• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Γεγονός ο νέος ΚΟΚ: Πώς τιμωρούνται πλέον οι «κακές συνήθειες» – Τα πρόστιμα και οι ποινές

admin Από admin
12 Ιουνίου, 2025
Σε Ελλάδα, Κοινωνία
φώτο αρχείου

φώτο αρχείου

1
SHARES
13
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Ο νέος ΚΟΚ είναι πλέον γεγονός, θα τεθεί σε ισχύ από το φθινόπωρο και από τη λογική που τον διέπει είναι σαφές πως η όλη προσπάθεια αναμόρφωσής του εστιάζει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, στη μείωση των ατυχημάτων και στον περιορισμό των συνέπειών τους. Κυρίως για τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτά.

Χαρακτηριστικό του νέου ΚΟΚ είναι η αυστηροποίηση των ποινών για τις «κακές συνήθειες» που σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό έχουν οι περισσότεροι των οδηγών. Μάλιστα οι ποινές είναι κλιμακωτές, καθώς σε περίπτωση υποτροπών γίνονται ακόμα πιο αυστηρές.

Πρώτη κακή συνήθεια που αφορά τους περισσότερους, για να μην πούμε τους πάντες, είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου, που πλέον τιμωρείται με πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες.

Στην πρώτη υποτροπή το πρόστιμο γίνεται 1.000 ευρώ και η αφαίρεση διπλώματος είναι για 3 μήνες, ενώ στην 3η επανάληψη της παράβασης η ποινή είναι 2.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για έναν ολόκληρο χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

φώτο αρχείου

Φωτιά σε σπίτι στη Χαλκιδική

23 Δεκεμβρίου, 2025
Το χριστουγεννιάτικο σπίτι στην Καρδίτσα / Glomex / Alpha

Καρδίτσα: Στόλισε το σπίτι με 20.300 λαμπιόνια για τη σύζυγό του που λάτρευε τα Χριστούγεννα

23 Δεκεμβρίου, 2025

Στην παράβαση συγκαταλέγεται και η χρήση smartwatch, ενώ αν υπάρχει και ατύχημα η πρώτη υποτροπή είναι 2.000 ευρώ και 4 χρόνια αφαίρεση διπλώματος, ενώ στη δεύτερη υπάρχει διπλασιασμός των ποινών.

Ανάλογα αυστηρή είναι και η αντιμετώπιση της οδήγησης μοτοσυκλέτας χωρίς κράνος -αν δεν φορά κράνος ο συνεπιβάτης τιμωρείται και ο οδηγός- και αυτοκινήτου χωρίς χρήση ζώνης. Η άποψή μας είναι πως ίσως θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο αυστηρές, καθώς από τη στιγμή που ο οδηγός αλλά και οι επιβάτες δεν αντιλαμβάνονται πως πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους θα πρέπει αυτό να τους επιβάλλετε έμμεσα.

Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση αλκοόλ, που στην περίπτωση 3ης παράβασης με περισσότερα από 1,10 g/l επισείει πρόστιμο 4.000 ευρώ και διπλώματος για 10 ολόκληρα χρόνια!

Μια άλλη κακή συνήθεια, που συναντά κανείς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο στους (αστικούς) δρόμους της χώρας μας, είναι η παραβίαση του STOP -ιδιαίτερα από τους οδηγούς δικύκλων- αλλά και του ερυθρού σηματοδότη. Και εδώ οι ποινές με το νέο ΚΟΚ έχουν γίνει ακόμα πιο αυστηρές, ειδικά δε αν έχει προκληθεί ατύχημα. Σε αυτήν την περίπτωση και στη 2η υποτροπή η παραβίαση STOP έχει πρόστιμο 4.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 8 χρόνια.

Αυστηρές είναι και οι ποινές που προβλέπονται για τις μεγάλες παραβιάσεις των ορίων ταχύτητας, με τις οποίες ολοκληρώνεται η προσπάθεια για την καλλιέργεια ή καλύτερα για την επιβολή οδηγικής παιδείας.

Μακάρι ο νέος ΚΟΚ να λειτουργήσει θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση και να δούμε τα τροχαία να μειώνονται, καθώς και τους τραυματισμούς και θανάτους από αυτά να ελαχιστοποιούνται.

Αυτό που θέλουμε να σημειώσουμε είναι πως το νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργεί η πολιτεία είναι δυστυχώς ο ένας παράγοντας που επηρεάζει τα τροχαία.

Ο δεύτερος είναι το οδικό δίκτυο στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις και αναβαθμίσεις και πέρα από τους κλειστούς αυτοκινητόδρομους μιας και τα πιο πολλά ατυχήματα δεν καταγράφονται σε αυτούς.

Ο τρίτος είναι η κατάσταση και η ηλικία του στόλου των οχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Τα αυτοκίνητα των Ελλήνων είναι τα πιο παλιά σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει πως υπολείπονται τόσο σε παθητική όσο και σε ενεργητική ασφάλεια, μιας και δεν διαθέτουν τα συστήματα υποβοήθησης με τα οποία εξοπλίζονται τα πιο σύγχρονα.

Και εδώ το ζητούμενο είναι πως θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι Έλληνες να μπορούν να αποκτήσουν πιο εύκολα ένα καινούργιο αυτοκίνητο που είναι σίγουρα πιο ασφαλές από το παλιό και πιθανότατα κακά συντηρημένο που οδηγούν.

Πηγή: cnn.gr

Προηγούμενο

Αταμάν: Η χρήση της ελληνικής σημαίας αποτελεί πρόκληση εναντίον μου – Είναι ρατσισμός να βρίζετε την Τουρκία

Επόμενο

«Νέα εποχή» στα social media: Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

ΣχετικάΆρθρα

φώτο αρχείου
Featured

Φωτιά σε σπίτι στη Χαλκιδική

23 Δεκεμβρίου, 2025
Το χριστουγεννιάτικο σπίτι στην Καρδίτσα / Glomex / Alpha
Ελλάδα

Καρδίτσα: Στόλισε το σπίτι με 20.300 λαμπιόνια για τη σύζυγό του που λάτρευε τα Χριστούγεννα

23 Δεκεμβρίου, 2025
Ελλάδα

Αγρότες κλείνουν τα Τέμπη για 5 ώρες – «Ακορντεόν» οι δρόμοι στη Βόρεια Ελλάδα

22 Δεκεμβρίου, 2025
Επόμενο
φώτο αρχείου

«Νέα εποχή» στα social media: Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

Το Βασίλειο των Δράκων στο Ανοιχτό Θέατρο Νεών Μουδανίων

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.