Αρκετές σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στη Χαλκιδική, στο τρίτο πόδι, αναστατώνοντας κατοίκους και τουρίστες. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την δραστηριότητα και βρίσκονται σε επιφυλακή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στις ακτές του Αγίου Όρους την Πέμπτη 8/8 έγιναν δύο σεισμοί με μέγεθος 3,5 και 3,7 Ρίχτερ, την Παρασκευή 9/8 σεισμός 3,1 Ρίχτερ, το βράδυ του Σαββάτου 10/8 δόνηση 3,2 Ρίχτερ και την Κυριακή είχαμε τρεις σεισμούς: τα ξημερώματα 3.1 Ρίχτερ, το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 18:59 3,5 Ρίχτερ και λίγο μετά τις 8 το βράδυ 3,2 Ρίχτερ.
Εξάλλου διπλή σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών και 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.24 και στις 16:39 αντίστοιχα στην περιοχή του Αγίου Όρους. Το επίκεντρο ήταν και πάλι κοντά στις ακτές του Αγίου Όρους σε μικρή απόσταση από τις Καρυές.
Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, καθώς οι προηγούμενες ήταν λίγο πάνω από τα 3 ρίχτερ. Μάλιστα έγιναν αισθητές και σε περιοχές της Σιθωνίας αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Το «Cluster» σεισμών
Το επίκεντρο των παραπάνω σεισμών ήταν κοντά στις Καρυές.
Όπως ανέφερε στο «ΤyposThes» η Διδάκτωρ Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Δέσποινα Κεμεντζετζίδου: «Η σεισμική δραστηριότητα στο Άγιο Όρος συνεχίζεται. Η ακολουθία φαίνεται ότι είναι κυρίως σε ήπια μεγέθη μέχρι 3,7 ρίχτερ. Συνολικά έγιναν 8 σεισμοί τις τελευταίες μέρες. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές πχ στην Εύβοια έχουμε πχ ένα… cluster σεισμών μεγέθους 3-3.5 Ρίχτερ. Ουσιαστικά είναι συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συνήθως εκτονώνεται χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας.
Στην περιοχή που είναι το επίκεντρο των σεισμών των τελευταίων ημερών στη Χαλκιδική δεν είχαμε στο παρελθόν έντονη δραστηριότητα και ο πιο μεγάλος σεισμός είχε γίνει το 1979 και ήταν της τάξεως των 4.6 Ρίχτερ. Προς το παρόν η ακολουθία των σεισμικών δονήσεων δεν φαίνεται ανησυχητική. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί, όμως σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε το φαινόμενο».
Η ίδια συμπλήρωσε πως το επίκεντρο των σεισμών είναι γύρω στα 20χλμ από Καρυές και 11-12 χλμ από Νέα Ρόδα και 100χλμ από τη Θεσσαλονίκη, και πρόσθεσε πως «δεν έχει σχέση με το ρήγμα του Στρατωνίου που είχε δώσει το 1932 σεισμό 7,1 Ρίχτερ». «Τώρα μιλάμε για άλλο ρήγμα που έχει μεγάλη απόσταση από αυτό του Στρατωνίου», εξήγησε.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού
Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις οδηγίες του για το ενδεχόμενο σεισμού αναφέρει τις εξής οδηγίες:
Μέσα στο σπίτι
Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:
κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.
Έξω από το σπίτι
Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
μακριά από κτίρια και δέντρα
μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.
ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ
Αν είστε μέσα στο σπίτι
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
Αν είστε σε ψηλό κτίριο
Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.
*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”