Ως «ένα ευχάριστο σοκ» που του επιβεβαίωσε ότι βαδίζει στο σωστό δρόμο και τον όπλισε με επιπλέον πείσμα και όρεξη για να πραγματοποιήσει ακόμη μεγαλύτερους “άθλους” στον επιχειρηματικό στίβο του πρωτογενούς τομέα, χαρακτήρισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανάδειξή του σε κορυφαίο ευρωπαίο νέο αγρότη στην κατηγορία Περιβαλλοντικά Βιώσιμη Γεωργία, ο 36χρονος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Tsakiris Family», Παύλος Τσακίρης.
«Νομίζουμε στον μικρόκοσμό μας εδώ στην Ελλάδα ότι όλα τα κάνουμε μέτρια πολλές φορές, ότι ίσως δεν είμαστε και τόσο καλοί. Απλώς κάνουμε τη δουλειά και τελειώνουμε και (πιστεύουμε) ότι σίγουρα στο εξωτερικό υπάρχουν καλύτεροι από εμάς», σημειώνει ο κ Τσακίρης. Προσθέτει ότι «μέσα από όλη τη διαδικασία του διαγωνισμού, κατέληξα στο συμπέρασμα ηθικής αξίας ότι τελικά στην Ελλάδα κάνουμε σπουδαία πράγματα και απλώς δεν τα επικοινωνούμε σωστά. Πιστεύω ότι δικαίως τα ελληνικά προϊόντα θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο και τυγχάνουν ευρείας αποδοχής και προτίμησης από τους καταναλωτές».
Ο διαγωνισμός έγινε στο πλαίσιο του 6ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών διαδικτυακά, -εξ αναβολής λόγω covid-19 της πραγματοποίησής του τον Μάρτιο- και σε αυτόν συμμετείχαν 200 νέοι αγρότες από 21 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην τελική φάση πέρασαν 21 αγρότες και στην κατηγορία που διαγωνιζόταν ο κ Τσακίρης, οι συμμετέχοντες ήταν έξι από Ελλάδα, Τσεχία και Σλοβακία.
Ο 36χρονος , (που ήθελε να ασχοληθεί με την Πληροφορική και φοίτησε Βιομηχανική Πληροφορική στην Καβάλα), παρακολούθησε διαδικτυακά το διαγωνισμό μαζί με συνεργάτες του, αλλά και άλλους νέους αγρότες από την αίθουσα συσκέψεων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης. Η ανάδειξή του σε νικητή στην κατηγορία του, έγινε από πενταμελή επιτροπή στελεχών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του ευρωπαικού αγροτικού χώρου. Όπως μας λέει, στην επιτροπή δεν υπήρχε κανένας Έλληνας, ενώ ως νικητή δεν του δόθηκε το βήμα για να πει το παραμικρό σε πραγματικό χρόνο. « Άνθρωποι που δεν με ξέρουν και ίσως δεν θα με γνωρίσουν ποτέ, βράβευσαν ως καλύτερη στην Ευρώπη την καθημερινότητά μου και αυτό είναι συγκλονιστικό», λέει με χαρά.
Έπαθλο υπάρχει, αλλά όπως είπε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό που έχει σημασία είναι ότι «διακρίθηκα και αναδείχθηκα νικητής παρουσιάζοντας απλώς την καθημερινότητά μου και αυτό με ενθουσιάζει. Είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Δεν έφτιαξα μια παρουσίαση και ένα βίντεο ειδικά για το διαγωνισμό. Πραγματικά παρουσίασα την καθημερινότητά μου, που ναι μεν φαντάζει ως κάτι ιδεατό, αλλά ειλικρινά είναι αυτό που εφαρμόζουμε στην Tsakiris Family».
Όπως εξηγεί ο Παύλος Τσακίρης που μαζί με την αδερφή του Μαρία αποτελούν την τρίτη γενιά της επιχείρησης, στο διαγωνισμό παρουσιάστηκε η καθετοποιημένη μονάδα της Tsakiris Family και η λειτουργία της εταιρείας που βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
«Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε τη μέθοδο της κυκλικής οικονομίας στη δουλειά μας. Προχωρήσαμε στην καθετοποίηση. Πάντα παράγαμε στη Νεοχωρούδα από το 1963 αβγά και τώρα αυτό που κάνουμε είναι να καλλιεργούμε και 800 στρέμματα σιτάρια, λούπινα και μπιζέλι τα οποία και τα χρησιμοποιούμε για ζωοτροφή. Καλλιεργούμε τα χωράφια μας, παίρνουμε τα σιτηρά, γίνονται τα σιτηρά ζωοτροφή, ταϊζουμε τις κότες, παίρνουμε το αβγό, το οποίο είτε ταξινομείται και συσκευάζεται για τα καταστήματα, είτε πηγαίνει, (τα λερωμένα) προς παστερίωση, όπου σπάμε τα αβγά, περνάνε από θερμική επεξεργασία, συσκευάζονται σε ασκούς και πηγαίνουν στη βιομηχανία. Ο κύκλος κλείνει με το γεγονός ότι τα απόβλητα από τις κότες πηγαίνουν σε μονάδα βιοαερίου και μετατρέπονται έτσι σε ηλεκτρική ενέργεια και στην πορεία το στερεό απόβλητο, αυτό που μένει το χρησιμοποιούμε ως λίπασμα για τα χωράφια μας. Δεν δημιουργούμε απόβλητα και δεν επιβαρύνουμε σχεδόν καθόλου το περιβάλλον», επισημαίνει.
Παραδεχόμενος ότι «χωρίς κεφάλαιο και επενδύσεις δεν μπορεί κάποιος να δρέψει καρπούς», ο Παύλος Τσακίρης επισημαίνει απευθυνόμενους σε συναδέλφους του ότι «για να εφαρμόσεις τις αρχές της κυκλικής οικονομίας σαφώς και χρειάζεται κεφάλαιο, το οποίο και θα αποσβεστεί, αλλά αυτό που είναι αναγκαίο είναι ένα σαφές πλάνο, το οποίο θα τηρείται πιστά και πειθαρχημένα καθημερινά». Τα οφέλη σημειώνει ότι είναι πολλαπλά, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον ίδιο τον επιχειρηματία, αφού ουσιαστικά «επιτυγχάνει πλήρη, ή σχεδόν την πλήρη αξιοποίηση, όλων των προϊόντων και υποπροϊόντων της δραστηριότητάς του».
Η Tsakiris Family, που άλλαξε το όνομά της από «Αβγά Νεοχωρούδας Τσακίρη» το 2014 για να συμπεριλάβει και τη δραστηριότητά της στα δημητριακά, διαθέτει σήμερα ίδια παραγωγή 130.000 ορνίθων ενώ τυποποιεί και διακινεί πάνω από 4.000.000 αβγά τον μήνα. Το 2021 η εταιρεία προβλέπεται να έχει διπλασιάσει την παραγωγή της σε 260.000 όρνιθες, με τις περισσότερες των 70.000 να εκτρέφονται με βιολογικό πρότυπο. Διαθέτει 12 πτηνοτροφεία στη Νεοχωρούδα και ένα κέντρο διανομής στην Αθήνα. Πριν από μερικά χρόνια δημιούργησε παστεριωτήριο αυγών, που απευθύνεται στη ζαχαροπλαστική και στην αγορά Horeca και απασχολεί 70 εργαζόμενους. Παράλληλα, η Tsakiris Family διαθέτει τη σειρά δημητριακών «Petit Dejeneur», που κυκλοφόρησε στην αγορά το 2014.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ