• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Ολυμπιάδα Χαλκιδικής – Το Κρυμμένο Διαμάντι της Βόρειας Ελλάδας

admin Από admin
16 Μαρτίου, 2026
Σε Featured, Κοινωνία, Χαλκιδική
1
SHARES
11
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Το γραφικό χωριό βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Χαλκιδικής, στο δρόμο για το Άγιο Όρος. Είναι περικυκλωμένο από βουνά κατάφυτα, ενώ και η παραλία του είναι πανέμορφη. Η Ολυμπιάδα είναι χωριό στα βορειοανατολικά του νομού Χαλκιδικής. Βρίσκεται στον δήμο Αριστοτέλη. Κύρια ασχολία είναι ο τουρισμός και η αλιεία. Η απόστασή της από την Ιερισσό είναι 35 χιλιόμετρα και 90 από τη Θεσσαλονίκη. Κύριος ναός είναι αυτός της Αγίας Κυριακής. Στο χωριό λειτουργούν ιατρείο, ΙΚΑ, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και πυροσβεστικό φυλάκιο. Περίπου στα 700 μέτρα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των αρχαίων Σταγείρων. Η περιοχή προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000. Υπάρχει υποδομή κατάλληλη για τουρίστες, ξενοδοχεία, κάμπινγκ και παραλίες. Στην περιοχή υπάρχει, επίσης, και το ομώνυμο μεταλλείο.

Το χωριό ιδρύθηκε το 1923 από Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι ήλθαν από την Αγία Κυριακή του Αιγιαλού της Μικράς Ασίας. Αρχικά το έδαφος της περιοχής ήταν ελώδες και η ελονοσία αποτελούσε το κύριο πρόβλημα για τον πληθυσμό. Πολλοί από τους πρόσφυγες πέθαναν και άλλοι σκορπίστηκαν σε άλλα μέρη, στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Αναφορικά με την ονομασία του οικισμού, η παράδοση αναφέρει πως οφείλεται στην Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία είχε εξοριστεί στα αρχαία Στάγειρα. (Εδώ θα βρείτε βίντεο) Άλλη εκδοχή κάνει λόγο για το νησάκι Κάπρος (σημερινός Καυκανάς) ως τόπο εξορίας της Ολυμπιάδας.

Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού αναβιώνει έθιμα των προσφύγων της Αγίας Κυριακής και ονομάζεται «τα Αρχαία Στάγειρα». Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις είναι η διήμερη γιορτή του μυδιού, συνάμα με το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής (7 Ιουλίου), όπως επίσης και θεατρικές εκδηλώσεις έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κάθε Αύγουστο. Την παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι λένε σκωπτικά τραγούδια.

Διαβάστε επίσης:

Παρουσίαση βιβλίου: 11 Ημέρες Αποκαθήλωσις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέων Μουδανιών

8 Απριλίου, 2026
Φωτ. αρχείου Eurokinissi

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει απαγόρευση χρήσης των social για ανήλικους κάτω των 15 ετών

8 Απριλίου, 2026

Στην Ολυμπιάδα βρίσκεται το άγαλμα του Αριστοτέλη καθώς ο οικισμός βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πατρίδα του, τα αρχαία Στάγειρα. Από το Σεπτέμβριο του 2020 κοσμεί την πλατεία της Ολυμπιάδας μια νέα, γιγάντια τοιχογραφία με το πρόσωπο του Αριστοτέλη, την οποία φιλοτέχνησε ο γνωστός καλλιτέχνης Θάνος Αβραμίδης ή αλλιώς Ethan. Επίσης έχει ανεγερθεί και η προτομή του Μενέλαου Λουντέμη καθώς οι Μικρασιάτες που δημιούργησαν την Ολυμπιάδα αποτελούσαν συμπατριώτες του σημαντικού λογοτέχνη, από την Αγία Κυριακή του Αιγιαλού της Μικράς Ασίας.

Πηγή: ©SkylandGreece

Προηγούμενο

Συνάντηση της Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Επόμενο

Ο Τραμπ απειλεί τους συμμάχους για το Στενό του Ορμούζ – IDF: «Τουλάχιστον» 3 εβδομάδες επιχειρήσεων ακόμη

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Παρουσίαση βιβλίου: 11 Ημέρες Αποκαθήλωσις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέων Μουδανιών

8 Απριλίου, 2026
Φωτ. αρχείου Eurokinissi
Πολιτικά

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει απαγόρευση χρήσης των social για ανήλικους κάτω των 15 ετών

8 Απριλίου, 2026
Featured

Πανήγυρις Αγίου Γεωργίου στην Παλαιόχωρα Χαλκιδικής – Διήμερο εκδηλώσεων με παράδοση και γλέντι

7 Απριλίου, 2026
Επόμενο

Ο Τραμπ απειλεί τους συμμάχους για το Στενό του Ορμούζ - IDF: «Τουλάχιστον» 3 εβδομάδες επιχειρήσεων ακόμη

Από τον τόπο του εγκλήματος, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. | Eurokinissi

«Γρίφος» για την ΕΛ.ΑΣ. η δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.