Παρότι αρχικά ο υπουργός Ανάπτυξης είχε πει ότι τα mall δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο click away, αυτό αλλάζει σύμφωνα την ΚΥΑ.
Τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη μέθοδο του click away θα έχουν τελικά και τα κλειστά εμπορικά κέντρα, όπως και εκείνα που συστεγάζονται σε μεγάλα κτήρια, υπό προϋποθέσεις, παρότι αρχικά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε πει ότι δεν θα μπορούν.
Στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ορίζεται συγκεκριμένα ότι:
«Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο». Προϋπόθεση είναι να διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Και για αυτά ισχύουν τα ακόλουθα:
α) Εξ αποστάσεως προαγορά/προεπιλογή των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής
παραγγελίας (click away).
β) Καταχώρηση της παραγγελίας από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία: βα) επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού
Μητρώου της επιχείρησης, ββ) χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει
τις δύο ώρες συνολικά.
γ) Παραλαβή από ένα άτομο και μόνο από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των
καταστημάτων. Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
δ) Κατά την παραλαβή: δα) τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο μέτρων μεταξύ πελατών,
δβ) μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή: εννέα άτομα και δγ) μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής: δέκα λεπτά.
Επιτρέπεται επίσης η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της
χώρας και συγκεκριμένα επί της ζώνης μετά το σημείο ελέγχου εισιτηρίων και αποσκευών (air side).
Δείτε τι άλλο προβλέπει η ΚΥΑ εδώ.
Πηγή: voria.gr