Μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει στον εμπορικό – και όχι μόνο – κόσμο η πληροφορία ότι η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό γνωστοποιούσε την πρόθεση της να ανοίξει τα καταστήματα στις 18 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, σε σχετικές αναρτήσεις που έγιναν κοινοποίηση από χιλιάδες χρήστες του facebook απευθύνεται πρόσκληση για «επανάσταση» στις 18 Δεκεμβρίου ώστε να ανοίξουν τα καταστήματα από 200 τ.μ. και κάτω.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής:
“Η Επανάσταση ξεκινά από την Κρήτη και το μήνυμα των Κρητικών είναι σαφές… Παίρνουμε τις Ζωές μας πίσω… Υγεία χωρίς εργασία δεν υπάρχει!!
“Εμείς στην Κρήτη θα ανοίξουμε την αγορά και τα καταστήματα από 200 τ.μ. και κάτω στις 18 Δεκεμβρίου 2020 με αίσθημα ευθύνης και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων” αναφέρει σε νέα επιστολή στον Πρωθυπουργό η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ διαφωνώντας και στην τελευταία απόφαση της Κυβέρνησης για «τη λειτούργαγα του λιανικού εμπορίου» μόνο με τη μέθοδο του click away….”
Όπως εξήγησε μιλώντας στο GRTimes.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Νίκος Τσαμανδούρας, το παραπάνω κείμενο ήταν το προσχέδιο μιας επιστολής, που προτάθηκε στην Ομοσπονδία να σταλεί προς τον Πρωθυπουργό. “Τελικώς, αυτή η πρόταση και η αναφορά περί ανοίγματος της αγοράς στις 18 Δεκεμβρίου μόνο στην Κρήτη απορρίφθηκε από την Ομοσπονδία. Στις 14 Δεκεμβρίου εστάλη τελικώς ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου ” τονίζει ο κ. Τσαμανδούρας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι προφανώς το προσχέδιο της επιστολής διέρρευσε με αποτέλεσμα να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.
Το “κάλεσμα σε επανάσταση” που απευθύνεται μέσω social media με αφορμή το συγκεκριμένο προσχέδιο της επιστολής σχολίασε στο GRTimes.gr ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανώλης Κουμεντάκης. Ο ίδιος αποδίδει την μεγάλη έκταση που πήρε αυτό το ζήτημα στη μεγάλη αγανάκτηση που επικρατεί στον κόσμο του λιανεμπορίου. “Αυτά όλα που γράφονται είναι λόγω της αγανάκτησης. Δεν είναι η επίσημη θέση μας” τόνισε ο κ. Κουμεντάκης επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένες κινήσεις.
“Ζητάμε να ανοίξουμε την αγορά της Κρήτης. Το click away και το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένα μέρος του εμπορίου αλλά δεν είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του. Με τα σημερινά δεδομένα τα καταστήματα μας δεν μπορούν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Καταστρεφόμαστε”, επεσήμανε χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr.
Ο κ. Κουμεντάκης τόνισε ότι μέσω της επιστολής τους προς τον Πρωθυπουργό οι έμποροι της Κρήτης εκθέτουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ανοίξει η αγορά και τα καταστήματα από 150 τ.μ και κάτω και με ποια μέτρα.
Η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη εστάλη στις 14 Δεκεμβρίου και αναφέρει τα παρακάτω:
Σε συνέχεια και επανάληψη της επιστολής μας με τα νέα δεδομένα, με έντονο προβληματισμό αλλά και αίσθημα ευθύνης, σας μεταφέρομε την αγωνία και την απόγνωση που βρίσκονται όλοι οι Έμποροι της Κρήτης, ως προς την εξέλιξη του δεύτερου lockdown και την παράταση του για το λιανικό εμπόριο η εν τέλει, τη λειτουργία του μόνο με τη μέθοδο του click away, που οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε τις υποδομές να λειτουργήσουν με τη μέθοδο αυτή.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και το λιανικό εμπόριο έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και έχει αποδείξει πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας, όπου άλλωστε η προσέλευση των καταναλωτών σε αυτά είναι μικρή και ελεγχόμενη.
Η κλιμακούμενη υγειονομική κρίση οξύνει ολοένα και περισσότερο την οικονομική κρίση με ξεκάθαρη πλέον αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Δυστυχώς οι παρενέργειες και οι ζημιές των αγορών είναι τεράστιες και το κράτος για πολλούς λόγους δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να στηρίξει όλο το κόστος.
Η αγορά δεν είναι ακορντεόν που κλείνει και ανοίγει και μετά η κανονικότητα λειτουργεί. Οι παρενέργειες στη ρευστότητα, στα οικονομικά μεγέθη, στη λειτουργία των επιχειρήσεων είναι δραστικά αρνητικές.
Είναι δεδομένο πως δεν δημιουργείται πρόβλημα υπερσυγκέντρωσης κόσμου στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, όταν στις εκτός περιόδου καραντίνας εποχές, ακόμα και σε γιορταστικές ημέρες με αυξημένη κατανάλωση, κατά το πλείστον υπάρχει το πολύ ένας πελάτης ανά πάσα στιγμή και στη πλειοψηφία τους λειτουργούν με διακεκομμένο ωράριο.
Οι λοιμωξιολόγοι που καθημερινά σπέρνουν την καταστροφή με τις απόψεις τους δυστυχώς προτρέπουν την Κυβέρνηση και ουσιαστικά διαμορφώνουν «τι ανοίγει και τι κλείνει» στην κοινωνία και στην αγορά δεν γνωρίζουν τις συνέπειες και τις παρενέργειες.
Επίσης οι λύσεις για το λιανικό εμπόριο και αγορές με τη μέθοδο click away, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να βολεύουν οικονομικά μεγάλα καταστήματα και πολυεθνικές. Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μικρά καταστήματα με αυτή την απότομη καταστροφή, δεν έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία τους στα δεδομένα της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
Φαίνεται ότι το όπλο του κορωνοϊού χρησιμοποιείται για να αλλάξει ο κόσμος. Μια άλλη κοινωνία και μία οικονομία που παράγει και διανομεί με ωφελημένες τις συσσωρεύσεις κεφαλαίου και με τη μικρομεσαία επιχείρηση να εξαφανίζεται. Αλλά δυστυχώς το κύτταρο της οικονομίας είναι το κύτταρο της κοινωνίας.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Επειδή έχομε υπερβεί τα όρια της επιβίωσης και μετά την τελευταία απόφαση της Κυβέρνησης, για «τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου» μόνο με τη μέθοδο του click away, ζητάμε για την Κρήτη που ως περιφέρεια το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό, να ανοίξει η αγορά και τα καταστήματα από 150 τ.μ και κάτω, με αίσθημα ευθύνης και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ειλικρινά υπάρχει μεγάλη απόγνωση και εξαγρίωση και φοβόμαστε ότι μπορεί να προκύψουν μεμονωμένες κινήσεις ανοίγματος των καταστημάτων.
Βρισκόμαστε όλοι μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα αυτή την δύσκολη περίοδο, τις οικονομικές επιπτώσεις της οποίας θα βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη κι αν παρέλθει κάθε κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.
Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ.
Πηγή: grtimes.gr