Υλικά
2 κιλά αλεύρι
προζύμι ή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
νερό (όσο πάρει)
200 γρ. λίγδα
500 γρ. κατσικίσιο τυρί (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ανακατεύουμε (με το σύρμα) το προζύμι με λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό, κάνοντας ένα χυλό. (Αν χρησιμοποιήσουμε μαγιά απλώς την διαλύουμε με χλιαρό νερό.)
Στην μέση της μεγάλης λεκάνης με το αλεύρι κάνουμε μία λακκούβα και προσθέτουμε νερό, το προζύμι και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά. Σ’ ένα κατσαρολάκι έχουμε ζεστάνει τη λίγδα μέχρι να λιώσει. Βουτάμε τα χέρια μας στη λίγδα και ζυμώνουμε, προσθέτοντας και την υπόλοιπη (στο σημείο αυτό προσθέτουμε και το φλουρί). Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φουσκώσει. Χωρίζουμε ένα μικρό κομμάτι ζυμάρι για τα πλουμίδια της πίτας. Στο τέλος, αν το επιθυμούμε, προσθέτουμε το τυρί.
Βάζουμε το ζυμάρι σε ένα ταψί κάνοντας μία μεγάλη φρατζόλα. Με το κομμάτι της ζύμης που κρατήσαμε πλάθουμε ένα λεπτό μπαστουνάκι. Ενώνοντας τις δύο άκρες του δημιουργούμε ένα κύκλο που το τοποθετούμε στο κέντρο της πίτας (αυτό είναι το κομμάτι του Αγίου Βασιλείου). Με δύο πιρούνια, τρυπώντας την επιφάνια της πίτας, σχεδιάζουμε συμμετρικά κομμάτια. Ο αριθμός των κομματιών που σχεδιάζουμε είναι ανάλογος με τον αριθμό των μελών της οικογένειας (Οι παλιοί έβγαζαν κομμάτια για τα χωράφια, τα ζώα και τις δουλειές τους).
Ψήνουμε την πίτα για τριάντα με σαράντα λεπτά στους εκατόν ογδόντα βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο.
Στο τέλος τοποθετούμε ένα μικρό κλαδάκι ελιάς στο κέντρο της.
Η Ιερισσιώτικη βασιλόπιτα είναι ένα λιγδόψωμο, απλό στην παρασκευή του και πολύ νόστιμο. Νομίζω ότι είναι μία καλή πρόταση για αντικατάσταση της βασιλόπιτας –τσουρέκι (που σπανίως καταναλώνεται μετά την εξεύρεση του φλουριού) μιας και αντικαθιστά το ψωμί στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Τη λίγδα μπορούμε άνετα να την αντικαταστήσουμε με ελαιόλαδο, με εξίσου γευστικό αποτέλεσμα.
καλή επιτυχία!
Κείμενο: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΥΣΟΥΛΗΣ – Δημοσιεύθηκε στο 4ο τεύχος/2010 του “Κυττάρου Ιερισσού”.
Σημείωση
Ευχαριστώ πολύ την κυρία Μαίρη Υψηλάντη και την κόρη της Σοφία, που μου έδωσαν την συνταγή και τις κυρίες Ρούλα Χαλέβα και Άννα Λαγόντζου για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές τους.