Τα παράπονά σας στο Δήμαρχο. Έτσι δε συνηθίζουμε να λέμε; Αυτό έκαναν πράξη μαθητές της Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Μουδανιών με το γράμμα που έστειλαν στον Δήμαρχο εκθέτοντάς του τις απόψεις τους για τα αδέσποτα, που υπάρχουν στον Δήμο μας. Και ο Δήμαρχος με χαρά τους απάντησε, καθώς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Αν οι απόψεις των δημοτών είναι μία φορά σεβαστές, των παιδιών είναι διπλά σεβαστές. Τα παιδιά οφείλουμε όλοι να τα ακούμε, για να μας ακούνε κι αυτά με τη σειρά τους”.
Το γράμμα των μαθητών:
“Αξιότιμε κε Δήμαρχε,
θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σε πολλές περιοχές παρατηρούμε πως υπάρχουν πολλές ομάδες αδέσποτων σκυλιών.
Θεωρούμε ότι είναι αρκετά επικίνδυνο για τους κατοίκους, γιατί υπάρχει περίπτωση να τους επιτεθούν και να τους δαγκώσουν. Επίσης, είναι πολύ ενοχλητικό όταν είναι νύχτα και γαυγίζουν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Μπορούν, ακόμη να μεταφέρουν κάποια ασθένεια και να μας την μεταφέρουν.
Θα σας προτείνουμε να τα μεταφέρετε σ’ έναν χώρο έξω από τα Μουδανιά που θα τα φροντίζουν σε ένα όμορφο περιβάλλον.
Συγνώμη, αν σας σπαταλάμε τον πολύτιμο χρόνο σας αλλά θέλουμε να διαβάσετε με προσοχή αυτά που γράψαμε.
Οι μαθητές-τριες
του Δ2 ”
Η απάντηση του Δημάρχου:
“Μικροί μου συμπολίτες,
χάρηκα πάρα πολύ για το γράμμα που μου στείλατε δείχνοντας έτσι το πόσο ενδιαφέρεστε για τους τετράποδους φίλους μας.
Δυστυχώς, τα αδέσποτα ζώα δεν πέφτουν απ’ τον ουρανό…. κάποιοι από εμάς τα πέταξαν στον δρόμο! Και τι να κάνουν κι αυτά; Έτσι λοιπόν ακολούθησαν την «φύση τους!». Αναπαράχθηκαν ξανά και ξανά με αποτέλεσμα να εμφανίζονται, μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες, στους χώρους που ζούμε κι εμείς.
Οι «ταλαιπωρημένοι» λοιπόν αυτοί τετράποδοι φίλοι μας στην προσπάθεια τους να ζήσουν στον δικό μας κόσμο, ίσως να τρομάζουν κάποιους με την παρουσία τους, να ενοχλούν κάποιους άλλους με τα γαβγίσματα και τα νιαουρίσματά τους και μερικές φορές να δημιουργούν προβλήματα καθαριότητας στους κατοίκους. Ένας κύκλος που επαναλαμβάνεται δηλαδή!
Καλά θα μου πείτε όλα αυτά κ. Δήμαρχε αλλά λύσεις υπάρχουν; Και βέβαια υπάρχουν λύσεις αλλά χρειάζεται ευαισθητοποίηση τόσο των μεγάλων όσο των μικρών συμπολιτών μας.
Να σας πω τώρα τι κάνω από την μεριά μου!
Ο Δήμος μας που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, έφτιαξε μια ομάδα από έμπειρα άτομα, για την περισυλλογή τους. Τα άτομα αυτά που ξέρουν να μεταχειρίζονται με τον πιο κατάλληλο τρόπο τους μικρούς μας τετράποδους φίλους, τους περισυλλέγουν από το δρόμο που γυρίζουν και όπως είπαμε πιο πάνω δημιουργούν καμιά φορά προβλήματα και τους πηγαίνουν στους ειδικούς γιατρούς για τα ζώα, τους κτηνίατρους! Και επειδή ο Δήμος μας δεν έχει δικό του κτηνίατρο φρόντισε να συνεργάζεται με πολλούς από αυτούς για να προλαβαίνουν να περιποιούνται γρήγορα όλα τα ζώα που περισυλλέγουμε από τους δρόμους. Οι κτηνίατροι λοιπόν φροντίζουν να εμβολιάσουν τα ζωάκια και να τους δώσουν όνομα, να διώξουν τα ενοχλητικά παράσιτα από πάνω τους, να περιποιηθούν τα τραύματά τους, να δουν ποιο από αυτά είναι λίγο πιο επιθετικό και να του μάθουν «τρόπους συμπεριφοράς», να κάνουν με λίγα λόγια ότι χρειάζεται για να γίνουν οι φίλοι μας καλά. Μόλις τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία οι τετράποδοι φίλοι μας πρέπει να γυρίσουν πίσω και να ζήσουν ελεύθεροι και δεν το λέω αυτό εγώ αλλά έναν σοφός φίλος μου …ο «Νομοθέτης»!. Θα μου πείτε όλοι; Όχι βέβαια! Σε πολλούς από αυτούς θα βρούμε μια οικογένεια για να τους υιοθετήσει, ενώ οι πολύ μικροί σε ηλικία, οι αρρωστούληδες και οι πολύ «άτακτοι» θα μείνουν μέσα για να τους φροντίσουμε λίγο περισσότερο. Αλλά και τους τετράποδους φίλους μας που είναι εκεί έξω δεν τους αφήνουμε στην τύχη τους! Προσπαθούμε μαζί με την βοήθεια εθελοντών να τους παρέχουμε τροφή σε σημεία, που δεν ενοχλούμε τους κατοίκους και χωρίς να ρυπαίνουμε το περιβάλλον.
Όμως χωρίς και την δική σας βοήθεια το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υπάρχει!
Εσείς θα πρέπει να συμβουλεύετε τους μεγάλους να μην εγκαταλείπουν τα ζωάκια που δεν θέλουν στο δρόμο και να υιοθετούν από τα αδέσποτα που έχει ο Δήμος γιατί κάθε ζωάκι αξίζει μια οικογένεια!
Θα πρέπει να μην ξεχνάτε ότι δεν πλησιάζουμε ένα ζώο που δε γνωρίζουμε ή αν το κάνουμε πρέπει να γίνει ήρεμα και προσεκτικά, για να μην το προκαλέσουμε και μας επιτεθεί. Και τέλος να ακούτε τις συμβουλές των δασκάλων σας για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους τετράποδους φίλους μας!»