• Αρχική Σελίδα
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Τεχνολογία
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Τεχνολογία
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Ρετσέλια – από την κουζίνα της Ιερισσού

admin Από admin
2 Οκτωβρίου, 2019
Σε Συνταγές
4
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin

Φθινόπωρο, εποχή του τρύγου. Ας θυμηθούμε τη συνταγή για αυτό το υπέροχο γλυκό.

Φτιάχνονταν την εποχή του τρύγου, με το ένα βασικό τους υλικό τον μούστο και το άλλο, την κολοκύθα που επίσης αυτή την εποχή βρισκόταν στο «ζενίθ» της στους μπαχτσέδες του χωριού.
Χρησιμοποιούνταν την εποχή του τρύγου, ως το «επίσημο» γλυκό με το οποίο οι κτηματίες φίλευαν τις εργατίνες: νεαρές κοπέλες που προσλαμβάνονταν εποχικά, και ανταμείβονταν με το αντίστοιχο είδος (το «δέκατο» της παραγωγής). Οι εργοδότες αναλάμβαναν για όσες ώρες τις απασχολούσαν, την εστίασή τους:
ξυδοπαπάρα το πρωί, σαλάτα με ντομάτα, πατάτα και αλμυρό ορκίνι ή σμαρίδα, το μεσημέρι.
Την Κυριακή λοιπόν, οι εργατίνες είχαν την τιμητική τους με φαγητό στο σπίτι των αφεντικών: τούνα με ρύζι ή τούνα με κολοκύθι, λεμονάτη, και γλυκό ρετσέλι.Το χειμώνα όμως τα ρετσέλια (που στο μεταξύ φυλάγονταν σε μεγάλα πήλινα δοχεία τις «φτήνες» στα δροσερά υπόγεια των σπιτιών), αποτελούσαν ένα άριστο ζεστό γλύκισμα, με αντιβηχικές μάλιστα ιδιότητες.

ΥΛΙΚΑ
3 κιλά μούστο
1 κιλό κολοκύθα, κομμένη σε λωρίδες (μέγεθος: δυο δάχτυλα)
3 κουταλιές σούπας ασβέστη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Bάζουμε για τρεις ώρες τις λωρίδες κολοκυθιού μέσα στο ασβεστόνερο, που φτιάχνουμε ανακατεύοντας τις τρεις κουταλιές ασβέστη με νερό τόσο ώστε να σκεπάζει το κομμένο κολοκύθι, ανακατεύοντας συχνά, ώστε να γίνουν τραγανές οι λωρίδες.
Στη συνέχεια, ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και στεγνώνουμε τις λωρίδες.Βράζουμε το μούστο με το τραγανό πλέον κολοκύθι για περίπου μια ώρα.

*** Τα ρετσέλια τρώγονται και ζεστά, συνεπώς δεν είναι ανάγκη το σιρόπι τους να είναι πολύ δεμένο, όπως στα γλυκά κουταλιού.

Διαθρωτική ανάλυση:
θερμιδική αξία: υψηλή
θρεπτική αξία: απεριόριστη
λιπαρά: μηδενικά
ευφραντικές ουσίες: ανεκτίμητες
Άρθρο της Μαρίας Λαγόντζου στο Κύτταρο Ιερισσού
Τεύχος 12, σελ.23.

Προηγούμενο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Επόμενο

“Κλέψε λιγότερο” στη Γαλάτιστα

ΣχετικάΆρθρα

Κόσμος

Οι «ιπποπόταμοι της κοκαΐνης» του Πάμπλο Εσκομπάρ, κατέκλυσαν την Κολομβία και αναπαράγονται με τρελούς ρυθμούς

19 Ιανουαρίου, 2021
Κόσμος

Λαβρόφ: ”Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με εντολή των ΗΠΑ προσπαθεί θα θάψει την επιρροή της Ορθοδοξίας”

19 Ιανουαρίου, 2021
Κεντρική Μακεδονία

Προμαχώνας: Αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid test και συνελήφθησαν

19 Ιανουαρίου, 2021
Επόμενο

"Κλέψε λιγότερο" στη Γαλάτιστα

Τροχαίο IX με λεωφορείο των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής στο ύψος του Λακκώματος

Please login to join discussion
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Ακολουθήστε μας

  • 4.7k Fans
  • 680 Followers
  • 380 Followers
Ακουστικά Κέντρα Κασάπογλου Χαλκιδική
zero web & graphics
coronavirus

Προτεινόμενα

Featured

Εντοπίστηκε ημιβυθισμένη λέμβος στο λιμάνι Νέας Ποτίδαιας

19 Ιανουαρίου, 2021
Featured

Πρωτότυπη κατασκευή για τη συλλογή πλαστικών καπακιών στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών

19 Ιανουαρίου, 2021
Featured

Γιορτάζει σήμερα 18 Ιανουαρίου στον Στανό ο Άγιος Αθανάσιος “ο Λουκανκάς” (βίντεο)

18 Ιανουαρίου, 2021
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Τεχνολογία
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Κάνοντας εγραφή στην ιστοσελίδα μας, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης που μπορείτε να βρείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης.
All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.