Μια από τις πιο προσιτές επιλογές για φαγητό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης παραμένουν τα μαγειρεία, που προσφέρουν σπιτικά γεύματα σε τιμές φιλικές για το πορτοφόλι, παρά τις αυξημένες προκλήσεις στα λειτουργικά κόστη και στις τιμές των πρώτων υλών.
Οι επιχειρήσεις αυτού του είδους συνεχίζουν να στηρίζουν καθημερινά φοιτητές, εργαζόμενους και κατοίκους της πόλης, συνδυάζοντας ποιότητα και οικονομία. Το μενού τους περιλαμβάνει από παραδοσιακά πιάτα όπως μουσακάς, παστίτσιο και γεμιστά, μέχρι λαδερά, σούπες και πιάτα ώρας, καλύπτοντας έτσι μια ευρεία γκάμα γευστικών προτιμήσεων. Οι τιμές κυμαίνονται από 4 έως 7 ευρώ, με τις μερίδες να θεωρούνται ικανοποιητικές για ένα πλήρες μεσημεριανό γεύμα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί κατάστημα στην οδό Ιασωνίδου, το οποίο προσφέρει φαγητό τόσο στον χώρο του όσο και μέσω παραγγελιών delivery. Στο μενού του, μια μερίδα γεμιστά κοστίζει 4 ευρώ, το παστίτσιο 4,50 ευρώ, το κριθαράκι με μοσχάρι 6 ευρώ, ενώ μια μακαρονάδα μόλις 3,5 ευρώ.
«Δεν έχουμε συγκεκριμένο target group εδώ έρχονται εργένηδες, φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι από τα γύρω μαγαζιά. Η μεγάλη κίνηση ξεκινά τον Σεπτέμβριο, όταν επιστρέφει ο περισσότερος κόσμος», σημειώνει εργαζόμενος στο κατάστημα. «Στόχος μας είναι να διατηρούμε τις τιμές χαμηλές, στηριζόμενοι στην πώληση μεγάλων ποσοτήτων». «Δουλεύουμε αρκετά και με τις παραγγελίες μέσω πλατφορμών, όπου οι τιμές είναι λίγο πιο υψηλές», εξηγεί.
Για τους φοιτητές, τα μαγειρεία αποτελούν μια εναλλακτική στη φοιτητική λέσχη, χωρίς ωστόσο να μπορούν να καλύψουν σε καθημερινή βάση τις ανάγκες τους λόγω οικονομικών δυσκολιών.
«Οι περισσότεροι σιτίζονται στη λέσχη και αν περισσέψουν λίγα χρήματα θα παραγγείλουν απ’ έξω. Τα μαγειρεία είναι καλή επιλογή, αλλά όχι για κάθε μέρα», αναφέρει φοιτήτρια του ΑΠΘ.
«Συνήθως τρώω στη λέσχη ή από τα τάπερ που στέλνει η μάνα μου. Υπάρχουν καλά μαγειρεία στο κέντρο, αλλά δεν γίνεται να δίνω καθημερινά 6-8 ευρώ μόνο για το μεσημεριανό» προσθέτει φοιτητής του φυσικού τμήματος.
Πηγή: rthess.gr