Ερώτηση προς τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κατέθεσε η παράταξη Κοιτάμε Μπροστά, σχετικά με τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που είναι απαραίτητο να γίνουν στην Ολυμπιάδα, καθώς έγινε δέκτης των έντονων ανησυχιών των κατοίκων για τις εξαγγελίες που έγιναν πέρυσι από τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.
Οι κάτοικοι φοβούνται ότι σε ενδεχόμενο περιστατικό έντονης βροχόπτωσης θα ξαναζήσουν καταστάσεις ανάλογες του 2019, όταν η περιοχή υπέστη μεγάλες καταστροφές από τις καταιγίδες, ενώ καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης
ΠΡΟΣ: Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, κ. Γιώργο Γιάννη
Θέμα: Αντιπλημμυρική προστασία Ολυμπιάδας Χαλκιδικής.
Τον περασμένο Νοέμβριο καταγράφηκαν εκτεταμένες καταστροφές στην Ολυμπιάδα εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και της υπερχείλισης των χειμάρρων Μπασδέκη (του οποίου οι αντιστηρίξεις έσπασαν) και Μαυρόλακκα. Οι χείμαρροι είχαν κατεβάσει πέτρες, πρανή και φερτά υλικά σε δρόμους, αυλές και σε σπίτια. Τα νερά παρέσυραν αυτοκίνητα και ένα κοντέινερ. Ήταν τόση η δύναμη του νερού που ένα σπίτι που είχε κατασκευαστεί κοντά στις όχθες ενός από τους χειμάρρους παρουσίασε σοβαρή καθίζηση στα θεμέλιά του και έγειρε, ενώ σοβαρές ζημιές είχε υποστεί το περιφερειακό οδικό δίκτυο. Σε διάστημα τριών μηνών μετά τις πλημμύρες έγιναν ορισμένες παρεμβάσεις καθαρισμών των χειμάρρων, αλλά από τότε δεν υπήρξε κάποια άλλη παρέμβαση ενισχυτική της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Σε δηλώσεις του, μετά από επιτόπια επίσκεψη, ο Υπ. Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος είχε αναφέρει τότε: «Υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός που πρέπει να γίνει από όλους τους αρμοδίους για να εκπονηθεί ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Η Ελλάδα έχει εξοικειωθεί με τις πυρκαγιές, αλλά πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται πλέον και τις πλημμύρες. Υπάρχει ο τρόπος να σχεδιαστεί η διευθέτηση του ρέματος, αλλά αυτό θα το δούμε από την επόμενη μέρα».
Αλλά και ο κ. Τζιτζικώστας είχε δηλώσει: «Επόμενος στόχος είναι να γίνουν ολοκληρωμένες μελέτες για να δούμε κάποιο Ευρωπαϊκό ή Εθνικό πρόγραμμα να εντάξουμε με ολοκληρωμένη προσέγγιση την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής».
Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:
Τι μέτρα έχουν περιληφθεί από πέρυσι στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την περιοχή της Ολυμπιάδας και με τι χρονοδιάγραμμα;
Σε ποια Ευρωπαϊκά ή Εθνικά προγράμματα έχει γίνει ένταξη με ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής;
Πηγή: thessnews.gr