHARES
20
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Οι Δανοί είναι πλουσιότεροι από πριν από την πανδημία, με τη συνολική περιουσία των νοικοκυριών να φθάνει τα 930 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Τράπεζας της Δανίας, τα νοικοκυριά της χώρας είχαν καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία –κυρίως με τη μορφή αποθεμάτων και ομολόγων– 5,66 τρισ. κορώνες, ποσό αντίστοιχο των 930 δισ. δολαρίων, το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Τα τελευταία δύο τρίμηνα, ο χρηματοοικονομικός πλούτος αυξήθηκε κατά 709 δισ. κορώνες. Η άνοδος αυτή των αγορών υπερκάλυψε, όμως, τις απώλειες που είχαν καταγραφεί στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου όταν η πανδημία είχε πλήξει τις αγορές. Τότε οι απώλειες είχαν φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 541 δισ. κορωνών το πρώτο τρίμηνο.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ο χρηματοοικονομικός πλούτος πρόκειται να αυξηθεί σε νέο ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι αγορές συνέχισαν να βελτιώνονται. Αυτό θα βοηθήσει να ξεπεραστεί το αρνητικό αποτέλεσμα του νέου lockdown που επέβαλε η δανική κυβέρνηση αυτόν τον μήνα, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων.

Ο μέσος οικογενειακός πλούτος είναι περίπου 2 εκατ. κορώνες, αλλά οι περισσότερες οικογένειες έχουν λιγότερα από αυτά, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Κοιτώντας μόνο τις αποταμιεύσεις συντάξεων, το 43% κατέχει το 10% του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η συμφωνία Exxon Mobil, HELLENiQ Energy και Energean για τους υδρογονάνθρακες

7 Νοεμβρίου, 2025
Γαλλία: Περιπολικό της αστυνομίας έξω από πρεσβεία (Φωτό αρχείου/ΑΡ)

Γαλλία: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος – Ο οδηγός φώναζε «Αλαχού Ακμπάρ», τουλάχιστον δέκα τραυματίες

6 Νοεμβρίου, 2025

Φαίνεται, πάντως, πως η Δανία είναι συνηθισμένη σε τέτοιες ιδιαιτερότητες όπως το να αυξάνεται ο πλούτος των νοικοκυριών της εν τω μέσω μιας βαθύτατης κρίσης. Προ δύο ετών, τα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν και πάλι πως οι Δανοί ήσαν πλουσιότεροι από ποτέ παρά τα αρνητικά επιτόκια. Η αιτία ήταν άλλη σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει η κεντρική τράπεζα της χώρας: οι Δανοί είχαν σχεδόν σταματήσει τις καταναλωτικές δαπάνες, με αποτέλεσμα να διευρύνεται διαρκώς το χάσμα ανάμεσα στην κατανάλωση και τον πλούτο των νοικοκυριών.

Είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών. Και βέβαια η συμπεριφορά αυτή των Δανών είχε προκαλέσει προβληματισμό μεταξύ των οικονομολόγων που προσπαθούσαν μάταια να την εξηγήσουν. Η ερμηνεία που επικράτησε τελικά ήταν πως σημαντικό ποσοστό του λαού της Δανίας είχε αρκετά νωπές αναμνήσεις από την τελευταία οικονομική κρίση και είχε επίγνωση του πόσο εύκολα μπορεί να εξανεμιστεί ο πλούτος ενός νοικοκυριού.

Γενικά, πάντως, οι Δανοί δεν φημίζονται για τη φιλαργυρία τους. Επί δεκαετίες οι καταναλωτικές τους δαπάνες ήσαν ευθέως ανάλογες του πλούτου τους. Όσο περισσότερο πλούτο διέθεταν τόσο πιο πολύ δαπανούσαν. Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς κατέρρευσε μόνον όταν ακολούθησε τη μοίρα της αγοράς ακινήτων στη χώρα, που βέβαια επηρεάστηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο

Lockdown: Κλείνουν και πάλι πέντε σταθμοί του μετρό από τις 17:00 έως τις 21:00

Επόμενο

Την Κυριακή ξεκινούν οι εμβολιασμοί – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

ΣχετικάΆρθρα

Οικονομία

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η συμφωνία Exxon Mobil, HELLENiQ Energy και Energean για τους υδρογονάνθρακες

7 Νοεμβρίου, 2025
Γαλλία: Περιπολικό της αστυνομίας έξω από πρεσβεία (Φωτό αρχείου/ΑΡ)
Κόσμος

Γαλλία: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος – Ο οδηγός φώναζε «Αλαχού Ακμπάρ», τουλάχιστον δέκα τραυματίες

6 Νοεμβρίου, 2025
Κόσμος

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο ως σπουδαίο ορόσημο πολιτισμού

3 Νοεμβρίου, 2025
Επόμενο

Την Κυριακή ξεκινούν οι εμβολιασμοί - Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Συγκινούν οι ευχές των παιδιών στο προσωπικό του Νοσοκομείου «Αττικόν»: «Βάλτε τα δυνατά σας, θα τα καταφέρετε. Φυλακίστε τον κορωνοϊό»

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.