Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Το μηνιαίο εισόδημα για έξι στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά φτάνει μόνο για 19 μέρες

φώτο αρχείου

Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε το 2023, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον έχουν αρνητικό πρόσημο για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθώς πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (53,7%) εκτιμά ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί το 2024, σύμφωνα την με ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών.

Πέρα από τις χαμηλές προσδοκίες που δημιουργεί η πληθωριστική κρίση, οι βασικές αρνητικές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά με βάση τα ευρήματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι οι εξής:

Στα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι ότι για 6 στα 10 νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημά επαρκεί για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά).

Γενικότερα, οι αυξήσεις των τιμών στα είδη διατροφής έχουν επηρεάσει αρνητικά το εισόδημα του 72,7% των νοικοκυριών.

Ως καταλληλότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της ακρίβειας το 66,6% των νοικοκυριών θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων, το 51,3% τον έλεγχο των τιμών/αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και το 47,2% την μείωση των φόρων και τελών.

Image

Δείτε την έρευνα ΕΔΩ.

Πηγή: voria.gr

Exit mobile version