Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τόσο για το επιπλέον άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων που ανακοινώθηκε σήμερα, όσο και για τη συνεύρεση μας με δεύτερη οικογένεια και έως 9 άτομα, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ανακοίνωσε το άνοιγμα των καταστημάτων περιποίησης νυχιών. Επίσης, για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια αλλά όχι με περισσότερα από 9 άτομα προερχόμενα από δύο οικογένειες.
Την απορία της για την προέλευση του αριθμού των 9 ατόμων που προτάσσεται συχνά από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, εκφράζει η καθηγήτρια Αθηνά Λινού.
“Νομίζω το “9 άτομα” δεν το χρησιμοποιούν σε άλλες χώρες. Οι αριθμοί που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αμερική είναι: όταν είναι πιο εύκολη η κατάσταση με την πανδημία “12 άτομα” και όταν είναι πιο ζόρικη η κατάσταση “6 άτομα”. Τώρα από που προέκυψε το 9 δεν ξέρω. Γιατί το χρησιμοποιούν συνέχεια και σε άλλα πράγματα στην Ελλάδα, π.χ. 9 άτομα να περιμένουν στις ουρές στην αναμονή για τα ψώνια και το click away, 9 στις εκκλησίες. Νομίζω ότι αυτό δεν έχει λογική”, σημειώνει η Καθηγήτρια.
Παράλληλα εκφράζει και την αγωνία της για το γεγονός ότι σήμερα άνοιξαν και επιπλέον εμπορικές δραστηριότητες από όσες είχαν ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή. “Τα κρούσματα δεν έχουν πέσει”, τονίζει η κα. Λινού:
“Εγώ δεν βλέπω να πέφτουν τα κρούσματα. Ο δείκτης θετικότητος των τεστ είναι σταθερά πάνω από 4, πάντα. Όταν είναι λίγα τα κρούσματα είναι λίγα και τα τεστ. Επομένως δεν υπάρχει λογική ότι πέφτουν τα κρούσματα. Τώρα γιατί ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες, δεν ξέρω αν η κυβέρνηση έχει δεδομένα από τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι κάποιες δραστηριότητες είναι ασφαλείς. Σε πολλές χώρες, πάντως, στο εξωτερικό είναι κλειστά και τα κομμωτήρια και γενικά τα καταστήματα καλλωπισμού. Δεν ξέρω αν υπάρχουν χώρες στις οποίες θα έχουν κριθεί ασφαλείς αυτές οι δραστηριότητες για να ανοίξουν”, τονίζει η κα. Αθηνά Λινού.
Λινού: “Κοινωνική φούσκα” αλλά με μία μόνο οικογένεια σε όλες τις γιορτές
Η λογική της “κοινωνικής φούσκας” στα εορταστικά τραπέζια, ωστόσο, κινείται σε σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με την κα. Λινού. Όμως, θα πρέπει να διευκρινιστεί στους πολίτες – όπως λέει – ότι θα πρέπει να περάσουν με την ίδια οικογένεια και τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. “Το να περάσουμε δύο οικογένειες μαζί τις γιορτές υπάρχει και σε άλλες χώρες. Αλλά εκείνο που δεν προσδιορίζει η πολιτεία είναι ότι και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να είναι η ίδια οικογένεια. Είναι κάτι αντίστοιχο με την “κάψουλα” το social babble που κάνουν άλλες οικογένειες. Δηλαδή έχεις σχέσεις με μία και μόνο οικογένεια, η οποία δεν έχει σχέσεις με άλλες οικογένειες και δεν συναντάται με κανέναν άλλο και ούτε κι εσύ, για αρκετή διάρκεια χρονική. Το εφαρμόζουν στην Αμερική και στην Αγγλία. Δηλαδή, δεν παίζουν τα παιδιά σου με άλλα παιδιά και συνευρίσκεσαι με άλλες οικογένειες σε τραπέζια”, σημειώνει η κα. Λινού.
Ξαναφουντώνει η πανδημία σε Ευρώπη και Αμερική
Με την κατάσταση στην Ευρώπη και την Αμερική να επιδεινώνεται ξανά, και η μία μετά την άλλη οι χώρες να ξαναμπαίνουν σε lockdown, η Καθηγήτρια υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης στις γιορτές: “Και στην Ευρώπη και στην Αμερική σκληραίνουν τα lockdown γιατί υπάρχει πρόβλημα και μεγάλη έξαρση. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είδατε τι έγινε στην Αμερική με την Γιορτή των Ευχαριστιών. Αμέσως μετά, την δεύτερη τρίτη εβδομάδα μετά τη γιορτή, στην οποία μετακινήθηκαν πολλοί άνθρωποι και μαζεύτηκαν οι οικογένειες, υπήρξε πολύ μεγάλη έξαρση, η χειρότερη ίσως από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Οι γιορτές ενέχουν κίνδυνο αν δεν κρατήσουμε αυστηρά τα μέτρα”, τονίζει. Πρέπει να υπάρξει καλύτερη και πιο συναισθηματική προσέγγιση των πολιτών, σημειώνει η κα. Λινού, ώστε να αποδεχθούν να κάνουν αυτή τη μεγάλη “θυσία” να μην συναντήσουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους μέσα στις γιορτές. “Πρέπει να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία και να μιλήσει κάποιος στην καρδιά των ανθρώπων αυτήν την εποχή γιατί είναι μεγάλη θυσία να μην κάνεις γιορτές με τους ανθρώπους τους δικούς σου. Και για να πειστούν οι άνθρωποι να μην το κάνουν, χρειάζεται ιδιαίτερη επικοινωνία και δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο”, σημειώνει η Καθηγήτρια.
Λινού: ”Αυθαίρετος o αριθμός των 9 ατόμων στους Ναούς! Δεν προτάθηκε ποτέ από την επιτροπή”
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθηνά Λινού, όπου αναφέρθηκε και στο θέμα του αριθμού πιστών εντός των Εκκλησιών.
Η κ. Λινού ανέφερε ότι το θέμα των Ναών είναι μια δοκιμασία, αλλά πρέπει να βγει η κοινωνία αλώβητη και να μην χαθεί το μομέντουμ, το οποίο τείνει να δημιουργηθεί από προσπάθεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων.
Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όταν η Καθηγήτρια επιδημιολογίας, ανέφερε ότι μέγιστος αριθμός των εννέα ατόμων για τις εκκλησίες δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή.
«Ο αριθμός 9 δεν συζητήθηκε στην επιτροπή. Δεν ξέρει κανείς πώς προέκυψε και από ποιον ούτε για τις εκκλησίες ούτε για τα σπίτια» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για αυθαίρετο αριθμό και πολιτική απόφαση.
Μάλιστα, η ίδια χαρακτήρισε λογικό το αίτημα της Εκκλησίας να εισέρχονται στο ναό άτομα ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ναού.
«Αν η πρόταση εισακουστεί και με την προϋπόθεση ότι οι πόρτες και τα παράθυρα των ναών θα είναι ανοιχτά, αλλά και οι λειτουργίες θα είναι σύντομες, τότε οι εκκλησίες μπορούν να λειτουργήσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων» σημείωσε.
Πηγή: iatropedia.gr, megatv.com