• Αρχική Σελίδα
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
zero web & grpahics
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Τεχνολογία
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Τεχνολογία
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Νέα Μουδανιά Blog
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Ρετσέλια – από την κουζίνα της Ιερισσού

admin Από admin
Οκτώβριος 2, 2019
Σε Συνταγές
0
4
SHARES
24
VIEWS
Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin

Φθινόπωρο, εποχή του τρύγου. Ας θυμηθούμε τη συνταγή για αυτό το υπέροχο γλυκό.

Φτιάχνονταν την εποχή του τρύγου, με το ένα βασικό τους υλικό τον μούστο και το άλλο, την κολοκύθα που επίσης αυτή την εποχή βρισκόταν στο «ζενίθ» της στους μπαχτσέδες του χωριού.
Χρησιμοποιούνταν την εποχή του τρύγου, ως το «επίσημο» γλυκό με το οποίο οι κτηματίες φίλευαν τις εργατίνες: νεαρές κοπέλες που προσλαμβάνονταν εποχικά, και ανταμείβονταν με το αντίστοιχο είδος (το «δέκατο» της παραγωγής). Οι εργοδότες αναλάμβαναν για όσες ώρες τις απασχολούσαν, την εστίασή τους:
ξυδοπαπάρα το πρωί, σαλάτα με ντομάτα, πατάτα και αλμυρό ορκίνι ή σμαρίδα, το μεσημέρι.
Την Κυριακή λοιπόν, οι εργατίνες είχαν την τιμητική τους με φαγητό στο σπίτι των αφεντικών: τούνα με ρύζι ή τούνα με κολοκύθι, λεμονάτη, και γλυκό ρετσέλι.Το χειμώνα όμως τα ρετσέλια (που στο μεταξύ φυλάγονταν σε μεγάλα πήλινα δοχεία τις «φτήνες» στα δροσερά υπόγεια των σπιτιών), αποτελούσαν ένα άριστο ζεστό γλύκισμα, με αντιβηχικές μάλιστα ιδιότητες.

ΥΛΙΚΑ
3 κιλά μούστο
1 κιλό κολοκύθα, κομμένη σε λωρίδες (μέγεθος: δυο δάχτυλα)
3 κουταλιές σούπας ασβέστη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Bάζουμε για τρεις ώρες τις λωρίδες κολοκυθιού μέσα στο ασβεστόνερο, που φτιάχνουμε ανακατεύοντας τις τρεις κουταλιές ασβέστη με νερό τόσο ώστε να σκεπάζει το κομμένο κολοκύθι, ανακατεύοντας συχνά, ώστε να γίνουν τραγανές οι λωρίδες.
Στη συνέχεια, ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και στεγνώνουμε τις λωρίδες.Βράζουμε το μούστο με το τραγανό πλέον κολοκύθι για περίπου μια ώρα.

*** Τα ρετσέλια τρώγονται και ζεστά, συνεπώς δεν είναι ανάγκη το σιρόπι τους να είναι πολύ δεμένο, όπως στα γλυκά κουταλιού.

Διαθρωτική ανάλυση:
θερμιδική αξία: υψηλή
θρεπτική αξία: απεριόριστη
λιπαρά: μηδενικά
ευφραντικές ουσίες: ανεκτίμητες
Άρθρο της Μαρίας Λαγόντζου στο Κύτταρο Ιερισσού
Τεύχος 12, σελ.23.

Προηγούμενο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Επόμενο

"Κλέψε λιγότερο" στη Γαλάτιστα

ΣχετικάΆρθρα

Συνταγές

Αγιορείτικο γιουβετσάκι από τον Μοναχό Επιφάνιο

Οκτώβριος 18, 2019
Συνταγές

Φανουρόπιτα

Αύγουστος 26, 2019
Συνταγές

Κολοκυθοκεφτέδες με τυρί

Αύγουστος 20, 2019
Επόμενο

"Κλέψε λιγότερο" στη Γαλάτιστα

Τροχαίο IX με λεωφορείο των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής στο ύψος του Λακκώματος

Please login to join discussion
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Δημοφιλή

  • Δημοφιλή
  • Σχόλια
  • Latest

Πρόταση για μονοδρόμηση των οδών Παναγίας Κορυφινής και Θεσσαλονίκης στα Νέα Μουδανιά

Δεκέμβριος 1, 2019

Πελαγία Ιορδανίδου: “Τα άτομα με κινητική αναπηρία δικαιωματικά ανήκουν μέσα στην κοινωνία”

Δεκέμβριος 3, 2019

Βόλος: Έμαθαν ότι είναι αδέρφια μετά από 10 χρόνια γάμου και 3 παιδιά

Δεκέμβριος 1, 2019

Κύκνοι στον υδροβιότοπο του Αγίου Μαμά Χαλκιδικής (φώτο)

Δεκέμβριος 6, 2019

Η Κασσάνδρα εκπαιδεύεται για να σώζει ζωές

1

«Φωνάζουμε STOP στα ατυχήματα» στο Δημοτικό σχολείο Ολύνθου (φώτο)

Δεκέμβριος 7, 2019

ΕΛΤΑ: «Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη 2019»

Δεκέμβριος 7, 2019

Εντυπωσιακή η πρεμιέρα της ΣΟΝΕ για το Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου

Δεκέμβριος 7, 2019

Ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Νέας Προποντίδας για παραχώρηση του Μετοχιακού Συγκροτήματος Ν. Τρίγλιας

Δεκέμβριος 7, 2019
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2009 Νέα Μουδανιά Blog - Designed by zero web & graphics

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Αρχική
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κεντρική Μακεδονία
  • Κόσμος
  • Τεχνολογία
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός

© 2009 Νέα Μουδανιά Blog - Designed by zero web & graphics

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Fill the forms bellow to register

*Με την εγγραφή σας στην ιστοσελίδα μας συμφωνείτε στους Όρους Χρήσης της
All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τη χρήση τους. Όροι Χρήσης