Ομπρέλες και ξαπλώστρες στον αιγιαλό από τα ξημερώματα στο Πευκοχώρι
Παρά τις αυξημένες προσπάθειες του Δήμου Κασσάνδρας για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης κατάληψης των παραλιών, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής η εικόνα παραμένει γνώριμη και ανησυχητική: ομπρέλες, ξαπλώστρες και πετσέτες “πιάνονται” στον αιγιαλό από τις πρώτες πρωινές ώρες.
Επιχειρήσεις απομάκρυνσης σε άλλες περιοχές του Δήμου Κασσάνδρας
Η δημοτική αρχή έχει ήδη προχωρήσει σε στοχευμένες επιχειρήσεις απομάκρυνσης παράνομου εξοπλισμού σε περιοχές όπως το Ποσείδι και η παραλία Αιγαιοπελαγίτικα, με θετικά αποτελέσματα. Οι ανακοινώσεις του Δήμου επισημαίνουν ότι στις συγκεκριμένες ζώνες παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των παραβάσεων σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια.
Η εικόνα στο Πευκοχώρι προκαλεί προβληματισμό
Αντίθετα, στο Πευκοχώρι (Καψόχωρα), η κατάσταση φαίνεται να παραμένει αμετάβλητη. Σύμφωνα με αναφορές και φωτογραφικό υλικό αναγνωστών, πλήθος προσωπικών αντικειμένων και εξοπλισμού παραμένει εγκατεστημένο στον αιγιαλό από τα ξημερώματα, με τους λουόμενους να καταφθάνουν αρκετές ώρες αργότερα, βρίσκοντας όμως «κρατημένες» θέσεις στην παραλία.
Αυτό παραβιάζει τη νομοθεσία περί κοινόχρηστου χώρου και δημιουργεί ζητήματα πρόσβασης, δικαιοσύνης και λειτουργίας των παραλιών, ιδιαίτερα σε τουριστικά φορτωμένες περιοχές.
Επιχειρηματίες τοποθετούν εξοπλισμό έως και στο κύμα
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί και η τοποθέτηση επαγγελματικού εξοπλισμού από καταστήματα στην κυριολεξία πάνω στο κύμα. Ξαπλώστρες και ομπρέλες εμφανίζονται σε σημεία που ξεκάθαρα ανήκουν στον κοινόχρηστο αιγιαλό, χωρίς να υπάρχει εμφανής πρόβλεψη ή αδειοδότηση.
Αυτού του είδους οι πρακτικές υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον και στερούν από το ευρύ κοινό το δικαίωμα της ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασης στην παραλία.
Ο Δήμος Κασσάνδρας εντείνει τους ελέγχους
Με στόχο την προστασία των ακτών της Χαλκιδικής και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους, ο Δήμος Κασσάνδρας φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αυθαίρετων εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζονται έλεγχοι και στο Πευκοχώρι, ώστε να περιοριστεί η καταστρατήγηση της νομοθεσίας.
Η ανάγκη για σεβασμό και ισορροπία στον τουρισμό
Η ισορροπία ανάμεσα στην τουριστική ανάπτυξη και τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς της Χαλκιδικής είναι ζήτημα ουσίας. Η κατάληψη του αιγιαλού, είτε από ιδιώτες είτε από επιχειρήσεις, πλήττει την εικόνα του τόπου και την εμπειρία των επισκεπτών.
Ο σεβασμός στους νόμους και στη φύση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την ανάδειξη της Χαλκιδικής ως προορισμό υψηλής ποιότητας.
Με πληροφορίες από: voria.gr