Από την Ιερισσιώτικη κουζίνα – Ζυγούρι με χοντρά μακαρόνια – Κείμενο: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΥΣΟΥΛΗΣ.
Υλικά
▪ 1 κιλό Ζυγούρι (κομμένο σε χοντρά κομμάτια)
▪ 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια
▪ 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
▪ 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
▪ 1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό ντομάτα
▪ 1 σκελίδα σκόρδο
▪ 1⁄2 ποτήρι του νερού λάδι
▪ ξύδι ή κρασί
▪ 2 φύλλα δάφνη
▪ ελάχιστη κανέλα
▪ αλάτι
▪ πιπέρι
Εκτέλεση
– Βράζουμε με αρκετό νερό, σε μέτρια φωτιά, το ζυγούρι και το ξαφρίζουμε συνεχώς. Όταν μαλακώσει αρκετά σουρώνουμε το κρέας και κρατάμε το νερό (ζωμός κρέατος).
– Σε νερό που βράζει ρίχνουμε τα μακαρόνια ολόκληρα για 3-4 λεπτά, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό.
–
Σε μία μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος για να τα θωρακίσουμε, σβήνουμε
με το ξύδι ή το κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα (χυμό και πελτέ), τα φύλλα δάφνης, ελάχιστη κανέλα, αλάτι, πιπέρι και τον ζωμό του κρέατος που είχαμε κρατημένο. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ως να αρχίζει να δένει η σάλτσα. Στο τέλος ενώνουμε τα μακαρόνια με το κρέας, τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και τα κατεβάζουμε από την φωτιά.
Καλή επιτυχία!
Σημείωση
Καλό είναι τα κομμάτια του ζυγουριού να είναι λίγο μεγάλα γιατί μαζεύουν στο βράσιμο. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τα μακαρόνια άβραστα, σε αυτήν τη περιπτώσει τα σπάμε στην μέση και τα ενώνουμε νωρίτερα με το κοκκινιστό κρέας.
Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά φαγητά της Ιερισσού (είναι το αγαπημένο μου), συνοδεύεται τέλεια με κόκκινο μπρούσκο κρασί.
Πηγή: Κύτταρο. Πολιτισμική Ομάδα Ιερισσού
Ακολουθήστε το Νέα Μουδανιά Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι
όλες τις ειδήσεις της Χαλκιδικής