Έως και πριν από λίγα χρόνια, ο γύρος και το σουβλάκι ήταν το πιο προσβάσιμο γεύμα για όλους, φοιτητές, οικογένειες και εργαζόμενους. Σήμερα, όμως, η εικόνα έχει αλλάξει και πλέον δεν είναι η οικονομική λύση που ήταν κάποτε. Μάλιστα, μία απλή παραγγελία για τέσσερα άτομα μπορεί να ξεπεράσει τα 40-45 ευρώ, ιδίως αν προστεθούν και αναψυκτικά ή ποτά.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Νίκος Λιογγάρης, Ιδιοκτήτης Ψητοπωλείου, παρά τις ανατιμήσεις, ο γύρος παραμένει το πιο φθηνό γεύμα, ενώ οι επιχειρηματίες προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, τη στιγμή που τα έξοδά τους “τρέχουν” και είναι υπέρογκα, λόγω ακριβών ενοικίων, ρεύματος, αυξήσεων σε πρώτες ύλες, κλπ.
Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη η τιμή μιας πίτας με γύρο, κοστολογείται από 4,80 έως 5,20 ευρώ, το σουβλάκι από 2,30 έως 3,50 ευρώ, ενώ μία μερίδα γύρου σε κάποια ψητοπωλεία ξεπερνάει ακόμη και τα έντεκα ευρώ. Την ίδια στιγμή, στη Χαλκιδική, οι τιμές είναι ακόμη πιο αυξημένες.
Όπως τόνισε ο κ. Παναγιώτης Καρασαββίδης, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στην τιμή του κρέατος ακριβαίνουν και το πιτόγυρο, επιβαρύνοντας παράλληλα το οικογενειακό τραπέζι. “Αν η κοινωνία δεν έχει λεφτά, δεν έχει ούτε ο επαγγελματίας, την 17η ημέρα του μήνα τα νοικοκυριά μένουν χωρίς χρήματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Τα εστιατόρια έχουν πλέον μεγάλη πτώση, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στο κρέας”, επισήμανε ο κ. Νίκος Μπαλαμπανίδης, Πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι “οι πρώτες αυξήσεις ήρθαν με το Ουκρανικό, ωστόσο, από τον Αύγουστο υπήρξε αύξηση και στο μοσχάρι αλλά από εξωγενείς παράγοντες. Ωστόσο, όπως είπε, επικρατεί μία παραφιλολογία γύρω από το ύψος της τιμής του κρέατος, τη στιγμή που η πραγματική τιμή είναι η μεσοσταθμική και αυτή στο μοσχαράκι δεν φτάνει, ως επί το πλείστον, πάνω από 17 ευρώ το κιλό”.
“Υπάρχουν 28 διαφορετικές ποιοτικές ταξινομήσεις, δηλαδή δεν είναι μόνο να έχεις ποιοτικό κρέας, είναι και πώς θα το μεταφέρεις, πώς θα το συντηρήσεις, κ.α. Ο γνώμονας της ποιότητας είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο”, ανέφερε.
“Εμείς ως κρεοπωλεία έχουμε απορροφήσει πολλούς κραδασμούς. Για να έχουμε αυτάρκεια στα κρέατα, πρέπει να λυθεί το ζήτημα της υπερφορολόγησης του πρωτογενούς τομέα”, κατέληξε.